“Ναι” στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, “όχι” στις περικοπές

Δύο βασικά στοιχεία χαρακτήρισαν τη δημόσια διαβούλευση την οποία διοργάνωσε χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ανθρωπιστική μεταχείριση των χρηστών ναρκωτικών: Η θετική στάση σχεδόν του συνόλου των εκπροσώπων των φορέων έναντι του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα έναντι των διατάξεων για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, και η ανησυχία όλων για τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχουν οι σαρωτικές περικοπές προϋπολογισθέντων κονδυλίων στους φορείς για την πρόληψη, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών.

Τις δραματικές αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής για τα ναρκωτικά ανέδειξαν οι φορείς πρόληψης και θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών

OKANA: Οι χρήστες στη θεραπεία

Αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης υπενθύμισε με νόημα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς και το ΚΚΕ έχουν καταφερθεί εναντίον του νομοσχεδίου, με το ΚΚΕ να έχει εξαπολύσει μία από τις πιο πρωτόγονες και άγριες επιθέσεις, η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Μ. Μαλλιώρη τοποθετήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “δεν θέλουμε τον χρήστη στη φυλακή, τον θέλουμε στα θεραπευτικά προγράμματα”, αλλά επεσήμανε επίσης ότι “είναι ζητούμενο η κυβέρνηση να παράσχει τη βοήθεια και τα μέσα για την υλοποίηση του νομοσχεδίου”.

Πάντως, η Μ. Μαλλιώρη εξέφρασε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης “διαπνέεται από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, μη πλουραλιστική, σχετικά με τη θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών ναρκωτικών, και αγνοεί παντελώς τα Κέντρα Πρόληψης, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) και τον ΟΚΑΝΑ”.

Τέλος, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ζήτησε να γίνει σαφές στον δημόσιο διάλογο ότι “αποποινικοποιείται ο χρήστης, ενώ οι ουσίες παραμένουν απαγορευμένες”.

Από την πλευρά του, ο Μιχ. Λαζαρίδης, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, εξέφρασε τον φόβο ότι “η οικονομική δυσπραγία θα σταθεί εμπόδιο στις δομές θεραπείας για τους χρήστες ναρκωτικών”, ενώ ο Γ. Λεχουρίτης, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, ζήτησε “να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο η πολιτική σχετικά με τα Κέντρα Πρόληψης και το έργο τους στην κοινωνία”.

ΚΕΘΕΑ: Θετικό, αλλά θα μείνει στον αέρα

Στη δική του ομιλία, ο διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) Χαρ. Πουλόπουλος έκανε λόγο για “καλό σχέδιο νόμου, σε θετική κατεύθυνση”, χαρακτήρισε ως θετικό μέτρο την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών, αλλά τόνισε ότι “το σχέδιο αυτό θα μείνει στον αέρα, εξαιτίας της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής για τις περικοπές κονδυλίων και την εργασιακή εφεδρεία, που θα πλήξουν καίρια τους φορείς του χώρου”.

Ο Χαρ. Πουλόπουλος επεσήμανε επίσης ότι “ακόμη και διοικητικά μέτρα για τη διακίνηση ναρκωτικών θα φέρουν σε δυσμενή θέση μόνον τους πλέον αδύναμους κοινωνικά χρήστες ναρκωτικών” και υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί να γίνει πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη με μηδενικούς πόρους” για να καταλήξει: “Ή δεν ισχύει το νομοσχέδιο ή αυτό αποτελεί πρόσχημα για την εφαρμογή άλλων πολιτικών”.

Στη συνέχεια, ο Τ. Χαλδαίος, γενικός γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς “οι χρήστες ναρκωτικών δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στη φυλακή. Η φυλακή δεν βοηθάει ούτε τους ίδιους, ούτε τις οικογένειές τους, ούτε την κοινωνία”.

Τη θετική κατεύθυνση του νομοσχεδίου τόνισε και ο Δημ. Γεωργιάδης, εκπρόσωπος των συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος ανέφερε ότι γνώρισε τον “τρόμο γι’ αυτό που μπορεί να πάθει ένας έφηβος ο οποίος θα βρεθεί στη φυλακή”, όταν ο γιος του ήρθε αντιμέτωπος με το δικαστήριο λόγω χρήσης ναρκωτικών. “Μία ανθρώπινη αντιμετώπιση μπορεί να κάνει θαύματα”, κατέληξε ο ίδιος.

ΕΚΤΕΠΝ: Να έχει αναδρομική ισχύ

Υπέρ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ Μαρ. Τερζίδου, η οποία σημείωσε ότι αυτό “ανταποκρίνεται σε χρονίζοντα αιτήματα των φορέων” και ζήτησε να έχει αναδρομική ισχύ, “γιατί οι δικαστές υπήρξαν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σκληροί με τους χρήστες ναρκωτικών και επιβάλλεται να αποδοθεί τώρα δικαιοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους”.

Η Μαρ. Τερζίδου ζήτησε ακόμη μετ’ επιτάσεως “οι φορείς θεραπείας να διατηρήσουν τους πόρους που έχουν προϋπολογισθεί, ιδιαίτερα για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μέσα στην κρίση”.

Υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά και ανήσυχοι για τις περικοπές κονδυλίων και την εργασιακή εφεδρεία, εμφανίσθηκαν επίσης η Ι. Δρόσου, από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ο Α. Ράπτης, από τον Ελευθεριακό Σύνδεσμο Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ) και η Τ. Χριστοδουλοπούλου, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνον ο Δημ. Υφαντής, από τη μονάδα απεξάρτησης “18 Άνω”, εξέφρασε “σοβαρές επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο” και ζήτησε “αποποινικοποίηση μόνο για τους πρώην εξαρτημένους”…

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, στη διαβούλευση παρευρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Βασ. Μουλόπουλος, Μιχ. Κριτσωτάκης, Θοδ. Δρίτσας και Λ. Αμανατίδου, ενώ από πλευράς ΣΥΝ η Σ. Παπαδόγιαννη, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, και ο Φ. Χρυσικός, μέλος της γραμματείας του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ.

Βενιζέλος Β.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=640561

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *