Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας. Καμιά σύμβαση με τις ελεγκτικές εταιρίες

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, σε συνεδρίαση, με τους κλινικοεργαστηριακούς εργαστηριακούς ιατρούς μέλη του, αποφάσισε, ομόφωνα, τα παρακάτω:

Σε συνέχεια των θέσεων μας, για τις ελεγκτικές εταιρείες, που αναλυτικά παραθέσαμε και κοινοποιήσαμε, αρμοδίως και στο διαδίκτυο, θεωρούμε αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι εκβιαστική, τη σύναψη σύμβασης των κλινικοεργαστηριακών – εργαστηριακών ιατρών με τις ελεγκτικές εταιρείες. Βεβαίως και θα συμφωνούσαμε να γίνει ο παραπάνω έλεγχος, αν η πολιτεία δεν είχε αποφασίσει την επιστροφή δεδουλευμένων (clawback – rebate). Από τη στιγμή που η πολιτεία, προκειμένου να εξορθολογήσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνει με οριζόντια μέτρα, επί δικαίων και αδίκων, την όποια λογιστική, οικονομική υπέρβαση, δεν καταλαβαίνουμε πια οικονομική αναγκαιότητα υπηρετεί, ο περαιτέρω έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες. Οι ελεγκτικές εταιρείες και η επιστροφή δεδουλευμένων (clawback – rebate), συνδέονται με διαζευκτική σχέση. Εναπόκειται στην ευνομούμενη πολιτεία, να αποφασίσει τι από τα δύο θα ισχύσει. Εφόσον επιμένει στην επιστροφή δεδουλευμένων (οικονομικά εξοντωτικό clawback-rebate) καλύπτουμε τα μέλη μας και τους συστήνουμε, να μη συμβληθούν με τις ελεγκτικές εταιρείες.

Όσον αφορά τους αιθεροβάμονες, που ισχυρίζονται ότι το κόστος είναι χαμηλό και ανεκτό, επισημαίνουμε, ορισμένα σημεία, από τη σύμβαση παροχής ελεγκτικών υπηρεσιών, συγκεκριμένης ελεγκτικής εταιρείας. Στο άρθρο 4 παράγραφος 1 συμφωνείται αμοιβή, που ανέρχεται ως ποσοστό στο 0.45%, επί των χρεουμένων κονδυλίων. Στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι σε περίπτωση ελλείψεων των στοιχείων, με ευθύνη του Παρόχου, που θα οδηγήσει την ΙΕΕ σε επιπλέον εργασία, η συμφωνηθείσα αμοιβή, θα αναπροσαρμοσθεί αναλόγως (χωρίς να αναφέρεται τελικό ποσοστό). Στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, αναφέρεται αυτολεξεί: «στην παραπάνω αμοιβή δεν περιλαμβάνονται τυχόν έξοδα, τα οποία θα προστίθενται στην αμοιβή των Ι.Ε.Ε. και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ξεπερνούν το 5%. Επίσης τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του προσωπικού της Ι.Ε.Ε. εκτός Αττικής θα χρεώνεται απευθείας στον Πάροχο, στο κόστος. Τέλος στην παράγραφο 4 ξεκαθαρίζεται ότι ο Πάροχος επιβαρύνεται και με τον Φ.Π.Α. της συνολικής αμοιβής. Για όποιον γνωρίζει ανάγνωση και στοιχειώδη αριθμητική, το τελικό ποσοστό μάλλον θα ξεπερνά το 10%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον εργαστηριακό γιατρό, στον οικονομικό Αρμαγεδώνα που βιώνει.

Το παρόν κοινοποιείται σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους, για ενημέρωση και λήψη αντίστοιχων αποφάσεων, με την επισήμανση, του διαχωρισμού της πλειονότητας των κλινικοεργαστηριακών κι εργαστηριακών ιατρών από τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Τέλος καλούμε τον ΠΙΣ και τα μέλη της ΠΕΔ να πάρουν θέση, σαφή, επί του θέματος. Η σιωπή, δεν είναι η θέση που αναμένει η Ιατρική Κοινότητα.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ         ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *