Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στην κοινή συνάντηση της Ευρωπαϊκής, Διεθνούς και Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

45edd8_13-06-2014, Χαιρετισμός σε Συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής (1)Τον εναρκτήριο χαιρετισμό πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στην κοινή συνάντηση (13-16 Ιουνίου) της Ευρωπαϊκής, Διεθνούς και Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης, το οποίο διοργανώνεται από το Καρδιολογικό τμήμα του «Ασκληπιείου» Βούλας και πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

 

Στο χαιρετισμό του ο Μάκης Βορίδης ανέφερε:

 

 

 

«Αγαπητοί προσκεκλημένοι, διακεκριμένα μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας,

 

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση που έχω την ευκαιρία να σας μιλώ σήμερα, όχι μόνο ως Έλληνας στην πατρίδα μου αλλά και ως Υπουργός.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες όλες οι έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι η υπέρταση είναι τόσο ιατρικό, όσο και πολιτικό θέμα.

 

Για δύο βασικούς λόγους:

 

Πρώτον, γιατί είναι ο πιο σημαντικός κίνδυνος που οδηγεί ένα παγκοσμίως συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων σε ανακοπή, σε στεφανιαία νόσο, σε καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια.

 

Και αυτό είναι ένα γεγονός με έντονες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές συνέπειες για κάθε χώρα.

 

Δεύτερον, το γεγονός ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής μπορούν  να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και να μειώσουν τόσο τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όσο και την οικονομική επιβάρυνση για τη θεραπεία, είναι μια πρόκληση για κάθε ηγεσία.

 

Το γεγονός ότι η υπέρταση παραμένει, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ασυμπτωματική μέχρι να είναι πολύ αργά για πρόληψη, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση και φορτίο για κάθε εθνική πολιτική υγείας, Μια πολιτική που πρέπει –μέσω των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αποτελεσματικής χρήσης της συνδρομής των μέσων ενημέρωσης- να πληροφορήσει, με ένα κατανοητό τρόπο, όλες τις διαφορετικές μεταξύ τους κοινωνικές ομάδες για τους κινδύνους και την αναγκαιότητα για αλλαγές στον τρόπο ζωής. Έργο δύσκολο, λόγω του πολυπαραγοντικού χαρακτήρα της υπέρτασης, αλλά δυνατό.

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπερτασικών έχουν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση και, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ανέρχεται στο 35%, είναι ένα από τα υψηλότερα ανά τον κόσμο ποσοστά.

 

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της ελληνικής ιατρικής κοινότητας για τη συνεισφορά τους σε αυτόν τον σκοπό, όπως και όλους τους ερευνητές παγκοσμίως για κάθε νέο κομμάτι γνώσης σε όσα ήδη ξέρουμε.

 

Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, παρέχει έναν πολύτιμο αποτρεπτικό σύμμαχο, τη μεσογειακή διατροφή. Αν κάνετε καλές επιλογές, κατά την επίσκεψή σας στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού στην χώρα, μπορείτε να γνωρίσετε τα καλύτερα από αυτή τη διατροφή και μάλιστα μέσα στην Ελλάδα. Η Αθήνα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες κατά την περιήγηση στο ιστορικό της κέντρο.

 

Θέλω να σας ευχαριστώ για την επιλογή της Αθήνας για ένα κορυφαίο επιστημονικό γεγονός. Σας εύχομαι μια εποικοδομητική και ευχάριστη παραμονή».

 

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Μάκης Βορίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 

«Είναι πολύ σημαντικό, μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη τιμή για τη χώρα, να γίνονται τόσο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Το γεγονός ότι συγκεντρώνονται άνθρωποι ειδικοί, από 87 χώρες, για να συζητήσουν για πολύ σημαντικά ιατρικά ζητήματα, αναλαμβάνεστε ότι έχει τεράστια σημασία και για την ιατρική αλλά και για την Ελλάδα ως προορισμό διοργανώσεως τέτοιων σημαντικών επιστημονικών συνεδριών. Και για αυτό και η παρουσία μου εδώ, για να αναδείξουμε την σημασία αυτών των διοργανώσεων»

 

 

 

Σημείωση: Επισυνάπτεται και το πρωτότυπο κείμενο του χαιρετισμού.

 

 

 

13-6-2014, Κείμενο χαιρετισμού (αγγ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *