Γενόσημα το «χάπι» για την επιβίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου

e7bf886df6c9c3ddfe777f332641bb76_LΤην ανάγκη αποφυγής της κατάρρευσης των εθνικών συστημάτων υγείας και διάσωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, στο πλαίσιο συνάντησης ειδικών στην Αθήνα, που συνδιοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκονται αυτές καθ’ αυτές οι περικοπές, αλλά η διασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, υπογράμμισε ο Martin Seychell, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για την υγεία και τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Ο, τι συμβαίνει σε ένα κράτος-μέλος τα επηρεάζει όλα, όπως το ντόμινο», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή διαδικασία.

Οι δαπάνες φαρμάκου ήταν εκτός ελέγχου σε κάποιες χώρες, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρωταρχικός στόχος είναι η αποφυγή της κατάρρευσης των συστημάτων υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτός από τις περικοπές απαραίτητη είναι και η ενίσχυση τομέων με προστιθέμενη αξία, τομέων που θα μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας. «Ο τομέας υγείας είναι ένας από τους τρεις τομείς με μεγάλη θετική επίδραση», τόνισε ο κ. Seychell.

«Το κλειδί είναι η συνεργασία με τα κράτη-μέλη για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας», ανέφερε ο κ. Seychell κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους από διάφορες χώρες της ΕΕ, στη συνάντηση ειδικών που πραγματοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ με την εκτελεστική υπηρεσία καταναλωτών, υγείας και τροφίμων (Consumers, Health and Food Executive Agency, Chafea) της Κομισιόν, χθες και σήμερα στην Αθήνα.

Απαιτείται, όμως, η απελευθέρωση πόρων, οι οποίοι και θα κατευθυνθούν στον τομέα της υγείας και αναφερόμενος στο παράδειγμα των γενοσήμων, ο κ. Seychell εκτίμησε ότι «δε μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε πρωτότυπα φάρμακα όταν υπάρχουν φθηνότερα γενόσημα που μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά».

«Το κοινωνικό μοντέλο ξεχωρίζει την Ευρώπη από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο θα πρέπει να συνεχίσουμε να το υπερασπιζόμαστε», τόνισε ο κ. Seychell, για να εξηγήσει την πολιτική της ΕΕ των τελευταίων ετών.

Η συνάντηση των ειδικών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.).

Γράφει: 

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3075:genosima-to-xapi-gia-tin-epiviosi-tou-evropaikoy-koinonikoy-montelou&Itemid=169

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *