Κινδυνεύουν οι νεφροπαθείς στο Αγρίνιο – Σκληρές καταγγελίες των ασθενών για τον υπουργό Υγείας

agrinioΣτο έλεος του θεού βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής η Μονάδα λειτουργεί με έναν νεφρολόγο και ο κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών είναι, πλέον, άμεσος.

Πρόκειται για μια από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ελλάδα, στην οποία εξυπηρετούν περίπου 98 νεφροπαθείς, και η οποία υπολειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σήμερα έχει στο δυναμικό της μόλις ένα νεφρολόγο. Από το νοσοκομείο Μεσολογγίου εφημερεύει στο νοσοκομείο Αγρινίου κάθε Τρίτη και Πέμπτη ένας ακόμη νεφρολόγος και δύο γενικοί γιατροί, ενώ λίγο καιρό πριν ένας ακόμη επικουρικός γιατρός έφυγε για το Λονδίνο. Σπανίως το Σάββατο υπάρχει νεφρολόγος ενώ την Κυριακή η Μονάδα δεν λειτουργεί.

Όπως δήλωσε στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των νεφροπαθών Αγρινίου, Νίκος Σώζος, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει μείνει χωρίς νεφρολόγο μια από τις μεγαλύτερες μονάδες νεφροπαθών της χώρας. «Μας ξέχασαν… μπορεί να κινδυνέψει κάποια ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νεφροπαθείς που χρειάζονται τακτικά αιμοκάθαρση έλαβαν την υπόσχεση πριν από τα Χριστούγεννα, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πήγαινε ένας ακόμη νεφρολόγος αλλά μετά από 6 μήνες η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη φυσικά και του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το νεφρολόγο που εκτελεί και χρέη διευθυντή, κ. Δάτσικα, η μονάδα φιλοξενεί 95 νεφροπαθείς αλλά εξυπηρετεί από το νομό άλλους 200 ασθενείς.

 

“Εάν σε αυτούς προσθέσουμε και τους ασθενείς που βλέπουμε εκτάκτως οι οποίοι έρχονται ή σε μας κατευθείαν ή τους παραπέμπουν τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, καταλαβαίνετε την έκταση του προβλήματος. Όπως έχουν τα πράγματα η ζωή των αιμοκαθαρουμένων κινδυνεύει. Εάν μια μέρα πάθω λιποθυμικό επεισόδιο ή κάτι πιο σοβαρό ποιος θα αιμοκαθάρει τους ασθενείς; Η ζωή των νεφροπαθών κινδυνεύει“, υποστηρίζει ο κ. Δάτσικας, σε συνέντευξή του στο agrionionet.gr.

 

“Εάν υπάρχει ήδη ένα λιποθυμικό επεισόδιο, ιδιαιτέρως του νεφρολόγου από υπερκόπωση τότε τι να περιμένουμε;”, αναρωτιούνται οι νεφροπαθείς και υποστηρίζουν ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που επισκέφτηκε προεκλογικά το νοσοκομείο δεν δέχτηκε να συναντηθεί μαζί τους.

Ένας από τους νεφροπαθείς μιλώντας για την επίσκεψη του υπουργού στο νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει “ο κ. Γεωργιάδης ήρθε και είδε έναν τάφο ασπρισμένο”.


 

 

 

Πηγή: agrinionet.gr, skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *