Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Ένα θλιβερό ιστορικό και μια ευτυχής κατάληξη.

βατακας ΛεανδροςΌλες οι χώρες που βρίσκονται μπροστά στις παροχές υγείας έχουν, από δεκαετίας περίπου, θεσπίσει τη λειτουργία μονάδων όπου μπορούν, κάτω από αυστηρές προδιαγραφές, να επιτελούνται επεμβάσεις που δεν απαιτούν γενική αναισθησία. Η πρακτική αυτή αποδείχθηκε πως ελαττώνει σοβαρά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά, πέραν αυτού, βελτιώνει, τη συναισθηματική-ψυχική διάθεση του ασθενούς, τις ποιότητες των παρεχόμενων ιατρικών πράξεων και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές που επισυμβαίνουν από την παραμονή σε νοσοκομειακούς χώρους (ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κλπ).

Η χώρα μας, δέσμια συμφερόντων αλλά και φοβικών κοινωνικών αντανακλαστικών, δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και προσκολλήθηκε σε ένα σύστημα όπου τα κοστολόγια συνεχώς εκτοξεύονταν προς τα πάνω αρνούμενη να δεχθεί νέες, επί του θέματος, προτάσεις.

Η έλευση της Τρόικας ανακίνησε τα πράγματα και έτσι, πριν 3,5 περίπου χρόνια και επί υπουργού υγείας κου Λοβέρδου, έγινε νόμος του κράτους η λειτουργία των ΜΗΝ (Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας). Διάταξη όμως του νόμου που ψηφίστηκε προέβλεπε πως αυτός θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από προεδρικό διάταγμα και σχετική υπουργική απόφαση που θα όριζαν τις προδιαγραφές λειτουργίας των μονάδων αυτών. Τα σχετικά αυτά διατάγματα, πιθανότατα μετά από επιτυχείς αρνητικές παρεμβάσεις των θιγομένων μερών (κλινικαρχών, κρατιστών κλπ), και παρά τις θετικές πιέσεις των συνδικαλιστικών ιατρικών οργάνων (Ιατρικοί Σύλλογοι, Κολέγια ενδιαφερομένων ειδικοτήτων κλπ) προς τους εκάστοτε υπουργούς υγείας, ποτέ δεν εκδόθηκαν. Έτσι, παρά τις εκάστοτε θετικές υπουργικές διαβεβαιώσεις, ο νόμος κατέστη πρακτικά ανενεργός, η Ελλάδα δεν περιόρισε, ως όφειλε, τα κοστολόγια υγείας και οι κλινικές συνέχιζαν ενδόξως να διεκπεραιώνουν κάθε μικροεπέμβαση στους χώρους τους.

Εδώ θα πρέπει να τεθεί υπ’ όψη των αναγνωστών πως, σύμφωνα με γνωμοδότηση συνταγματολόγου, η μή εφαρμογή από το κράτος εψηφισμένου νόμου, εγείρει δικαίωμα αποζημίωσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πριν από δυο χρόνια, το Ελληνικό Κολέγιο Οφθαλμολογίας (μια και η ειδικότητα που άμεσα ενδιαφέρεται για τις ΜΗΝ είναι η Οφθαλμολογία) ζήτησε και έλαβε, από τον καθηγητή οικονομικών της Υγείας στην Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Υγείας κο Κυριόπουλο, μελέτη που αποδείκνυε ως το κέρδος του προϋπολογισμού από την θεσμοθέτηση των ΜΗΝ θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 200 εκατομ. Ευρώ ετησίως.

Πριν από 1,5 χρόνο, εγώ προσωπικά, έδωσα στα χέρια του κου Reichenbach, επιστολή που εξέθετα όλο αυτό το ιδιάζον ιστορικό.

Τελικά, η θεσμοθέτηση των ΜΗΝ πέρασε ως προαπαιτούμενο των απαιτήσεων της Τρόικα με αποτέλεσμα πριν από 3 μήνες να επανεγκριθεί (αν τούτο μπορεί σοβαρά να αποτελεί δόκιμη πολιτική πρακτική) από το κοινοβούλιο και, προς τιμήν του, ο απελθών υπουργός υγείας κος Γεωργιάδης, υπέγραψε τελικά και τις προδιαγραφές λειτουργίας τους. Έτσι η Ελλάδα μπήκε και αυτή στην ομάδα των χωρών που επωφελούνται από τις μοντέρνες ιατρικές πρακτικές και μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε νέο τεχνολογικό ιατρικό επίτευγμα.

Η θεσμοθέτηση των ΜΗΝ, πέρα από τα προαναφερθέντα οφέλη, έρχεται να συνδράμει ώστε να ξεκινήσει ένας σοβαρός τομέας παραγωγής οικονομικού οφέλους για τη χώρα μας. Ο τομέας του Ιατρικού Τουρισμού από τον οποίο επωφελούνται, εδώ και χρόνια, όμορες χώρες με συναρπαστικά αποτελέσματα.

Στο σημείο αυτό η πολιτεία καλείται να δημιουργήσει εκείνον τον μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου των ποιοτήτων (επιστημονικών και περιβάλλοντος) αλλά και της συνεπούς εφαρμογής τους, προς πάσα κατεύθυνση (Δημόσια Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, ΜΗΝ κλπ), ώστε να αποτραπούν οι κίνδυνοι που εμπεριέχονται αν όλοι αυτοί οι χώροι αφεθούν χωρίς επιστασία.

Καταλήγω λέγοντας πως η επιτυχία ενός συστήματος έγκειται στην ικανότητά του να αφομοιώνει με επιτυχία νέες ιδέες και τεχνικές, να εφαρμόζει συστήματα διοίκησης ανταγωνιστικά, να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να επιτυγχάνει αυξήσεις κερδοφορίας. Σήμερα, με την καθημερινή βελτίωση της τεχνολογίας αλλά και την σοβαρή ενημέρωση πάνω στις αντίστοιχες λειτουργικές διαδικασίες που μονάδες ΜΗΝ άλλων χωρών εφαρμόζουν, όλα τούτα μπορούν να επιτευχθούν.

Λέανδρος Βάτακας

http://facebook.com/Leandros.Vatakas

 

One thought to “Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας. Ένα θλιβερό ιστορικό και μια ευτυχής κατάληξη.”

  1. Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε θέματα υγείας ο γιατρός δεν πληρώνεται με …10 ευρώ μεικτά την επίσκεψη!!
    Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε θέματα υγείας όταν αρρωστήσεις σήμερα δεν σου κλείνουν ραντεβού μετά…θάνατον εκτός αν τα σκάσεις στον Εοππίτη συμβεβλημένο γιατρό και σε δεί ….αυθημερόν!!!
    Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε θέματα υγείας δεν πληρώνει ο ασθενής συμμετοχή στο φάρμακο μεγαλύτερη από την ….αξία του φαρμάκου!!!!
    Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε θέματα υγείας δεν εκτελείς εξετάσεις (ως κλινικοεργαστηριακός γιατρός) και μετά σου λέει το κράτος ότι θα πληρωθείς το 40% της αξίας τους!!!.
    Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται μπροστά σε θέματα υγείας ………..
    Πόσα ακόμη παραδείγματα να αναφέρουμε.
    Ας αφήσουμε λοιπόν την προπαγάνδα περί βημάτων που τάχα γίνονται προς τα εμπρός από την ..καλή τρόικα και τους εδώ υπηρέτες της διάλυσης των πάντων!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *