Τι κρύβει η τελευταία υπογραφή Άδωνι

negis2Είναι Παρασκευή βράδυ γύρω στις 10.00. Ο Άδωνις υπογράφει βιαστικά μία απόφαση, η οποία φτιάχτηκε στο πόδι και κατά πώς φαίνεται εξυπηρετεί κακήν κακώς συγκεκριμένα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα υγείας…

Η απόφαση αφορά τη λειτουργία των λεγόμενων Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Πρόκειται για μονάδες που όπως φανερώνει το όνομά τους εξυπηρετεί περιστατικά, τα οποία έχουν ανάγκη θεραπείας και κάποιας μικροεπέμβασης, χωρίς όμως να χρειάζεται να νοσηλευτούν το βράδυ.

Ο θεσμός έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό με διττό όφελος. Αφενός έχει δώσει ώθηση για ανάπτυξη στην ιδιωτική αγορά υγείας. Και αφετέρου, έχει συμβάλει στη μείωση του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα περιστατικά αυτά λαμβάνουν υπηρεσίες στις ΜΗΝ, που είναι αρκετά φθηνότερες σε σύγκριση με το κόστος νοσηλείας στο δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο νοσοκομείο.

Η υπόθεση ενδιαφέρει τόσο τους ιδιωτικούς ομίλους όσο και τις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, αλλά και μεμονωμένους, ονομαστούς γιατρούς σε ιατρικές ειδικότητες, όπως πλαστική χειρουργική, οφθαλμολογία, δερματολογία, οδοντιατρική κλπ.

Για παράδειγμα, οι λεγόμενες επεμβάσεις με λέιζερ για τη διόρθωση της μυωπίας ή αποκατάσταση αιμαγγειωμάτων με λέιζερ ανήκουν στις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις, οι οποίες σήμερα γίνονται είτε σε ιδιωτικές κλινικές με υψηλό κόστος είτε σε ιδιωτικά ιατρεία, τα οποία ατύπως έχουν μετατραπεί σε μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και ουσιαστικά λειτουργούν χωρίς κανόνες.

Επί σειρά ετών, το θέμα έρχεται και επανέρχεται, αλλά ουδείς υπουργός Υγείας είχε τα κότσια να ασχοληθεί με το θέμα και να θέσει διαφανείς κανόνες. Έπειτα από παλινωδίες ετών, η υπόθεση έφτασε στα χέρια του Άδωνι, ο οποίος πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι δεν κώλωσε να βάλει τα χέρια του στη φωτιά.

Ωστόσο, στην πράξη, οι συνεργάτες του, που ανέλαβαν το θέμα είχαν ελάχιστη εμπειρία επί τους θέματος. Και φυσικά οι πιέσεις από αλληλοσυγκρουέομενα ιδιωτικά συμφέροντα ήταν ασφυκτικά. Τελικά φτιάχτηκε μία υπουργική απόφαση στο πόδι, η οποία μάλιστα υπογράφηκε… νύχτα. Την τελευταία εργάσιμη πριν τον ανασχηματισμό, που όλα έδειχναν ότι ο Άδωνις φεύγει…

Η απόφαση φέρει τον τίτλο «Τεχνικές προδιαγραφές για την δημιουργία ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας». Δυστυχώς, όμως, και παρά τις προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει σοβαρές ελλείψεις, οι οποίες δεν διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Ας δούμε ορισμένα από τα αδύναμα σημεία της απόφασης:

• Ορίζει ως ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό προσωπικού μόλις έναν γιατρό και ένα νοσηλευτή! Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τους φορείς, ανέφεραν ότι θα πρέπει να εκτός του επιστημονικού υπευθύνου, να υπάρχουν ανά βάρδια δύο γιατροί της ίδιας ειδικότητας, ένας καρδιολόγος και ένας αναισθησιολόγος.

• Δεν προβλέπει προϋπηρεσία για τους γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να ανοίξουν ή να εργαστούν σε μία τέτοια μονάδα. Δηλαδή, πρακτικά, μπορεί ένας γιατρός με το πού θα τελειώσει την ειδικότητα να ανοίξει τέτοια μονάδα. Αντίθετα, οι προτάσεις των φορέων ανέφεραν ότι οι υπεύθυνοι γιατροί θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5ετή εμπειρία και οι γιατροί, που απλά θα εργάζονται στις μονάδες τουλάχιστον 3ετή.

Άφησα το καλύτερο για το τέλος. Η απόφαση ουσιαστικά αφήνει έξω το δημόσιο τομέα. Δηλαδή, δεν προβλέπεται η δυνατότητα ίδρυσης τέτοιας μονάδας στα πλαίσια του ΠΕΔΥ ή του ΕΣΥ, δίπλα σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Το γεγονός υποδηλώνει σαφώς ότι πρόθεση του Άδωνι ήταν να «βολέψει» κάποιους ιδιώτες. Ποιους; Θα φανεί μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός και αν ο Μάκης Βορίδης έχει άλλη γνώμη…

Επίσης, θα έχει γούστο και το εξής: Οι βεβαιώσεις λειτουργίας θα εκδίδονται από τον οικείο Πειφερειάρχη. Να δούμε λοιπόν τι θα κάνει στην Αττική η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου…

 http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3058:ti-kryvei-i-teleftaia-ypografi-adoni&Itemid=392

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *