Δηλώσεις της απερχόμενης και νέας πολιτικής ηγεσίας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας.

6303bb_makis voridisΠραγματοποιήθηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η Τελετή Παράδοσης- Παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις της απερχόμενης και νέας Πολιτικής Ηγεσίας:

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καλωσορίζουμε το νέο υπουργικό σχήμα στο Υπουργείο Υγείας και του παραδίδουμε τη σκυτάλη, αφού πρώτα σας ευχαριστήσουμε όλες και όλους για τη συνεργασία αυτού του ενός έτους. Ενός έτους πολλών και διαδοχικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος.

Υπενθυμίζω ότι, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων μας, πετύχαμε μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο να υλοποιήσουμε ένα αίτημα δεκαετιών, όπως ήταν η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, να εξορθολογίσουμε -σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό- τις δαπάνες του κράτους και να καταφέρουμε με λιγότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό -με περίπου 200 εκατομμύρια λιγότερα- να δώσουμε πρόσβαση, και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και στα νοσοκομεία, σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

 

Εκκρεμεί μέχρι τέλος αυτού του μήνα και η υλοποίηση μιας σχεδόν έτοιμης δράσης για την πρόσβαση και ασφαλιστική κάλυψη των ανασφαλίστων, ώστε να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τόσο πολύ λοιδορηθεί στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια γίνονται πράγματι για το καλό των πολιτών και όχι γιατί μας το ζητάνε κάποιοι ξένοι.

 

Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία ιδιαιτέρως τους δύο υφυπουργούς μου. Τον κ. Μπέζα, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο του Υπουργείο, στα νέα του καθήκοντα. Θα ήταν παντελώς αδύνατο να επιτύχουμε όσα επιτύχαμε χωρίς τη δραστική παρουσία και την άοκνη προσπάθεια του Αντώνη Μπέζα. Και τη Ζέττα Μακρή, με την οποία παρουσιάσαμε σημαντικά επιτεύγματα στην πάταξη της διαφθοράς που κυριαρχούσε μόλις πριν από μία εβδομάδα στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

 

Αυτόν τον ένα χρόνο δώσαμε και με τους δύο γενικούς γραμματείς, τον κ. Πελοπίδα Καλλίρη και την κ. Χριστίνα Παπανικολάου, τον καλύτερό μας εαυτό, χωρίς να αφήσουμε να πάει χαμένη κατά κυριολεξία ούτε μία μέρα.

 

Εάν έγιναν και λάθη, που σίγουρα έγιναν, και αν υπήρξαν και υπερβολές, που σίγουρα υπήρξαν, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο άμεσος αντικαταστάτης μου, νέος Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στον οποίο εύχομαι προσωπικά «καλή επιτυχία», θα συνεχίσει στην οδό των μεταρρυθμίσεων και του εξορθολογισμού των δαπανών του κράτους προς όφελος των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων.

 

Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και ακούγονται δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο φίλος μου Μάκης Βορίδης θα τα πάει περίφημα.

 

Ευχαριστώ πολύ και καλώ στο βήμα τον Αντώνη Μπέζα.

 

Α. ΜΠΕΖΑΣ: Όταν περίπου πριν έναν χρόνο ήρθαμε εδώ στο Υπουργείο Υγείας, ξέραμε πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα που έχουμε μπροστά μας.

 

Όταν όμως μπήκαμε στην πράξη να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα, πιστέψτε με -και το λέω και με την εμπειρία μου που έχω και από άλλα υπουργεία- δεν φανταζόμασταν ότι θα είναι τόσο πραγματικά δύσκολο.

 

Δεν θέλω να παινέψω τους εαυτούς μας, γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο θα το κάνει η ιστορία. Η ιστορία είναι εκείνη που θα κρίνει τον καθένα από εμάς για την προσφορά του και για το έργο του. Πιστεύω ότι στην ιστορία του Υπουργείου Υγείας δεν έχει ξαναϋπάρξει πολιτική ηγεσία που να έχει υλοποιήσει, να έχει τρέξει, να έχει δρομολογήσει τόσο πολλά πράγματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Ανοίξαμε ένα μεγάλο μέτωπο μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας, στην ψυχική υγεία, στη δημόσια υγεία, στη διαχείριση του φαρμάκου, την οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ και τη διοικητική του λειτουργία, στο σύστημα διακομιδών, στη διαχείριση του αίματος, στη δημιουργία ενός δικτύου υγειονομικής προστασίας των ανασφάλιστων και βέβαια τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο πρωτοβάθμιο εθνικό σύστημα υγείας με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.

 

Οι στόχοι μας ήταν τρεις. Πρώτον, να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες υγείας για τους πολίτες. Δεύτερον, να βελτιώσουμε την οικονομική αποτελεσματικότητα του συστήματος, ώστε να εξοικονομήσουμε πολύτιμους δημόσιους πόρους. Και τρίτον, να μειώσουμε την ανισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για λογαριασμό των πολιτών μας. Αυτοί ήταν οι στόχοι μας, αυτές ήταν οι επιδιώξεις μας. Η ιστορία, επαναλαμβάνω, θα κρίνει το έργο το οποίο κάναμε.

 

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Ζέττα Μακρή για την πολύ καλή συνεργασία την οποία είχαμε. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει καλύτερη συνεργασία μελών πολιτικής ηγεσίας ενός Υπουργείου. Δεν αλλάξαμε ποτέ καμία κουβέντα μεταξύ μας, διαβάζαμε ο ένας τον άλλο στα μάτια, συντονίζαμε τις προσπάθειές μας και νομίζω φέραμε τα αποτελέσματα τα οποία θέλαμε.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους γενικούς γραμματείς, τον κ. Καλλίρη, την κ. Παπανικολάου, τα στελέχη του Υπουργείου, τους υπαλλήλους του Υπουργείου, τα στελέχη των γραφείων μας, τα στελέχη στις διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων, όπως του ΕΟΠΥΥ και των άλλων εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο Υγείας, για τη στήριξη στην προσπάθεια την οποία κάναμε.

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους και όλες, που σταθήκανε σαν απλοί πολίτες δίπλα μας στον αγώνα μας και στο έργο μας στο Υπουργείο Υγείας.

 

Τελειώνω, λέγοντας το εξής. Προσπαθήσαμε να πορευθούμε με σύνεση και με δικαιοσύνη, αλλά όπως είπε ο Πλάτωνας, ωραία πράγματα η σύνεση και η δικαιοσύνη, αλλά πολύ δύσκολα και πολύ κοπιώδη. Αυτό θέλω να έχουν στο μυαλό τους και οι καινούργιοι συνάδελφοι, οι νέοι συνάδελφοι οι οποίοι μπαίνουν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Γρηγοράκος και η κυρία Παπακώστα.

 

Τους εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καλή δύναμη, επιτυχία στο έργο τους, να είναι πιο επιτυχημένοι από εμάς. Η συνεργασία η δικιά μας είναι βέβαιη, εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους και εγώ από το καινούργιο πόστο το οποίο βρίσκομαι θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πάλι θα είμαι κοντά τους όποτε με χρειαστούν.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ζ. ΜΑΚΡΗ: Δεν θα σας κουράσω πολύ, γιατί τα είπε όλα ο Υπουργός μου, ο κύριος Γεωργιάδης, τα συμπλήρωσε και ο Αντώνης Μπέζας.

 

Όπως είπαν και οι δύο φίλοι και συνάδελφοι, προσπαθήσαμε, βάλαμε τα δυνατά μας. Στον δικό μου τομέα ευθύνης, πάντοτε με την έγκριση, τη συμβουλή και τη συμπαράσταση του Υπουργού, λέω με περηφάνια ότι περιορίσαμε τη σπατάλη, νοικοκυρέψαμε το σύστημα, σεβαστήκαμε τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

 

Είμαι βέβαιη ότι εκείνοι που θα μας διαδεχθούν θα τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς. Εκείνο που δεν είμαι καθόλου βέβαιη είναι αν θα έχουν καλύτερη ατμόσφαιρα. Περάσαμε τόσο καλά, ήταν τόσο καλή, παραγωγική και ευχάριστη η ατμόσφαιρα χάρη στον Υπουργό, που νομίζω θα φύγω με τις καλύτερες αναμνήσεις.

 

Εύχομαι και οι άλλοι συνεργάτες, τους οποίους αποχαιρέτησα το πρωί, να έχουν τις ίδιες καλές αναμνήσεις από εμάς. Σας ευχαριστώ όλους από την καρδιά μου.

 

Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η παραλαβή ενός Υπουργείου από έναν συναγωνιστή και πολύ στενό φίλο είναι μια εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή.

 

Και η φόρτιση αυτή εντείνεται, όταν ο συγκεκριμένος Υπουργός έχει στο ενεργητικό του μια λαμπρή θητεία, μοναδική θητεία, στο Υπουργείο Υγείας. Όταν η υγεία στη χώρα μας στη διαδρομή και στο μέλλον θα φέρει το αποτύπωμα του Υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη.

 

Αυτό λοιπόν είναι μια πραγματικότητα, την οποία ουδείς θα μπορέσει να αμφισβητήσει. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό δεν έγινε μόνο χάρη στις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του Άδωνη. Δεν έγινε μόνο χάρη στο κουράγιο του, την τόλμη του, το θάρρος του, την εργατικότητά του, την αφοσίωσή του και την ικανότητά του εν γένει.

 

Έγινε και χάρη στις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, στις μεγάλες αξίες της ελευθερίας και της πατρίδας, που μας κάνουν να είμαστε αγκυροβολημένοι και προσανατολισμένοι σε δύο μεγάλα πράγματα σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας.

 

Αφενός στην υπηρεσία στον πολίτη, αλλά με τη διπλή του ιδιότητα. Και αυτή του χρήστη υπηρεσιών υγείας, άρα στην υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στην ιδιότητά του ως φορολογουμένου, επομένως με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

 

Δύο κεντρικές άγκυρες, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την πολιτική που άσκησε ο Άδωνις και την οποία θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε εμείς.

 

Αλλά και ταυτόχρονα, με το μάτι στραμμένο με ευαισθησία στις ανάγκες, στα προβλήματα και στα θεμιτά συμφέροντα των επαγγελματιών της υγείας, οι οποίοι προφανώς πρέπει να ακούγονται και προφανώς έχουν λόγο σε μια διαδικασία η οποία πρέπει να είναι συνθετική.

 

Η υπουργία του Άδωνη Γεωργιάδη σημαδεύτηκε από κορυφαίες μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα μείνουν και μεταρρυθμίσεις οι οποίες στον βαθμό που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένες προφανώς θα συνεχιστούν.

 

Εκείνο το οποίο απλώς θέλω να πω, αναλαμβάνοντας αυτά τα καθήκοντα, είναι ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί συνεπικουρούμαι από δύο εξαιρετικούς συναδέλφους, από τον αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Γρηγοράκο, ο οποίος έχει γνώση και θητεία στο συγκεκριμένο αντικείμενο και με τον οποίο συνδεόμαστε ήδη από την πορεία μας στην κοινοβουλευτική, σε μια σειρά από κοινές δράσεις και προσπάθειες, αλλά βεβαίως και τη συνάδελφο, την Υφυπουργό κ. Παπακώστα, η οποία θα μου επιτρέψετε να πω, πέραν των εγνωσμένων ικανοτήτων της, συμβολίζει και σε προσωπικό επίπεδο με μοναδικό τρόπο την ευαισθησία στα θέματα τα κοινωνικά. Αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη συγκεκριμένη υπηρεσία στον συγκεκριμένο χώρο. Και γιατί κοντά μας είναι ο γιος της, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με ειδικές ανάγκες μεν, αλλά λαμπρός και διακεκριμένος στην πορεία του δε.

 

Αυτό το λέω απλώς για να πω ότι εδώ υπάρχει ένα πρόσθετο φορτίο, πέραν όσων έχει ήδη αποδείξει η κυρία Παπακώστα με την κοινοβουλευτική της δράση για την ευαισθησία της και για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί αυτά τα πράγματα.

 

Θα προσπαθήσουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτό το οποίο ετάχθημεν, συνεχίζοντας, ολοκληρώνοντας όπου είναι αναγκαίο μια προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει. Και ελπίζω ότι όλοι θα είμαστε συνεργάτες στην κοινή αυτή κατεύθυνση, που σε τελευταία ανάλυση είναι κατεύθυνση για την υπεράσπιση μεγάλων, βασικών, κεντρικών αξιών στον χώρο της υγείας.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε.

 

Να ευχαριστήσουμε τον Άδωνη Γεωργιάδη, τον καλό φίλο, κ. Μπέζα και την κ. Μακρή. Ξέρουμε ότι περάσανε από χίλια κύματα για να μπορέσουν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις μας, που ήταν προδιαγεγραμμένες και τις είχαμε υπογράψει.

 

Ήρθαμε εδώ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, ούτως ώστε και ο ελληνικός λαός να απολαμβάνει καλύτερη υγεία, αλλά βέβαια και η Ελλάδα να βγει από τα αδιέξοδά της.

 

Εγώ δεν θα πω πολλά, ξέρετε ότι προέρχομαι από τον χώρο της υγείας. Θέλω όμως να πω σε όλους εσάς ότι θέλω να διαψεύσω το πρώτο δημοσίευμα, «Βορίδης-Γρηγοράκος, υποψήφιοι για τον πρώτο Εμφύλιο στην κυβέρνηση Σαμαρά». Εγώ θα το διαψεύσω και ελπίζω θα το διαψεύσει και ο Υπουργός και η φίλη μας η Κατερίνα η Παπακώστα.

 

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, έχουμε πολλή δουλειά. Καλό βράδυ.

 

Κ. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Καλησπέρα σας.

 

Εύχομαι πραγματικά και αφού σας ευχαριστήσω από καρδιάς αυτή εδώ η συνάντηση με την ηγεσία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία πραγματικά έδωσε τον καλύτερο εαυτό της προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός δύσκολου και ευαίσθητου Υπουργείου όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, αλλά και η συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που παραλαμβάνει τη σκυτάλη σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και συγκυρίες, να είναι πετυχημένη προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

 

Αυτός είναι ο μόνος λόγος και ο μόνος σκοπός για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ μαζί ως ομάδα, ενωμένοι, αλληλέγγυοι, προκειμένου να ενώσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει ο καθένας και η κάθε μια από εμάς, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

 

Αισθάνομαι, και ευχαριστώ για αυτό, την ανάγκη να πω σε όλους και σε όλες με τους οποίους θα συνεργαστούμε σε αρμονική συνύπαρξη και με έντονη διάθεση να προσφέρουμε, αυτό δεν το αμφισβητώ σε κανέναν και σε καμία, θέλω να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής.

 

Γιατί ο Πρωθυπουργός μάς ανέθεσε αυτό το ευαίσθητο καθήκον σε μια ομάδα που πιστεύω ότι έχει καλή χημεία μεταξύ της και έτσι επομένως, αγαπητή μου Ζέττα, που σε αγαπώ και σε εκτιμώ πάρα πολύ, νομίζω ότι και εμείς θα έχουμε την ατμόσφαιρα εκείνη η οποία είναι επιβεβλημένη για να δουλέψουμε αρμονικά, να δουλέψουμε και σε ανθρώπινο πλαίσιο με έναν τέτοιο τρόπο που να φανεί στην κοινωνία και στους πολίτες.

 

Σας ευχαριστούμε θερμά. Η δουλειά, ο άνθρωπος και τα προβλήματά του νομίζω ότι είναι ο στόχος μας και εκεί πάνω θα κριθούμε και εμείς. Σας ευχαριστώ πολύ, καλή δουλειά και καλή συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *