Πολιτιστικά και … άλλα

ARKADIA18-150x15017Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα καλοκαίρια σε πόλεις και σε χωριά της Αρκαδίας διοργανώνονταν οι περίφημες πολιτιστικές εκδηλώσεις με γιορτές αφιερωμένες στη ρίγανη, το σκόρδο, τη σαρδέλα, τη ντομάτα και όλα τα εδώδιμα και αποικιακά. Οι τοπικές αρχές θεωρούσαν πλέον ως καθήκον τους να προσφέρουν αυτές τις εκδηλώσεις – απαραίτητο συμπλήρωμα των διακοπών. Έτσι, μέσα σε λίγες ημέρες οι πολίτες δέχονταν ισχυρές δόσεις «πολιτισμού» χωρίς κανένα σκεπτικό, χωρίς καμία συνέχεια. Από την αρχαία τραγωδία έπεφταν στη βεντέτα της νύχτας, από τον καραγκιόζη και την επιθεώρηση σε βραδιά jazz, από τον Αριστοφάνη στον… Σεφερλή!! Ό,τι ήθελε το σακούλι του ατζέντη! Στο πνεύμα, πάντα, του … πολιτιστικού καλοκαιριού.

Τις περισσότερες φορές οι εκδηλώσεις γίνονταν σε γήπεδα, πλατείες, κάστρα, προαύλια εκκλησιών, χώρους δηλαδή ακατάλληλους, ως μη διαθέτοντες κάποια στοιχειώδη προς τούτο υποδομή. Ποιο ήταν άραγε το πολιτιστικό όφελος όταν οι λυγμοί τις Εκάβης πνίγονταν από τις φωνές των παιδιών και των πλανόδιων μικροπωλητών ή όταν οι μελωδίες του Χατζιδάκι ακούγονταν μέσα από ελαττωματικά μεγάφωνα και κάτω από τις εξατμίσεις; Μηδενικό. Γι αυτό και το κεφάλαιο «πολιτισμός» είναι πολύ κρίσιμο για να το εμπιστευόμαστε σε διάφορους γυρολόγους της συμφοράς ή σε άσχετους τοπικούς παράγοντες, που συνήθως «κόβονται για αυτό», με το αζημίωτο, τις περισσότερες φορές. Δεν είναι εμβόλιο να δίνεται σε ετήσιες θερινές δόσεις.

 

Το φετινό καλοκαίρι στο δήμο Τρίπολης φαίνεται πως ισορροπεί κάπου στη μέση. Το πρόγραμμά του, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, αρκετά πλούσιο, χωρίς όμως ταυτότητα, χωρίς προδιαγραφές, χωρίς απαιτήσεις μοιάζει να μην θέλει να δυσαρεστήσει κανένα. Με πλήθος εκδηλώσεων, όπως θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, και παραδοσιακές βραδιές, σκοπεύει να προσφέρει κάτι το ποιοτικό στους συμπολίτες μας, θεωρώντας πως ο καλύτερος συνδυασμός είναι η ψυχαγωγία με την ταυτόχρονη προαγωγή της αισθητικής και πνευματικής καλλιέργειας..

 

Και επειδή επιχορηγήσεις δεν δίνονται πια και οι περισσότερες παραστάσεις, πλην εκείνων των τοπικών συγκροτημάτων, θα είναι με εισιτήριο, είναι ευκαιρία ώστε οι καλλιτέχνες να δείξουν τη δουλειά τους και να αξιολογηθούν από το κοινό, που θα πληρώσει το αντίτιμο της παράστασης.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το φετινό καλοκαίρι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, θα έχουν τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις και ο πολιτισμός του τόπου μας. Ελπίζουμε να μην διαψευστούμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Σχέδιο για Ηλέκτρα…»

 

Καπνός αρχίζει να βγαίνει από το «Φουγάρο» του Ναυπλίου. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Λεοντάρης και οι ηθοποιοί του Ηλέκτρα Νικολούζου, Κώστας Βασαρδάνης και Αιμιλία Βάλβη κάνουν εντατικές πρόβες με μότο «Μια περφόρμανς για τη γλώσσα εκείνων που τράβηξαν τη σκανδάλη». Αρχές Ιουλίου θα παρουσιάσουν το δίπτυχο του Γιώργου Βέλτσου «Σχέδιο για Ηλέκτρα- Σχέδιο για Ιφιγένεια», το οποίο συνομιλεί με τον ευριπίδειο και τον σοφόκλειο λόγο. Πιο τολμηρός από τους συνήθεις συνομιλητές των αρχαίων τραγικών, ο συγγραφέας ανεβάζει στη σκηνή μια Ιφιγένεια χάκερ γιατί η πολυμορφικότητα των τραγικών ηρωίδων είναι ανεξάντλητη και το πείσμα τους επίσης.

 

Η Μόνικα …

 

Ένας δίσκος-περιπέτεια για τη Μόνικα Χριστοδούλου. Μια ηχογράφηση που ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε από μια σειρά συμπτώσεων. Συνεχείς πτήσεις Αθήνα-Νέα Υόρκη. Μεγάλα χρονικά διαστήματα και ατελείωτες ώρες περισυλλογής στο εξοχικό σπίτι στο Αστρος, ανάμεσα σε πινγκ πονγκ, πειραματισμούς σε παλιά αρμόνια και ατελείωτους περιπάτους ώς την ταβέρνα του χωριού. Αναπάντεχες συνεργασίες με θρυλικούς μουσικούς και βραδιές σε ιστορικά στούντιο.

 

Οι άνθρωποι που είχε την τύχη να συνεργαστεί στο τρίτο της άλμπουμ είναι εξαίρετοι μουσικοί από τους Dap-Κings (που έχουν παίξει με τη Σάρον Τζόουνς, τον Μαρκ Ρόνσον, την Εϊμι Γουάινχάουζ κ.ά.), ενώ την παραγωγή κι αυτήν τη vintage πινελιά στον δίσκο έδωσε ο παραγωγός της, Homer Steinweiss.

 

…Στο Ηρώδειο

 

Εξι χρόνια από τη στιγμή που η Μόνικα μας συστήθηκε με το άλμπουμ της «Avatar» μοιάζει να έχει κάνει άλματα μουσικά. Όρκο για το ποιο από όλα τα κομμάτια (τα περισσότερα συνυπογράφουν οι Μόνικα και Homer Steinweiss) θα γίνει η μεγάλη της επιτυχία δεν παίρνουμε, αλλά δεν μπορείς παρά να χαίρεσαι βλέποντάς την να έχει το ίδιο πάθος, όπως τις πρώτες μέρες που τη συναντήσαμε, να μοιράζεται αναμνήσεις και περιπέτειες με τον συνήθη φοβερό της ενθουσιασμό.

 

Το τραγούδι «Give Us Wings», «αναφέρεται στην προσωπική μοναξιά και την αναπόφευκτη ανάγκη να επιστρέφει κανείς σπίτι του». Αυτό είναι που έδωσε τον τίτλο στη μεγάλη συναυλία της στο Ηρώδειο (μοναδικό της live για το 2014). Εκεί θα τα ξανακούσουμε όλα ζωντανά. Εκεί θα πωλείται για πρώτη φορά και ολόκληρος ο δίσκος «Secret In The Dark»… Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Και πάλι για τα σκουπίδια

 

Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει στην Τρίπολη, την Κυριακή 22 Ιουνίου και ώρα 12:00, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου ημερίδα με θέμα: «Το προτεινόμενο,

 

από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έργο κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, στη θέση Παλιόχουνη Αρκαδίας και οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον».

 

Ανάπλαση πλατείας Αγίου Βασιλείου

 

Η Πανελλαδική Ένωση Αρκάδων, με ανακοίνωσή τη ς που υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Ζαραφέτας και ο Γ. Γραμματέας Π. Αναγνωστόπουλος «συμφωνεί για την ανάπλαση της Πλατείας Αγ. Βασιλείου, διότι η Πλατεία του Αγίου Βασιλείου είναι ένα κομμάτι του Ιστορικού Κέντρου, το οποίο δεν πρέπει να εξαιρεθεί από την μέχρι σήμερα ανάπλαση». Γι αυτό καλεί «το Δήμαρχο κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη να αποβάλει κάθε πικρία που τον διακατέχει και να κοιτάξει το συμφέρον της Πόλης, συνεργαζόμενος με όλους τους φορείς και ιδιαιτέρως με το Νέο Εκλεγμένο Δήμαρχο κ. Παυλή και τον Περιφερειάρχη Πελ/σου κ. Τατούλη για την ένταξη του έργου σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ»

 

Εταιρεία Αρκαδικών Γραμμάτων

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Αρκαδικών Γραμμάτων και Τεχνών συγκροτήθηκε σε σώμα την 4η Ιουνίου 2014 στο Γραφείο της Εταιρείας, Γλάδστωνος 5, Αθήνα και έχει ως εξής:

Πρόεδρος Ηλίας Στασινός Αντιπρόεδρος Γεώργιος Καλπακιώτης Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Κατσούλος Αναπλ. Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Παναγόπουλος Ταμίας Μαρία Γαβρήλου Έφορος Αγγελος Θεοδωρόπουλος Σύμβουλοι Βασίλειος Ντάντουλης Παναγιώτης Αϊβαλής Χρήστος Τσούτσουβας.

 

Κατασκήνωση στο Hessen

 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει, εδώ και καιρό, αναπτύξει διμερείς σχέσεις με το κρατίδιο του Hessen της Γερμανίας με σκοπό τη συνεργασία σε τομείς όπως του θεματικού και μαθητικού τουρισμού και του αθλητισμού. Το κρατίδιο αυτό διοργανώνει κατασκήνωση στο Edersee και στο Wetzlar, από 3 μέχρι 15 Αυγούστου 2014, Eurocamp με τη συμμετοχή νέων από τις περιοχές Jaroslawl (Ρωσία), Wielkopolska (Πολωνία), Frydek – Mistek (Τσεχία), Verona (Ιταλία), Emilia – Romagna (Ιταλία), Navarra (Ισπανία), Mora (Πορτογαλία), Gotland (Σουηδία), Έσσεν (Γερμανία) και Πελοποννήσου (Ελλάδα). Η κατασκήνωση θα έχει ως θέμα «Ο Ρατσισμός στον Αθλητισμό – Ο Αθλητισμός ενάντια στο Ρατσισμό». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες, επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία και περιοχές φυσικού κάλλους της περιοχής, ημερίδες, κλπ.

 

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι νέοι-νέες, ηλικίας 18 – 20 ετών, γνώστες ξένης γλώσσας (κατά προτίμηση Γερμανικής) να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση magklari@arcadia.gr μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014.

 

Η φιλοξενία στην κατασκήνωση (διανυκτέρευση, γεύματα, μετακινήσεις, κλπ) είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων (ειδική εκπτωτική τιμή) καλούνται να καλύψουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

 

Χαμογελάτε

 

Αν ο καφές μας ξυπνούσε, η κυβέρνηση θα τον είχε κηρύξει παράνομο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *