Οχυρώσεις αντίστασης απέναντι στη χυδαιότητα

ARKADIA18-150x15017Οι διάφορες Σχολές Παραδοσιακών Χορών που αυτές τις μέρες δίνουν τις «εξετάσεις» τους στο μικρό θεατράκι του Αγιώργη, επί τη λήξει του σχολικού έτους, καταπλήσσουν ευχάριστα όλους εκείνους που παρακολουθούν τις χορευτικές τους παραστάσεις , με την σημαντική διαπίστωση πως ναι, αποδίδουν καρπούς στον τομέα της αναζήτησης, τη διάσωσης και της διατήρησης των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, του παραδοσιακού τραγουδιού, της παραδοσιακής μουσικής, της λαϊκής φορεσιάς και των λαϊκών μουσικών οργάνων.

Πολλά θα μπορούσε κανείς να καταλογίσει στους χορευτικούς ομίλους. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέπουμε τη σημαντική συνεισφορά τους για την επιβίωση του λαϊκού μας πολιτισμού, σε μια εποχή διόλου ευνοϊκή.

Παρακολουθούμε τις μέρες αυτές σημαντικές εκδηλώσεις µε χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Συγκροτήματα από λαμπρούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές συνοδεύουν στο χορό μικρούς και μεγάλους χορευτές – μαθητές, µε εξαίσιες τοπικές ενδυμασίες, αριστουργήματα υφαντικής, χρωμάτων και αρμονίας. Παιδιά του δημοτικού, μαθητές γυμνασίων και λυκείων αλλά και ώριμα άτομα επαγγελματικώς καταξιωμένα σέρνουν τα βήματά τους στα χνάρια της διδασκαλίας του δασκάλου , όπως αυτά διασώθηκαν στο διάβα του χρόνου και τραγουδούσαν τραγούδια δημοτικά, που η παράδοση και οι μνήμες των ανθρώπων έχουν διασώσει ως σήμερα. Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι το Δημοτικό Τραγούδι αποτελεί τον μοναδικό και αυθεντικό φορέα της Ελληνικής Λαϊκής κουλτούρας, καθώς όπου δεν υπάρχει ιστορικό μνημείο , ούτε γραπτή επιγραφή μας δείχνει ξεκάθαρα την εξέλιξη της Ελληνικής γλώσσας αλλά και τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων.

Σε εποχή γενικευμένης μιντιακής αποχαύνωσης και μορφωτικού υποσιτισμού, πολιτισμικά αντισώματα αυτού του επιπέδου βοηθούν στο να μη συντριβούμε στην απελπισία της πραγματικότητας που ζούμε. Αποτελούν οχυρώσεις αντίστασης στις επιθέσεις της χυδαιότητας και του ψεύδους που ξεχύνονται κατά κύματα από παντού. Είναι εκδηλώσεις που αιμοδοτούν τη γνώση και τα όνειρα των ανθρώπων και δείχνουν δρόμους που και τα παιδιά, κυρίως, αναζητούν αλλά, δυστυχώς, χωρίς οδοδείκτες στον κοινωνικό τους περίγυρο. Το τελευταίο ας προσέξουμε ιδιαίτερα.

Εμπορικοί σύλλογοι

Την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στις 21 και 22 Ιουνίου 2014 στην Καλαμάτα. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν η τραγική κατάσταση της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Παγώνης, στην κεντρική του τοποθέτηση έθεσε τις διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας που αφορούν κυρίως το ασφαλιστικό, το τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα. Η Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα ενάντια στην ρύθμιση της Κυβέρνησης για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μη ενήμερων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και απαίτησε καθολική κάλυψη από 2009 έως σήμερα, με μέσο εισόδημα από 30.000€. Ζητήθηκε η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και η δυνατότητα συμψηφισμού απονομής σύνταξης με όριο οφειλής τα 40.000€. Κοινή απαίτηση αποτελούν η διακοπή αποστολής απειλητικών ειδοποιητηρίων και η αποποινικοποίηση των ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος, ζητήθηκε τουλάχιστον εξαετής παράταση με διετή περίοδο χάριτος στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και στα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και του Ελληνικού Δημοσίου σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους.

Κοινωνία και …

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οργάνωσαν, την Τρίτη 18 Ιουνίου 2014 στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, ειδική ημερίδα-συζήτηση με θέμα τη συνέργεια και τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας της Περιφέρειας για το σχεδιασμό στρατηγικών για την Ανάπτυξη. Η συνδιοργάνωση με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ομιλία του Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητή Κ. Γουλιάμου σηματοδοτούσε την προώθηση και εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που έχει ξεκινήσει από το 2011 και ενδυναμώνεται περαιτέρω με νέες κοινές δράσεις και μεταπτυχιακά προγράμματα. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πελοποννήσου μπορούν να αναλάβουν ένα συμβουλευτικό ρόλο για την Περιφέρεια στο σχεδιασμό πολιτικών. Μπορούν να υποστηρίξουν συμβουλευτικά την Περιφέρεια και τις αυτοδιοικητικές αρχές παρέχοντας τεχνογνωσία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων διοίκησης, οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ψηφιακές υποδομές και συστήματα για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της διοίκησης, της οργάνωσης και οικονομικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των λοιπών αυτοδιοικητικών δομών της Περιφέρειας αλλά και των δήμων της Περιφέρειας.

… Πανεπιστήμιο

Τα ΑΕΙ μπορούν να συνεισφέρουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής σε όλα τα πεδία (υγεία, κοινωνική πρόνοια) αλλά και στο καίριο πεδίο της νεανικής απασχόλησης και της καταπολέμησης της νεανικής ανεργίας καθώς μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης/δια βίου μάθησης, πρακτικής άσκησης και συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μπορούν να στηρίξουν και να παρέχουν σημαντικά εφόδια στους φοιτητές και τους αποφοίτους τους αλλά και σε νέους της Περιφέρειας.

Φυσικό αέριο

Παράθυρο αισιοδοξίας άφησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Παν. Νίκας σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου και της σύνδεσής του με την Καλαμάτα. Υποστήριξε, συγκεκριμένα, ότι αύριο αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις, ίσως και δια στόματος του νέου υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Η συζήτηση του θέματος προκλήθηκε από σχετικό αίτημα για ενημέρωση του Σώματος, το οποίο κατέθεσε ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης.

Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος δημοσιοποίησε απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΣΦΑ, Κ. Ξιφαρά, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει. Εκεί, τονίζει ότι η εταιρεία μελετά όλα τα ενδεχόμενα για την ανάπτυξη δικτύων διανομής και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο και «ιδιαίτερα στην Καλαμάτα, που γειτνιάζει με τη Μεγαλόπολη».

Πηγή: www.tharrosnews.gr

Ραντεβού με τη Ρένα

Εχει προκύψει μπέρδεμα με τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Ανάπτυξης; Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί η φήμη ότι, τελικά, την αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ δεν θα την έχει ο υφυπουργός Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αλλά ο Ν. Δένδιας. Ωστόσο, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος θα έχει σήμερα ή αύριο ραντεβού με τη Ρ. Δούρου (κατόπιν αιτήματός της), όπου θα συζητηθεί φυσικά και το φλέγον θέμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Αττικής. Αρα… Πηγή: Ethnos.gr

Χαμογελάτε

Πέθανε ο άλλος 200κιλά και δεν χώραγε στο φέρετρο..

Προσευχόμασταν όλοι μαζί: «θεός χωρέστον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *