ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας. Πληρης η απορρύθμιση της ΠΦΥ

εοπυυΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέρασαν ήδη 4 μήνες από την περίφημη «μεταρρύθμιση» στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας.

Δυστυχώς κάθε επιφύλαξη που ο Σύλλογος μας σε σύμπνοια με την Ομοσπονδία , είχε διατυπώσει, έχει τραγικά επιβεβαιωθεί.

Η Πρωτοβάθμια Υγεία στο νομό Αργολίδας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη τη χώρα, έχει απορρυθμιστεί αντί να «μεταρρυθμιστεί»!

Η κατάσταση στα δύο Πολυιατρεία είναι η εξής.

Στο Άργος, όπου ένα σημαντικό μέρος της στελέχωσης του σε Ιατρικό δυναμικό καθώς και το εργαστήριο του διατηρήθηκαν, δεν έχει καν προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, η αναπλήρωση των κενών που δημιουργήθηκαν (Παιδίατρος, Ορθοπεδικός, Νευρολόγος, Οδοντίατρος κλπ). Εξακολουθούν τα προβλήματα εφοδιασμού του μικροβιολογικού εργαστηρίου με τα ελάχιστης αξίας αντιδραστήρια που θα του επέτρεπαν να εκτελεί πλήρως τις εξετάσεις που του παραγγέλλονται και θα απέτρεπαν τους ασθενείς μας από το να καταβάλουν «εξ ιδίων» το κόστος τους. Χαρακτηριστικότερο όλων και ενδεικτικό της προχειρότητας του σχεδιασμού της «μεταρρύθμισης» είναι το πρόβλημα της καθαριότητας. Κανείς δεν είχε σκεφτεί ποιος θα καθαρίζει τα Πολυιατρεία του ΠΕΔΥ όταν σχεδιαζόταν το όλο «εγχείρημα». Πρόσφατα είδε το φώς της δημοσιότητας μια προκήρυξη διαγωνισμού με προοπτική ισχύος δύο ..μήνες!

Στο Ναύπλιο η πλήρης σχεδόν κατάργηση του Δημόσιου πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι γεγονός. Δεν είναι φυσικά δυνατόν να θεωρηθεί διαφορετικά η διατήρηση μιας μονάδας με έναν Γιατρό (Γαστρεντερολόγο) και μία Οδοντίατρο! Και εδώ το πρόβλημα με την καθαριότητα έχει κάνει την εμφάνιση του.

Αν κανείς συνυπολογίσει τις συνέπειες, στην παραπέρα αποστελέχωση των δύο μονάδων, τυχόν αρνητικής έκβασης στην δικαστική διεκδίκηση των συναδέλφων για κατοχύρωση μεταβατικού διαστήματος (τουλάχιστον έως τις προσεχείς κρίσεις για ένταξη – τοποθέτηση τους σε θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ), θα αντιληφθεί ότι βαδίζουμε προς την ουσιαστική κατάργηση των μονάδων Άργους και Ναυπλίου από τον υγειονομικό χάρτη της χώρας!

Στο ζήτημα αυτό γίνεται προφανής η αναγκαιότητα πολιτικής λύσης από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Διαφορετικά τις συνέπειες και το οικονομικό κόστος θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες πρώτιστα.

Παράλληλα οι εξαγγελθείσες συμβάσεις των γιατρών που αποχώρησαν –«αυτοαπολύθηκαν», μετά μια εικοσαετία περίπου υπηρεσίας, από τα Πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, δόθηκαν τελικά με καθυστέρηση δύο μηνών και για διάστημα μόλις ενός εξαμήνου. Δεν περιελάμβαναν ούτε ασφαλιστική κάλυψη , ούτε άλλη πρόνοια για συναδέλφους κοντά στο συνταξιοδοτικό όριο όπως είχε «λεχθεί». Σαν αποτέλεσμα δεν υπήρξε η πλήρης ανταπόκριση των συναδέλφων που δεν επέλεξαν την παραμονή τους στο ΠΕΔΥ και σαν συνέπεια προέκυψε μια παραπέρα έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας προς τους πολίτες. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσει κανείς σαν αιτία της μη ανταπόκρισης ότι, όπως πάγια έχουμε θέσει, δεν μπορεί να θεωρηθούν Ιατρική αμοιβή τα 10 ευρώ τα οποία μετά τις κρατήσεις διαμορφώνονται στα 6,5 ευρώ και από τα οποία πρέπει να καλυφθούν πάγια έξοδα ενός ιατρείου συν την γραφική ύλη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Για τον ΣΕΥΠΙΚΑ Αργολίδας καθίσταται προφανές ότι:

Α. Η επιχειρούμενη «μεταρρύθμιση» της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας έχει σαν στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της, με την παράδοση όλων των δομών της στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και σαν συνέπειες

1ον την σημαντική οικονομική επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών

2ον την σοβαρή και πολυεπίπεδη υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών των λειτουργών υγείας και

3ον την δραματική επιδείνωση της δημόσιας υγείας και όλων των δεικτών της επειδή οι Πρωτοβάθμιες Υπηρεσίες Υγείας καθίστανται και δυσεύρετες και δυσβάστακτες οικονομικά.

Β. Είναι απολύτως απαραίτητη και εξαιρετικά επείγουσα μια άμεση «διορθωτική κίνηση» από πλευράς Πολιτείας με τις εξής κατευθύνσεις:

1ον. Για τα ΠΕΔΥ

– Πολιτική λύση στο θέμα της δικαστικής διένεξης με τους γιατρούς. Διατήρηση του προηγούμενου επαγγελματικού καθεστώτος των γιατρών μέχρι τουλάχιστον τις κρίσεις για ένταξη τους στον κλάδο ΕΣΥ , οι οποίες και να επιταχυνθούν κατά το δυνατόν.

– Άμεση λύση των λειτουργικών προβλημάτων των μονάδων του νομού (καθαριότητα κλπ) και άμεση στήριξη με τα απαραίτητα υλικά των δύο εργαστηρίων.

– Να αποθαρρυνθούν άμεσα οι σκέψεις για εξωθεσμικές και παράτυπες «μετακινήσεις» ή «αποσπάσεις» του εργαστηριακού και λοιπού προσωπικού.

2ον. Για το καθεστώς σύμβασης των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

– Καθιέρωση συλλογικής σύμβασης μέσω του Ιατρικού συλλόγου και του ΠΙΣ.

– Χρονικός ορίζοντας συμβάσεων συγκεκριμένος (π.χ. τριετής) σε αντικατάσταση των συνεχών «τρίμηνων ανανεώσεων».

– Αποκατάσταση του δικαιώματος σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και σε όσους γιατρούς του ΠΕΔΥ επιλέξουν την αποχώρηση τους στο μέλλον. Επιτέλους η πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει και να αποκαταστήσει την κατάφορη αδικία σε βάρος επαγγελματιών που αφιέρωσαν και τα πιο παραγωγικά τους χρόνια αλλά και τις πιο επαγγελματικά παραγωγικές ώρες του βίου τους.

3ον. Επαναφορά των ραντεβού στην αρμοδιότητα του δημόσιου φορέα και χρέωση τους με αστική μονάδα (ή και δωρεάν).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Πρ. Κωστάκης                          Ν. Μαλάμος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *