ΙΣΑ. Εκδίκαση των υποθέσεων των ιατρών του ΠΕΔΥ

ΙΣΑsmallΣτήριξη ΙΣΑ στους ιατρούς του ΕΣΥ για την αύξηση του μισθού τους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ

Αύριο θα δικαστούν και άλλες υποθέσεις των νοσοκομειακών ιατρών των πρώην ΙΚΑ στις οποίες θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης και θα ασκηθεί πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του κύρους των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων των γιατρών μελών μας. Η θέση του ΙΣΑ είναι ότι επειδή οι Ιατροί των πρώην ΙΚΑ αμείβονται βάσει του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και όχι του ειδικό μισθολογίου, δεν συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία καθώς επίσης δεν έχουν τα ίδια συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ τίθεται ταυτόχρονα και ο κίνδυνος να μην ενταχθούν τελικά στο ΕΣΥ ύστερα από την αξιολόγηση τους. Εύλογη λοιπόν είναι η θέση του ΙΣΑ ότι θα πρέπει να διατηρήσουν τα ιατρεία τους έως ότου αξιολογηθούν και μετά την αξιολόγηση να ομογενοποιηθούν με τους ιατρούς του ΕΣΥ, ώστε να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Ο ΙΣΑ με ιδιαίτερη ικανοποίηση έλαβε γνώση των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους αστυνομικούς και ένστολους, σύμφωνα με τις οποίες θεωρήθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς τους. Επειδή και οι ιατροί του ΕΣΥ εντάσσονται στο ειδικό μισθολόγια και βεβαίως αποτελούν ειδική κατηγορία πολιτών με αναγνωρισμένο το σημαντικό ρόλο τους και την αποστολή τους. Για του λόγο αυτό πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή και για τους ιατρούς του ΕΣΥ οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Ως εκ τούτου ο ΙΣΑ θα σταθεί αρωγός και θα συμβάλλει σε κάθε δικαστική και εξωδικαστική ενέργεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ιατρών του ΕΣΥ στηρίζοντας τις προσπάθειες που θα αναλάβει τόσο ο ΠΙΣ όσο και η ΟΕΝΓΕ. Πέραν αυτών θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα πάγια ζητήματα που μαστίζουν τους νοσοκομειακούς και τους ειδικευόμενους τα οποία θέσαμε υπόψη και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ζητώντας τα ακόλουθα:

Την έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.

Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί αντισυνταγματική η μείωση των αποδοχών τους και να έχει αναλογική εφαρμογή η υπ. αριθμ 2194/2014 απόφαση του ΣΤΕ, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000ΕΥΡΩ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800ΕΥΡΩ.

Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.

Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.

Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματα όλων των μελών του, ελευθεροεπαγγελματιών, νέων ιατρών, νοσοκομειακών και ειδικευομένων.

Ενωμένοι οι ιατροί, χωρίς διασπαστικές ενέργειες μπορούμε να πετύχουμε όλα αυτά που διεκδικούμε και μας οφείλονται, αρκεί να μην υπάρχουν στο σύστημα φιλοτρωικανοί εφιάλτες.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *