Προϊόν ισορροπιών οι αλλαγές στο υπουργείο Υγείας

negis2Σίγουρα, δεν εξέπληξε πολλούς η απομάκρυνση του Άδωνι. Άλλωστε, όλες οι φήμες τον είχαν τελειωμένο. Εκείνο που με εξέπληξε είναι ότι ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, Σαμαράς και Βενιζέλος κοίταξαν το δένδρο και όχι το δάσος, υπακούοντας στις (εσω)κομματικές ισορροπίες. Ότι χειρότερο στην παρούσα συγκυρία…

Αλίμονο. Με όσα προανέφερα, δεν αμφισβητώ την ικανότητα και τις προθέσεις της νέας ηγεσίας. Μακάρι να με διαψεύσουν. Τονίζω και επικρίνω όμως ότι η επιλογή τους δεν έγινε με βάση τόσο την αξία και την ικανοτητά τους, αλλά τις μικροκομματικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Υγείας θα ήταν “βόμβα” αν δεν διαδεχόταν τον φίλο του, Άδωνι Γεωργιάδη. Θυμάμαι πέρσι ότι στο άκουσμα του ονόματος του Άδωνι Γεωργιάδη οι περισσότεροι στο χώρο της υγείας έχασαν το χρώμα τους… Τώρα τίποτε πλέον δεν εκπλήσσει.

Σίγουρα σήμερα η τελετή παράδοσης – παραλαβής θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συναισθηματική φόρτιση και για τους δύο. Πολλοί, δε, θεωρούν βάσιμα ότι ο Μάκης είναι μέντορας του Άδωνι. Μένει να δούμε αν αυτό θα μεταφραστεί και στην πράξη σε συνέχεια πολιτικής. Αν θα μείνουν κάποιοι από το επιτελείο του Άδωνι και ποιοι…

Στο σημείο αυτό έχουμε δύο σημεία που χρήζουν σημείωσης:

Πρώτον, ο νυν γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδας Καλλίρης είναι υπ’ ατμών καθώς εξελέγη αντιπεριφερειάρχης στις πρόσφατες εκλογές. Η προθεσμία για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα λήγει το Σεπτέμβριο και μέχρι τότε πρέπει να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Προφανώς αυτός θα πρέπει να προέρχεται από τη ΝΔ, καθώς η γ.γ. δημόσιας υγείας κα Χριστίνα Παπανικολάου προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις της νέας ηγεσίας με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημ. Κοντό. Ως γνωστόν, ο Άδωνις δεν είχε καλές σχέσεις και στον νέο νόμο, που βρίσκεται εν ισχύ, ο οργανισμός θα πρέπει να έχει πρόεδρο και αντιπρόεδρο, οι οποίος θα αναδειχθούν με ανοιχτή προκήρυξη. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Θα κινήσει ο Μάκης Βορίδης τις σχετικές διαδικασίες στον ΕΟΠΥΥ;

Πολλοί με ρωτούσαν χθες αν έχει καμία σχέση ο Μάκης με την υγεία. Να αναφέρω ότι η σύζυγός του είναι ιδιώτης παιδίατρος με ιατρείο στους Αμπελοκήπους χωρίς να έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Προέρχεται από έντονα πολιτικοποιημένη, δεξιά οικογένεια της Μάνης και έχει κατέλθει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με το συνδυασμό Ιατρικός Συναγερμός του ΛΑΟΣ!

Επίσης, ο Μάκης Βορίδης είναι ανηψιός του γνωστού καθηγητή Ευτύχιου Βορίδη, ο οποίος ήταν προσωπικός γιατρός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και φημίζεται για το σκωπτικό ύφος που αναλύει την ελληνική πραγματικότητα και τα κακώς κείμενα στο χώρο της υγείας. Δεν θα ξεχάσω μία συνέντευξή του στην Καθημερινή πριν από χρόνια, στην οποία έλεγε: “Στο γιατρό να πηγαίνεις μόνο με φορείο…”!

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε και η τοποθέτηση του Λεωνίδα Γρηγοράκου στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, όλες οι φήμες και τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι θα αναλάμβανε υπουργός Υγείας. Δεν ξέρω αν αυτό, θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Μάκη Βορίδη. Την προηγούμενη φορά, που είχαμε υπουργό και αναπληρωτή υπουργό (Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά) στο Υγείας ο ένας δεν ήθελε να ακούει για τον άλλο. Και τελικά, την πληρωσαν και οι δύο…

Εδώ υπάρχει άλλη μία ιδιαιτερότητα: Ο κ. Γρηγοράκος θεωρείται ως το “πρωτοπαλλίκαρο” του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και ο Βενιζέλος ήταν εκείνος που έβαζε βέτο μέχρι πρότινος στην είσοδο του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση. Αν λοιπόν ο κ. Γρηγοράκος δράσει ως τοποτηρητής στο υπουργείο Υγείας, τότε ίσως έχουμε να κάνουμε με το πρώτο εκρηκτικό δίδυμο στη νέα κυβέρνηση.

Φυσικά, μένει να δούμε, ποιες αρμοδιότητες θα λάβει ο κ. Γρηγοράκος (ως αναπληρωτής θα τις λάβει από τον Πρωθυπουργό και όχι τον υπουργό Υγείας). Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αντώνης Μπέζας είχε αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ, όμως, ο ίδιος ο κ. Γρηγοράκος έχει μακρόχρονη εμπειρία στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Υπήρξε διευθυντής ΜΕΘ του ΚΑΤ και πρόεδρος σε αρκετά νοσοκομεία.

Αξίζει να τονίσω εδώ ότι προς τιμήν του ο κ. Γρηγοράκος δεν έκρυβε τα λόγια του, όταν άλλοι στο ΠΑΣΟΚ κρύβονταν πίσω από το δάχτυλό τους. Π.χ. βρήκα στο αρχείο μου ένα άρθρο του στο Παρόν του Οκτωβρίου του 2012, στο οποίο ανέφερε τα εξής:

“Είναι αναγκαία η μείωση πολλών περιφερειακών νοσοκομείων και κέντρων υγείας έπειτα από αξιολόγηση και αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Ένα όμως είναι σίγουρο: η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην ανατολική πλευρά της με καλή προσβασιμότητα, με σύγχρονη κατάργηση των μικρών και παλαιών νοσοκομείων του κέντρου της, ενώ η Αττική χρειάζεται τέσσερα διεθνών προδιαγραφών γενικά νοσοκομεία (οικόπεδο Σωτηρίας, Μεσόγεια, Νοτιοανατολική Αττική – οικόπεδο Βούλας και Πειραιάς) και κατάργηση των πολλών παλιών, μικρών και δύσκαμπτων νοσοκομείων που διαθέτει, μη εξαιρουμένων των στρατιωτικών (παραμονή ενός για όλες τις ανάγκες όλων των Σωμάτων)”.

Τέλος, νομίζω πως εκείνο που πράγματι εξέπληξε από τον ανασχηματισμό στο υπουργείο Υγείας ήταν η επιλογή της κας Κατερίνας Παπακώστα. Αν λάβουμε, ωστόσο, υπόψη μας την τοποθέτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου και του Αργύρη Ντινόπουλου, βλέπουμε ότι ο Σαμαράς δεν απέφυγε να υποκύψει στις μικροκομματικές ανάγκες για ικανοποίηση της λαϊκής δεξιάς. Βλέπετε στη Β Αθηνών τα ποσοστά της ΝΔ είναι σε ελεύθερη πτώση. Να δω τι θα κάνει η κα Παπακώστα με τα μέτρα κατά του καπνίσματος…

Κλείνοντας έχω να κάνω μία γενικότερη ανησυχητική παρατήρηση. Από το 2010 μέχρι και σήμερα, που η Υγεία έχει βρεθεί στο πολιτικό προσκήνιο λόγω του Μνημονίου και της συνακόλουθης μείωσης της σπατάλης, σε κάθε ανασχηματισμό έχουμε πλήρη αναδόμηση του υπουργείου Υγείας. Γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει την αποτυχία των εκάστοτε επιλογών…

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=3035:proion-isorropion-oi-allages-sto-ypourgeio-ygeias&Itemid=392

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *