«Παράθυρο» Βορίδη για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης

βοριδηςΜεγαλύτερο κομμάτι από την «πίττα» του ισχύοντος προϋπολογισμού επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, με το Μάκη Βορίδη να κάνει λόγο για ανάγκες αύξησης της περιορισμένης, όπως τη χαρακτήρισε, φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι φωνές για ενίσχυση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και ιδιαιτέρως της φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να βρίσκουν στόχο.

Σε συνέντευξη του στον ANT1, ο νέος Υπουργός Υγείας σημείωσε πως οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά στο πλαίσιο του υπάρχοντος προϋπολογισμού.

«Θα πρέπει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, να ξαναδούμε τη σχέση του ΑΕΠ με τις δαπάνες υγείας, σεβόμενοι απολύτως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας», ανέφερε ο κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας πως ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξει μια εσωτερική συζήτηση στην κυβέρνηση για την κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των Υπουργείων, δίνοντας προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας.

«Είναι επιλογή πολιτική. Κεντρική πολιτική επιλογή η οποία συνδέεται με την έμφαση που θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνική πολιτική, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος επιδιώκει «έναν μέσο όρο σε σχέση με το ΑΕΠ που να πλησιάζει αυτόν των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε πρώτα στη φαρμακευτική δαπάνη. «Υπάρχουν ανάγκες να αυξηθεί η συνολική δαπάνη για το Φάρμακο, η οποία είναι εξαιρετικά περιορισμένη», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Για τον Υπουργό είναι σημαντικό να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα των δαπανών για τον πολίτη, για το οποίο υπάρχουν περιθώρια . «Δε θα φέρουμε τον παράδεισο επί της γης από τη μια ημέρα στην άλλη αλλά θα δουλέψουμε πολύ για να αρχίσουν τα χρήματα των φορολογημένων να έχουν την απόδοση που πρέπει για τον ασθενή», σημείωσε ο κ. Βορίδης.

 

Θέμα που απασχολεί διαρκώς το Υπουργείο χαρακτήρισε τη συμμετοχή των ασφαλισμένων όπως και εν γένει το ζήτημα του κόστους των φαρμάκων ο Υπουργός Υγείας. «Είναι μία προσπάθεια να δημιουργεί κανένας καλύτερες συνθήκες για φθηνότερη πρόσβαση στο φάρμακο αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο ο οποίος να μην εκτοξεύει τη δημόσια δαπάνη για το φάρμακο», σημείωσε.

 

«Με μεγάλη ικανοποίηση καλωσορίζουμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, στο αίτημα για αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, το οποίο συμβαδίζει με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ενίσχυση των οικονομικών της Υγείας και βελτίωση του δημοσίου συστήματος Υγείας, καθώς και με την έκκληση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία απειλεί την χώρα μας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος.

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3173:parathyro-voridi-gia-ayksisi-tis-farmakeftikis-dapanis&Itemid=169

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *