Ομολογία γιατρού: «Έκανα ευθανασία σε 100 ασθενείς»

giatro ευθανασια«Βοήθησα να πεθάνουν περίπου 100 ασθενείς. Δεν το χαρακτηρίζω ευθανασία, αλλά γλυκό θάνατο, πρόκειται για ζήτημα οίκτου», δήλωσε ο 87χρονος αναισθησιολόγος από το Κάλιαρι της Ιταλίας, Τζουζέπε Μαρία Σάμπα.

Οι δηλώσεις του γιατρού προκαλούν σάλο στην Ιταλία, καθώς αναζωπυρώνεται και πάλι το καυτό ζήτημα της ευθανασίας που απασχολεί τους Ιταλούς πολίτες.«Δεν αντέχω άλλο να μη μιλάω για πράγματα που γνωρίζουμε όλοι. Ο γλυκός θάνατος είναι μία πρακτική που έχει εδραιωθεί σε ιταλικά νοσοκομεία, αλλά για λόγους κομφορμισμού δε γίνεται λόγος για αυτόν», επισημαίνει ο γιατρός.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σάμπα μιλάει για ευθανασία, καθώς σε παλαιότερη συνέντευξή του το 1982 είχε δηλώσει ότι είχε βοηθήσει να πεθάνει ο πατέρας του, αλλά και η αδελφή του, ενώ έχει ήδη συνεννοηθεί με τη σύζυγό του για τη δική του σειρά.

 

«Είχα έναν φίλο που νοσηλευόταν με νεφρική ανεπάρκεια και σπασμούς. Ο συνάδελφος που τον παρακολουθούσε με ρώτησε τι να κάνουμε. Του πρότεινα να του δώσουμε ένα φάρμακο που σε υψηλή δοσολογία σταματάει την αναπνοή. Του το δώσαμε πιστεύω. Την επόμενη ημέρα βρισκόταν στο νεκροτομείο», λέει με απίστευτη ψυχραιμία ο γιατρός.

 

Όπως διευκρινίζει, πάντως, βοήθησε όσους ασθενείς το είχαν ανάγκη, όταν του το ζητούσαν κι εφόσον έκρινε πως είχαν δίκιο.«Τι νόημα έχει να παρατείνεις την αγωνία και τον πόνο;», διερωτάται ο Σάμπα, ο οποίος καταλήγει πως δεν έχει μετανιώσει για καμία από τις περιπτώσεις των ασθενών, καθώς όπως τόνισε δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *