Πολιτιστικό καλοκαίρι

ARKADIA18-150x15017Υπό την πίεση δεκάδων προτάσεων από ομάδες μοιάζει να καταστρώθηκε φέτος το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού της Τρίπολης, όπου το θέατρο έχει τη μερίδα του λέοντος. «Πνιγμένο» κυριολεκτικά σε παραστάσεις, φαινομενικά τουλάχιστον, χαμηλού κόστους παραγωγής, σήκωσε αυλαία χθες Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014.

Έλληνες κυρίως δημιουργοί, νέοι και όχι μόνον καλλιτέχνες, ομάδες και μονάδες του χώρου, συμμετέχουν σε αυτό το θεατρικό παζλ που τελειώνει, στις 30 Αυγούστου 2014. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλούμε για δυο ολόκληρους μήνες. Σίγουρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι Αρκάδες είναι θεατρόφιλοι – κάτι που επιβεβαιώνεται και στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν.

Με πλήθος εκδηλώσεων, όπως θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, και παραδοσιακές βραδιές, το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού είναι εξαιρετικά πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον από πολιτιστικής άποψης. Σκοπός είναι να προσφερθεί ένα ποιοτικό προϊόν στους συμπολίτες μας, θεωρώντας πως ο καλύτερος συνδυασμός είναι η ψυχαγωγία με την ταυτόχρονη προαγωγή της αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας…

Παρ’ όλα αυτά, ο φετινός προγραμματισμός έρχεται ως επακόλουθο της κρίσης και διαμορφώνει ένα φεστιβάλ που μοιάζει σαν να μη θέλει να… στενοχωρήσει κανέναν, χωρίς ταυτότητα, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς απαιτήσεις. Ίσως η δυσκολία στην άρνηση να οδηγεί σε επιλογές που αρχικά φάνταζαν πρωτότυπες και τώρα κοντεύουν να μετατραπούν σε «μια από τα ίδια».

 

Και όπως ξέρουμε επειδή επιχορηγήσεις δεν δίνονται πια, γι αυτό και όλες οι παραστάσεις, θεατρικές, μουσικές αλλά και παιδικές είναι με εισιτήριο, που ο καλλιτέχνης ορίζει, κατά το δοκούν. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους και να αξιολογηθούν από το κοινό, που θα πληρώσει το αντίτιμο της παράστασης.

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι ξεκίνησε. Όσοι πιστοί προσέλθετε στο θεατράκι του Αγιώργη. Για να απολαύσετε παραστάσεις όλων των ειδών και για να έρθετε σε επαφή με τους συμπολίτες μας.

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε η ανθρώπινη επαφή η επικοινωνία η συμμετοχή και η δημιουργία αποτελούν ανάγκη και ανακουφίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Γίνονται ανάσα ζωής.

Καθυστερούν αδικαιολόγητα

Τα έδωσε όλα η Γιαννούλα Γκουντάνη, κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, για τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Παναρκαδικό νοσοκομείο. Και συνεχίζει να δίνει, οσάκις της ζητείται. Όμως η αδιαφορία της πολιτείας δεν έχει όρια αφού μια έκθεση σκοπιμότητας που θα έπρεπε εξ αρχής να είχε εκδοθεί σέρνεται στα συρτάρια του υπουργείου και άγνωστο πότε αυτή θα εγκριθεί. Εν τω μεταξύ το συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας πλησιάζει και είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα δικαιολογηθούν οι αρμόδιοι γι αυτήν την αδιαφορία – καθυστέρηση.

Πολιτιστικό καλοκαίρι Β. Κυνουρίας

Με κάποια ηχηρά ονόματα του θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού και με πολλές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το τέλος Αυγούστου το πολιτιστικό καλοκαίρι του δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Από τις θεατρικές παραστάσεις για ενήλικους ξεχωρίζουμε τις: «Συμπέθεροι από τα Τίρανα», κωμωδία του Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα, Τρίτη 29 Ιουλίου, «Αντιγόνη» Σοφοκλέους, από το θέατρο Αιχμή, Κυριακή 3 Αυγούστου, «Μια νύχτα άνω κάτω-The Hangover IV», κωμωδία του Αλέξανδρου Ρήγα, Δευτέρα 11 Αυγούστου, ενώ από τις μουσικές διακρίνουμε αυτές με τους: Γλυκερία, Τετάρτη 30 Ιουλίου στην αναβίωση εθίμου της γιορτής του ψαρά στο Θέατρο Παρ. Άστρους, Γιώργο Νταλάρα, Σάββατο 9 Αυγούστου, Θάνο Μικρούτσικο και Ρίτα Αντωνοπούλου «Το πιο ωραίο μου τραγούδι θα σου πω», Κυριακή 31 Αυγούστου στις 21:30 Πλατεία Καρυτσιώτη, ΔΚ Άστρους.

Συνέδριο Παναρκαδικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Χρήστος Τσιμόγιαννης καθώς και ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Βασίλης Γιαννακάκος επισκέφτηκαν την Τρίτη 1 Ιουλίου το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα στην Τρίπολη και συζήτησαν τις λεπτομέρειες διοργάνωσης του Συνεδρίου που θα γίνει από τις 25 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου στην Τρίπολη . Ενός συνεδρίου που είναι αφιερωμένο στην «επόμενη γενιά» των απόδημων Αρκάδων, στους οποίους οι παλιότεροι θέλουν να κληροδοτήσουν πάνω από όλα την αγάπη για την μητέρα Πατρίδα, την αγαπημένη Αρκαδία.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου μεταξύ άλλων θα γίνουν τοποθετήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, Αρκάδες και μη, και θα αναπτυχθεί ο διάλογος με τους παρευρισκομένους και τους ντόπιους σε θέματα που αγγίζουν την υγεία, την νεολαία, τον πολιτισμό και την γλώσσα, την οικολογία και τον τουρισμό, την οικονομία και το εμπόριο και πολλά άλλα θέματα που αφορούν τόσο στην Αρκαδία όσο και στους απόδημους. Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών του Συνεδρίου ζήτησαν την οικονομική και θεσμική στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Μία στήριξη, που όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, είναι δεδομένη, αφού επιθυμούν το συνέδριο να είναι καθοριστικής σημασίας και να έχει διαφορετικό χρώμα από αυτά του παρελθόντος.

Διακοπή ρεύματος

Συμβαίνουν κι αυτά. Να βυθίζεται στο μαύρο σκοτάδι μια ολόκληρη πόλη, όπως η Τρίπολη τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης προς Τετάρτη, λόγω δολιοφθοράς στο δίκτυο από … ζώο, που έθεσε εκτός λειτουργίας τις μονάδες τροφοδοσίας του υποσταθμού της ΔΕΗ στην οδό Σπάρτης. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μετά από λίγη ώρα και η πόλη ανέβλεψε.

Προς αξιοποίηση

Δεκατέσσερα τουριστικά ακίνητα τα οποία θα μετατραπούν σε μπουτίκ ξενοδοχεία, βγάζει σε διεθνή διαγωνισμό μιας φάσης το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2014 και αφορά στην πώληση, μεταβίβαση επιφανείας για 99 έτη και μίσθωση για 50 χρόνια των ακινήτων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το «Ξενία Βυτίνας», εκτάσεως 37,534 στρεμμάτων η οποία συμπεριλαμβάνει το κτίριο ξενοδοχείου στη Βυτίνα Αρκαδίας, και το «Σανατόριο Μάνα» εκτάσεως 6.874 τ.μ. η οποία περιλαμβάνει το κτίριο ομώνυμο παλαιού σανατορίου στο Δήμο Γορτυνίας.

Αύξηση τουρισμού

Δυναμική καταγράφεται η αύξηση του τουριστικού προϊόντος στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Ζητούμενο παραμένει κατά την Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικολάκου η διατήρηση της αύξησης αυτής η οποία περνά μέσα από τη συνεργασία με όλους τους φορείς του τουρισμού. Και προωθητική δύναμη της αύξησης αυτής είναι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, που πρέπει να εκσυγχρονιστεί έτι περισσότερο, παράλληλα με την μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Για το τελευταίο σύντομα αναμένονται εξελίξεις που θα εκπλήσσουν θετικά, προς όφελος της περιοχής. Τέλος, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταβάλλει προσπάθειες ώστε το διεθνές τουριστικό συνέδριο των τουριστικών πρακτόρων της Μ. Βρετανίας να διεξαχθεί στην Πελοπόννησο, γεγονός λίαν σημαντικό για την ίδια της Περιφέρεια.

Χαμογελάτε

Βρήκα φοβερή ταξιδιωτική προσφορά…!

Βερμούδες μόνο με 10 ευρώ … !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *