Πριβέ κλινικές τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Το ελληνικό Δημόσιο επί δεκαέξι χρόνια αναλαμβάνει τις σπουδές, την ειδίκευση και τη μετεκπαίδευσή τους στο εξωτερικό και εν συνεχεία τους στέλνει στην “αγκαλιά” της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τους στρατιωτικούς γιατρούς που δεν πληρώνουν αλλά μόνο πληρώνονται…

Δικαίως οι στρατιωτικοί γιατροί θεωρούνται η “ελίτ” της ιατρικής. Ενώ δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή για τις σπουδές και τη μετεκπαίδευσή τους, όταν μπαίνουν στην παραγωγή δεν περιορίζονται απλώς στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Τους δίνεται η δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης να κάνουν και ακαδημαϊκή καριέρα…

Με όλα αυτά τα προνόμια οι στρατιωτικοί γιατροί ξεμυαλίζονται ευκολότερα. Φροντίζουν να αποστρατεύονται πιο γρήγορα χωρίς να έχουν κάνει απόσβεση του κόστους σπουδών και εξειδίκευσής τους. Μα και όσοι παραμένουν στο στράτευμα εκμεταλλεύονται προς όφελός τους τις δυνατότητες που τους παρέχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οπως αποκαλύπτεται σε σχετική έρευνα του υπουργείου Αμυνας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε πριβέ κλινικές για την εξυπηρέτηση της πελατείας των γιατρών! Τα στοιχεία, συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά από πρόσφατη έρευνα που έκανε το υπουργείο Αμυνας.

Ενδεικτική η περίπτωση του ΝΙΜΤΣ. Από τον κύκλο εργασιών όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων προέκυψε ότι στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 150.000 ασθενείς σε καθένα από αυτά, ενώ στο ΝΙΜΤΣ εξυπηρετήθηκαν μόνο 50.000 ασθενείς. Μάλιστα εκ των νοσηλευομένων στο ΝΙΜΤΣ το 35% είναι μη δικαιούχοι και οι μισοί από αυτούς προσήλθαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ως… έκτακτα περιστατικά, προφανώς δασκαλεμένοι από τους θεράποντες ιατρούς. Αλλωστε αποτελεί “κοινό μυστικό” στα στρατιωτικά νοσοκομεία ότι συγκεκριμένος αριθμός κλινών διατίθεται στους διευθυντές κλινικών προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιώτες ασθενείς τους.
Στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 300.000 ασθενείς
Στα εξωτερικά ιατρεία του 424 της Θεσσαλονίκης και του 401 της Αθήνας το 2010 εξυπηρετήθηκαν 300.000 ασθενείς

Καθυστέρηση
Φυσικά και στα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τις ημέρες νοσηλείας στρατιωτικών και ιδιωτών, δικαιούχων ή μη. Ούτε ποτέ είχε υπολογιστεί το κόστος ανά κλινική σε σχέση με τον αριθμό νοσηλευομένων. Είναι σαφές ότι όσο καθυστερεί η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα “Φίλιππος”, αυτά παραμένουν “ξέφραγο αμπέλι”…

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα του υπουργείου Αμυνας είναι ο μη ορθολογικός τρόπος απονομής των ειδικοτήτων στους στρατιωτικούς γιατρούς, ο οποίος δεν είναι προς όφελος και σύμφωνα με τις ανάγκες του Υγειονομικού Σώματος.
Πολλοι από τους μη δικαιούχους που νοσηλεύτηκαν στο ΝΙΜΤΣ προσήλθαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ως έκτακτα περιστατικά
Πολλοι από τους μη δικαιούχους που νοσηλεύτηκαν στο ΝΙΜΤΣ προσήλθαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ως έκτακτα περιστατικά

Σήμερα παρατηρείται υπερπληθώρα σε δημοφιλείς και προσοδοφόρες ειδικότητες όπως ψυχιάτρων, καρδιολόγων, παιδιάτρων και πλαστικών χειρουργών! Ενώ κενά υπάρχουν σε ειδικότητες όπως γυναικολόγων, δερματολόγων…

Παρατηρούνται δηλαδή μεγάλες αποκλίσεις ανά ειδικότητα που φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία όλων των στρατιωτικών νοσοκομείων. Το ΝΙΜΤΣ, για παράδειγμα, έχει δέκα υπεράριθμους γιατρούς (5 χειρουργούς, 2 ακτινολόγους, 2 μικροβιολόγους και 1 αναισθησιολόγο).

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει δεκαετής προγραμματισμός, και ενώ η Διεύθυνση Υγειονομικού γνωρίζει σε ποιες ειδικότητες υπάρχουν ελλείψεις δεν υποχρεώνει τους στρατιωτικούς ιατρούς να τις λάβουν. Μια “μαύρη τρύπα” που εντοπίστηκε είναι αυτή της διάθεσης γιατρών από την οργανική τους θέση σε άλλο νοσοκομείο κατά τις απογευματινές ώρες! Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς προλαβαίνει ένας στρατιωτικός γιατρός να κάνει καλά τη δουλειά του το πρωί στο νοσοκομείο όπου ανήκει οργανικά, το απόγευμα να κάνει ιατρείο σε άλλο νοσοκομείο, και παράλληλα να “πετάγεται” στο ιδιωτικό θεραπευτήριο και να παραμένει σε λειτουργία το ιδιωτικό του ιατρείο. Προφανώς, από όλες τις δραστηριότητές του κάποιες δεν κάνει καλά.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι ενώ ορισμένοι στρατιωτικοί γιατροί θα έπρεπε να έχουν προαχθεί στον βαθμό του ταξιάρχου, επέλεξαν να μείνουν στάσιμοι -προφανώς με τη συναίνεση των προϊστάμενων κλιμακίων- ώστε να καθίστανται ισόβιοι διευθυντές κλινικών!

Συνηθης πρακτική των γιατρών
Προβλήματα από την πρόωρη αποστράτευση

Η Διεύθυνση Υγειονομικού παραδέχεται ότι: “Οι στρατιωτικοί γιατροί είναι υψηλής εξειδίκευσης και εμπειρίας, οι οποίοι ωστόσο για διαφόρους λόγους αποχωρούν πρόωρα από τον ενεργό Στρατό”. Η αρμόδια Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ υπογραμμίζει το πρόβλημα της πρόωρης αποχώρησης έχοντας υπόψη της ότι τα συγκεκριμένα στελέχη αποκτούν επιστημονική έμπειρα δέκα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από τη ΣΣΑΣ, έχοντας πια τον βαθμό του Ταγματάρχη.

Οπως τονίζεται στη σχετική μελέτη: “Ο μεγάλος αριθμός των αποχωρούντων πρόωρα στελεχών δημιουργεί προβλήματα. Η απώλεια εμπείρων στελεχών στην πιο παραγωγική ηλικία, για ένα υγειονομικό σύστημα είναι προφανώς αντιοικονομική και αντιπαραγωγική”.

Σύμφωνα με την ίδια τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση ιδιωτικής άσκησης του επαγγέλματος στους στρατιωτικούς γιατρούς δημιουργεί τις εξής παρενέργειες:

Παρασύρονται σε αποστρατεία πρόωρα, αξιωματικοί στην πιο παραγωγική ηλικία (αντισυνταγματάρχες – συνταγματάρχες). Κάθε χρόνο ο αριθμός των στρατιωτικών γιατρών που αποστρατεύεται είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με όλων των άλλων Σωμάτων από τις παραγωγικές σχολές.
Νέοι Ιατροί (λοχαγοί – ταγματάρχες) μετά την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής προσλαμβάνονται σε ΑΕΙ ως λέκτορες, παραιτούμενοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς να υποχρεούνται σε εξόφληση οικονομικών υποχρεώσεων, εκμεταλλευόμενοι σχετική τροπολογία νόμου.
Αρνηση των Ιατρών (χρησιμοποιώντας κάθε είδους μέσον) να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν σε θέσεις που τους στερούν οικονομικά οφέλη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τη μορφή επαγγελματικών εμπειριών, επαφών και τίτλων, με έσχατο μέσο άρνησης την υποβολή παραίτησής τους.

Η ελίτ
Τα προνόμια των στρατιω-τικών γιατρών

Δυνατότητα μετεκπαίδευσης εξειδίκευσης στο εξωτερικό (με ανάληψη υποχρέωσης επιπλέον παραμονής στο στράτευμα).
Δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, επιστημονικών εργασιών, όπως επίσης παρακολουθούν και συμμετέχουν σε συνέδρια, επιστημονικά συμπόσια, ημερίδες.
Τα στελέχη του Υγειονομικού, έχουν τη δυνατότητα να είναι μέλη επιστημονικών εταιρειών και κολεγίων του εσωτερικού και εξωτερικού και να εκλέγονται στα ανώτατα όργανα αυτών.
Επιτρέπεται η άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος (με ό,τι αυτό συνεπάγεται – π.χ. κύριο μέλημα κάποιων μπορεί να είναι το ιδιωτικό ιατρείο και όχι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο).
Υπηρετούν ανάλογα με τον βαθμό τους, σε κατάλληλες θέσεις, προς απόκτηση κυρίως διοικητικής και επιτελικής εμπειρίας.
Συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στα προβλεπόμενα Σχολεία του Υγειονομικού Σώματος κάθε κλάδου.
Συμμετέχουν ανάλογα με την ειδικότητά τους, σε διάφορα σχολεία όπως Σχολεία Ειδικών Δυνάμεων, Καταδυτικής και Αεροπορικής Ιατρικής και αντίστοιχα σχολεία εξωτερικού.
Φοιτούν σε στρατιωτικές σχολές όπως (ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ).
Υπηρετούν σε διάφορες θέσεις στο εσωτερικό ή το εξωτερικό (ΝΑΤΟ, ειρηνευτικές αποστολές), εφόσον προβλέπεται και το επιθυμούν, αποκομίζοντας ανάλογη εμπειρία.
Ο τελικός βαθμός εξέλιξής τους είναι υποστράτηγος, υποναύαρχος και υποπτέραρχος.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63397428

16 thoughts to “Πριβέ κλινικές τα στρατιωτικά νοσοκομεία”

  1. Εγώ ξέρω να πώ απο την στιγμή που ο Γερμανός Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και ειδε την πληθώρα Στρατιωτικών Ιατρών η Ελληνική Πολιτεία “τους εξαφάνισε”.
    Ειναι “κρυμένοι” στην κυριολεξία στα παρουσιολόγια των Μονάδων ενώ τρέφω σοβαρές και βάσιμες επιφυλάξεις για την διαφθορά τους οπως και το αν πατάνε στις Μονάδες τους καθημερινά.
    15 Ιατρούς κάθε Στρατιωτική Μονάδα με ενα εξεταστήριο (????) ειναι παρα πολλοί και δεν θα πληρώνουν οι Στρατιωτικοί τους Στρατιωτικούς Ιατρούς για να βγάζουν “ελεύθερους” για αλεξίπτωτα και πτήσεις την γερασμένη ηγεσία.
    Ελπίζω να εγινα κατανοητός και να τους “μαζέψουνε” να κάνουν πραγματικές υπηρεσίες στα Πολιτικά Νοσοκομεία και οχι μαιμού υπηρεσίες στις Μονάδες και να “τσιμπάνε” 7 φορές τον χρόνο μαιμού αιμοδοτικές αδειες.
    Where are you Mrs Merkel and Schauble……

  2. ΣΣΣΣΣΣΣΣσσσσσσσσσσσσςςςςςςςς !!!!
    Μη λες τετοια …
    Ξερεις τι εχεις να ακουσεις ;;;

    Δεν καταλαβες οτι στην ψωροκωσταινα τα εχεις καλα με ολους μεχρι να αναφερθεις σε συγκεκριμενη ταξη ανθρωπων ;;;
    Μολις το κανεις ,φωτια στα παντζακια σου !!!

    Καλα που δεν εβαλες και ονομα …

  3. Πάλι οι κακοήθεις χτύπησαν! Ο γνωστός psycho δημοσιογράφος γράφει ότι του κατέβει. Και οι σχολιαστές επίσης! 15 στρατιωτικοί γιατροί σε κάθε μονάδα! χαχαχα! Μα πόσο ηλίθιος πρέπει ναναι ένας για να το πιστέψει;
    Πόσο εμπαθής μπορεί να είναι ένας που δεν βλέπι ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΡΙΘΜΟ των παραιτηθέντων και παραιτούμενων στρατιωτικών ιατρών; Αφού περνάνε τόσο μπέικα, γιατί παραιτούνται σωρηδόν; Και μάλιστα οι καλύτεροι;
    Πόσο αφελής μπορεί να είναι, όταν δεν βλέπει ότι πίσω από τα ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ και ψευδή στοιχεία, κρύβεται το σχέδιο άλωσης των δύο από τα τρία μεγαλύτερων Στρ. Νοσοκομείων; Το ΝΝΑ στο Κολωνάκι, μεγάλο φιλέτο, ήδη ετοιμάζονται να το φάνε οι Τροικανοί και τα ντόπια τσιράκια τους.
    Πόσο άσχετος πολιτικά μπορεί να είναι ένας που δεν βλέπει πίσω από όλα αυτά το εν εξελίξει σχέδιο ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων;
    Πόσο ζηλόφθων μπορεί να είναι ένας που παραβλέπει την εξεαιρετική γνώμη που έχει ο απλός κόσμος και οι ασθενείς για τους στρατιωτικούς ιατρούς και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν;
    Και τέλος πόσο ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ μπορεί να είναι ένας που ΓΕΝΙΚΕΥΕΙ κατ αυτόν τον τρόπο (διότι προαφανώς θα υπάρχουν και ελάχιστοι επίορκοι), σπιλώνοντας όλους τους στρατιωτικούς ιατρούς;
    Η λάσπη αγαπητοί μου δεν κολλάει στην αφρόκρεμα του ιατρικού κόσμου.

  4. Αγαπητε Κε Βερρο .
    Ψυχραιμια !
    Μολις ακουσεις κατι για τον εξαιρετο κλαδο των στρατιωτικων ιατρων ,αμεσως ανεβαινεις στα καγκελα !!!
    Πως θες να πιστεψουμε οτι ,σε μια χωρα οπου γινεται το ελα να δεις ,απο ρουσφετια ,λαδωματα ,συμφωνιες κατω απο το τραπεζι ,προσληψεις απο ολες τις …χαραμαδες ,σε μια χωρα που η Παιδεια της ειναι για κλαματα ,η Δικαιοσυνη κανει τα παντα ωστε να αποποιηθει το ρολο της ,η Υγεια εχει τα μαυρα της τα χαλια ,η διαφθορα συναγωνιζεται τις πρωταθλητριες χωρες της Λ.Αμερικης και της Αφρικης και ο οποιοσδηποτε αλλος θεσμος ειναι απλα στα χαρτια ,στη χωρα του οτι δηλωσεις εισαι οπου οι νομοι εφαρμοζονται κατα το δοκουν,ο κλαδος σας λαμπει απο διαφανεια και ακεραιοτητα (με …ελαχιστες εξαιρεσεις ) ;;;

    Γιατι ,σε αλλη χωρα μεγαλωσατε ,φοιτησατε και αποφοιτησατε ή εργαζεστε !;!;!
    Ξερεις πολλους που να προσπαθησαν να ακολουθησουν τον δρομο της νομιμοτητας και της δικαιοσυνης σε ετουτο το “πραμα” που λεγεται Ελληνικη Δημοκρατια και να τα καταφεραν ;;;
    Και δεν πειθομαι καθολου απο την εξαιρετικη γνωμη του κοσμου !
    Ξερουμε ολοι ,πολυ καλα ,το ποιον αυτου του λαου που θα κανει την οποιαδηποτε παρανομια και θα σκαρφιστει το οτιδηποτε για να ικανοποιησει τη παρτη του .Να βολευτει !!!
    Ειναι σαν τις κυρουλες που σταυροκοποιουνται στις εκκλησιες και μολις βγουν απο το ναο …

    Προς θεου ,δεν υποστηριζω οτι ολοι οι στρατιωτικοι συμμετεχουν στο πανηγυρι ,αλλα για κοιταξε καλυτερα γυρω σου .Εχεις αντιληφθει τι συμβαινει και πως εξελισσονται τα πραγματα ;
    Ή πιστεψες και συ το οτι η αναπτυξη ερχεται με βημα ταχυ και οτι η χωρα εξυγιαινεται και σε μικρο διαστημα θα τραβηξουμε προς τη δοξα ,ξανα ;;;Οτι θα λαμψει η νομιμοτητα και ολα τα στραβα κι’ αναποδα θα διορφωθουν ,ως εκ θαυματος !;!
    Και αν το πιστευετε ,τελος παντων ,εκει στο στρατευμα ,τι καθεστε και περιμενετε !;!;!;!

    Μηπως οι …ελαχιστοι επιορκοι αυγατισαν ,με τον καιρο ;;;
    Μου φαινεται δυσκολο εως αδυνατο να πιστεψω οτι στη χωρα της παρανομιας εξαιρουνται μαζικα ολοκληρες καστες ανθρωπων που ανεχτηκαν ή συντηρησαν αυτο το καθεστως της ανομιας …

  5. ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ.ΑΡΧΙΑΤΡΟΥ ΒΕΡΡΟΥ.
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΜΟΝΟ , ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ , ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΑΝ ΕΜΦΡΑΓΜΑ.
    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΥΡΙΟΙ…ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ.
    Το πολύ πολύ να γίνετε φίλοι του Βερύκιου.
    Φανταστείτε όμως την καταντια …..ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ;
    Τελικά μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι τιμή να σε βρίζει ο Βερύκιος;;; προσωπικά αν ο Βερύκιος , ειδικά ο Βερύκιος, ελεγε καλά λόγια για τους στρατιωτικούς ιατρούς, θα έπρεπε να αυτοκτονήσουν ομαδικά , αφού ψάχναν τι κάναν λάθος.
    Συγκρατηθειτε …

  6. Φιλε και συνάδελφε κ. Αμερικανε
    Φαντάζομαι οτι δεν ξέρεις όσους στρατιωτικούς ιατρούς ξέρω εγώ. Ε λοιπόν σε πληροφορώ ότι όντως Η μεγάλη ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ειναι σαν και μένα. Κι αν δεν ξέρεις ούτε εμένα, είναι πολύ εύκολο να μάθεις. Ελάχιστοι στρ ιατροί είναι επίορκοι, τη στιγμή που οι άλλες κοινωνικές ομάδες βρίθουν απο τέτοιους.
    Και εαν δεν εχεις στοιχεία συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποδεχθείς αυτά που λέω, διότι δεν εχω μάθει να λέω ψέμματα στη ζωή μου..
    Τα υπόλοιπα περί χώρας, νομιμότητας κλπ με βρίσκουν σύμφωνο, δεν βλέπω το γιατί να διαφωνήσουμε. Η έλλειψη παιδείας και η διαφθορά μας οδήγησαν ως εδω.
    Ομως δεν διαβάζεις τι λέω. Πρέπει να βλέπεις και λίγο πιο παραπέρα..
    Υπάρχουν λόγοι που τρία χρόνια τώρα έχουν βαλθεί να εξαθλιώσουν και να ταπεινώσουν τις ΕΔ. Δεν επεικτείνομαι άλλο εδω.

  7. Οι συμπολίτες μας βομβαρδίζονται καθημερινά με ψευδείς ειδήσεις και συκοφαντίες από την κατευθυνόμενη “δημοσιογραφία” για ποικίλα ζητήματα.
    Ένα από αυτά είναι ο μύθος του βολεμένου “στρατιωτικού ιατρού”.
    Ως Νέοι Στρατιωτικοί Γιατροί επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για 10 πτυχές της σταδιοδρομίας ενός στρατιωτικού ιατρού, που τεχνιέντως αποκρύβονται από την κοινή γνώμη.
    1. Οι στρατιωτικοί ιατροί εισαγόμαστε στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) μέσω πανελλαδικών εξετάσεων με βαθμολογίες που ξεπερνούν τα 19.200 μόρια.Φοιτούμε για 6 έτη στη Σ.Σ.Α.Σ. για να γίνουμε πρώτα από όλα στρατιώτες και μετά αξιωματικοί. Tαυτόχρονα φοιτούμε στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. για να γίνουμε ιατροί.
    2. Στην 6ετή φοιτησή μας στη Σ.Σ.Α.Σ. κυριολεκτικά ακροβατούμε μεταξύ της απαιτητικής φοίτησής μας στην Ιατρική Σχολή και της σκοπιάς, των περιπόλων, των υπηρεσιών, των τιμωριών, των προσκλητηρίων.
    3. Διαμένουμε στη Σ.Σ.Α.Σ. τις καθημερινές και τις λοιπές ημέρες που έχουμε υπηρεσία, όχι από επιλογή, αλλά επειδή το να είμαστε εσώκλειστοι, θυσιάζοντας τα φοιτητικά μας χρόνια, είναι αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσής μας.
    4. Όλοι ενοικιάζουμε σπίτι διότι κάπου πρέπει να μένουμε στις εξόδους και τις άδειες και κάπου πρέπει να βρίσκουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για το πολύωρο διάβασμά μας. Ως εκ τούτου οι γονείς μας βαρύνονται με ακριβώς τα ίδια έξοδα που βαρύνουν τους γονείς των άλλων νέων.
    5. Τελειώνοντας τη Σ.Σ.Α.Σ., άπαντες παίρνουμε την πρώτη μονοετή μας μετάθεση για τα μεγάλα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπου κάνουμε ως 10 εξοντωτικές 24ωρες εφημερίες το μήνα (!) στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και φυσικά δεν τις πληρωνόμαστε εξτρά διότι στον Ελληνικό Στρατό οι εφημερίες λέγονται υπηρεσίες και οι υπηρεσίες δεν πληρώνονται και διότι στον Ελληνικό Στρατό δεν υπάρχει η λέξη υπερωρία ή ωράριο.
    6. Μετά από αυτό το έτος παίρνουμε άλλες δύο διετείς μεταθέσεις για στρατόπεδα, αεροδρόμια και φρεγάτες αντίστοιχα με τον κλάδο των Ε.Δ. που ανήκουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία, σε αυτά τα 4 έτη, πηγαίνουμε υποχρεωτικά σε απομακρυσμένες μονάδες και νησιά, καθώς επίσης και σε υποχρεωτικές “ειρηνευτικές” αποστολές σε Αφγανιστάν, Κόσοβο, Σομαλία, Λίβανο κλπ. Αυτά τα 4 έτη, όπως είναι λογικό, απομονωνόμαστε από την Ιατρική στην καλύτερη και πιο παραγωγική για σπουδές ηλικία μας (25-29 ετών). Αυτά τα 4 έτη πληρωνόμαστε 1100 ευρώ (προ περικοπών) και κάνουμε στις περισσότερες μονάδες από 5-15 24ωρες υπηρεσίες το μήνα(!), φυσικά χωρίς ούτε μισό ευρώ επιπλέον.
    7. Η ειδικότητα που θα ακολουθήσουμε εξαρτάται από τις ανάγκες της υπηρεσίας και όχι από εμάς. Γνωρίζετε πόσο ψυχοφθόρα είναι η σκέψη και μόνο του ενδεχομένου να μην ακολουθήσεις την ειδικότητα που αγαπάς;
    8. Στη συνέχεια, σε ηλικία 29-30 ετών ξεκινούμε ειδικότητα, της οποίας το γενικό μέρος γίνεται υποχρεωτικά σε στρατιωτικά νοσοκομεία και το ειδικό μέρος σε πολιτικά νοσοκομεία της Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Είναι δύσκολο να μας αφήσουν να την κάνουμε στο εξωτερικό, ακόμη κι αν ζητήσουμε άδεια άνευ αποδοχών! Όσο κάνουμε ειδικότητα στα στρατιωτικά νοσοκομεία εκτελούμε 7-10 εφημερίες μηνιαίως (!), χωρίς ρεπό και φυσικά χωρίς να τις πληρωνόμαστε, όπως προείπαμε, γιατί εδώ είναι Στρατός!
    9. Η ειδικότητά μας λογίζεται ως εκπαίδευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις εν συνεχεία υποχρεώσεις μας, και όχι ως εργασία. Έχετε πάει όλοι σας σε Νοσοκομεία. Σας ρωτάμε: αν δεν εργάζονται σκληρά οι ειδικευόμενοι ιατροί, τότε ποιος εργάζεται;
    10. Πολλά ακούγονται για δωρεάν μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Αυτά ίσχυαν παλαιότερα. Εμείς οι Νέοι Στρατιωτικοι Ιατροί για να κάνουμε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό πρέπει να πάμε με άδεια άνευ αποδοχών-και συμφωνούμε με αυτό- και αν μας επιτρέψει η υπηρεσία να πάμε.

    Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μία μειοψηφία παλαιότερων στρατιωτικών ιατρών,άνω των 45 ετών σήμερα, εκμεταλλεύτηκαν με διάφορους τρόπους την υπηρεσία την εποχή των “παχιών αγελάδων” και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Το καταδικάζουμε, δηλώνουμε ότι δε μας εκφράζει και απλά ως ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ απαιτούμε από τους ευκαιριακούς συκοφάντες να μας αφήσουν ήσυχους να πορευτούμε στο δύσκολο δρόμο, τον οποίο άλλωστε έχουμε συνηθήσει.

    Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς δεν μας πιστεύετε, διότι με άλλα σας βομβαρδίζουν οι “Βερύκιοι” του συστήματος.

    Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στην επιτέλεση του λειτουργήματός μας.

  8. Καταλαβαινω απολυτα τι γραφεις Κε Βερρο αλλα ,δεν υπαρχει λογος να απορεις γιατι επιτιθενται εκει ακριβως που λες …
    Ισως και να ειναι το μοναδικο υγιες κομματι που απεμεινε στο σωμα της χωρας ,αρα ,που θα επιτεθει ο ιος ;;;
    Και το θεμα που προκυπτει ειναι το εξης .Τι κανει αυτο το κομματι για να παραμεινει υγιες ;
    Απομονωνεται και αντιστεκεται μεχρι τελικης πτωσεως ή δρα και συμπαρασυρει οτι βρει στο διαβα του ;
    Γιατι αν συμβει το πρωτο τοτε ,αργα ή γρηγορα ,θα εχει την τυχη της υπολοιπης χωρας !Πραγμα που ηδη συμβαινει ,οπως διαπιστωσες .
    Και δε μιλαω για τη δραση που μπορει να σκεφτηκες .Αλλα καποια κινηση θα ηταν ευπροσδεκτη .
    Μην περιμενουμε απο αλλους να βγαλουν εκεινοι το φιδι απο την τρυπα γιατι και εκεινοι απο εμας περιμενουν !!!

  9. Ηδη εχει συσταθεί η ΕΣΤΙΑ (Ενωση Στρατιωτικών Ιατρών). Τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

  10. Για να δουμε .

    Γιατι αν περιμενουμε απο το λαο που λες (και λεμε) ολοι ,τοτε σωθηκαμε !

    Αυτος κοιμαται ,ακομα ,με τα τσαρουχια …

  11. Καλά τα λέει ο Νέος, ΑΛΛΑ: Η παράγραφος μετά το 10 θα έπρεπε να λείπει. Κατ´ αρχήν είναι γενικολογίες· όποιος έχει στοιχεία για παράβαση καθήκοντος/ αμέλεια ή άλλη κατακριτέα συμπεριφορά ας δώσει στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Τέλος, δεν πρέπει να απολογούμαστε – και μάλιστα στον Βερύκιο, ο οποίος πήγε πέντε φορές στο ΚΨΜ του Πεντάγωνου και το παίζει αυθεντία. Προφανώς και είναι εντεταλμένο το άρθρο αυτό, κοινώς σκουπιδαριό. Ντροπή και σε αυτόν που το έγραψε, και κυρίως σε όσους το δημοσίευσαν κατά καιρούς.

  12. Ποιος εχει την Παιδεια ,αλλα κυριως τα …κοτσια να αναφερει στοιχεια ,Κε Κοκαριδα ,στη χωρα οπου η διαφθορα εχει εξελιχθει σε PhD !;!
    Μολις ανοιξεις το στομα σου θα στο κλεισουν αμεσως ,χαρακτηριζοντας σε ρουφιανο ,φασιστα ,χαφιε ,ρομαντικο και αλλα τετοια κοσμητικα επιθετα !!!
    Γι’ αυτο ειμαι τοσο δυσπιστος στα λεγομενα του συναδελφου Κου Βερρου .
    “Απο αγκαθι βγαινει ροδο” ,που λεει και η ρηση ,αλλα εχουμε να δουμε ροδο κατι αιωνες σ’αυτη τη χωρα .
    Γιατι ;
    Επειδη δεν κανουμε τιποτε ωστε ο αξιος ,ο ταλαντουχος και ικανος να βρεθει στη θεση που του αρμοζει .
    Συντηρουμε το καθεστως της Νεποτοκρατιας (ετσι συντηρουνται και τα πιο αρρωστα οργανα αυτου του …συνωνθυλευματος-δεν το λεω κρατος για τον απλουστατο λογο οτι ΔΕΝ ειναι ! ) και απορουμε μετα γιατι διαιωνιζονται ολες αυτες οι παθογενειες που μας διελυσαν !!!
    Οργανα οπως οι Ιατρικοι Συλλογοι ,που οφειλαν να ειναι μπροσταρηδες στην καθαρση ,μενουν απλοι παρατηρητες και ακολουθουν το ιδιο μοτιβο ,προμηθευοντας αυτο το σαπιο καθεστως-το πολιτικο-με δυναμικο προσαρμοσμενο στα στο ηδη υπαρχον συστημα !
    Για να αλλαξουμε πρεπει να καταλαβουμε πρωτα τι ειμαστε ( γιατι ακομα πιστευουμε οτι ειμαστε το κεντρο του …κοσμου και οτι ολοι μας χρωστανε ) και μετα να το ανατρεψουμε !
    Δεν φτανει να αλλαξουμε την ταμπελα στο μαγαζι (οπως εκαναν με το Ι.Κ.Α – Ε.Ο.Π.Υ.Υ και γελαει ολη η οικουμενη ) ,χρειαζεται και νεα διαχειρηση .
    Και με τον ορο νεα διαχειρηση εννοω νεα προσωπα ,ΑΜΟΛΥΝΤΑ απο τις συνηθειες και τις παθογενειες που κατατρωνε το συστημα τοσους αιωνες .Εξω απο κομματα ,συλλογους ,οργανισμους και καθε τι παλιο και μολυσμενο !

    Γιατι αν περιμενεις απο το…Μανωλιο να αλλαξει …

  13. Αυτό που λέω στην απάντησή μου είναι ότι με γενικές και σκιώδεις κατηγορίες δε βγαίνει άκρη, ίσα – ίσα γίνεται μόνο ζημια και μάλιστα ανεξέλεγκτη. Δεν είναι δυνατόν να λέμε π@π@ριές του στυλ του άρθρου έτσι απλά. Πες μου κ. Βερύκιε ότι ξέρεις αν και ποιοί την κοπανάνε από τη δουλειά τους, στοιχειοθέτησέ το και το βουλώνω εγώ. Όταν γράφονται μετά αηδίες για 15 γιατρούς σε μια μονάδα, δε θα μου ανέβει η πίεση; Οι γενικότητες και τα ανώνυμα σχόλια και οι μη στοιχειθετημένες κατηγορίες βλάπτουν ΌΛΟ το Σώμα κι όχι 2-3 άτομα, όπως πιθανώς να σκοπεύει ο εκάστοτε σχολιαστής.

  14. Απαξιώ να σχολιάσω διμοσίευμα του δημοσιογράφου…!!! Βερύκιου
    Σας ενημερώνω ομως οτι 1) Στο ΝΙΜΤΣ οι σρατιωτικοί γιατροί είναι συντριπτική μειοψηφία 2)οι ειδικότητες στον στρατό κατανέμονται καθε χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες και δίνονται κατόπιν εξετάσεων -Oι ειδικότητες που δεν επιλέγοντα κατανέμονται υποχρεωτικά σε γιατρούς3) Η Γυναικολογία και η Δερματολογία θεωρουνται για το στρατό ….4)Το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων γενικα αλλά και ανα ασθενή και ανά ημέρα νοσηλείας υπολογίζεται με ακρίβεια κάθε χρόνο.5)Η συμμετοχή των στρ/κων γιατρών σε συνέδρια επιβαρύνει αποκλειστικά τούς ίδιους και οχι το στρατό 6)Για τις αμοιβές τους καλύτερα να μην γραψω τίποτα (Θα στερήσω από τούς κακόβουλους επιχειρήματα…..).Ισως ομως να εξηγεί -μερικώς-την αιτία που θέλουν οι στρατιωτικοί γιατροί να φεύγουν από το στρατο…..
    Αυτά για να αποδείξουν το ανακριβές δημοσίευμα απο λαμόγια που παίζουν παιχνίδια….(Μεταφορά Ναυτικού Νοσοκομείου και εκμεταλευση του χώρου του στο Κολωνάκι…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *