Κράτος με… παιδικές ασθένειες

Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού που στεγάζεται στο «Αγία Σοφία» γλιτώνει κάθε χρόνο την πολιτεία, με τις έγκαιρες διαγνώσεις του, από ένα ίδρυμα παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Στη λίστα των 151 υπό συγχώνευση-συρρίκνωση φορέων, συμπεριλαμβάνεται το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού (ΝΠΙΔ) που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Οι εργαζόμενοι -με έκπληξη όπως λένε- διαπίστωσαν ότι «είμαστε στους φορείς που πρέπει να θέσουν το 10% του προσωπικού τους σε εφεδρεία».

Στη δίνη της κρίσης και με το επικίνδυνο όπλο του κοινωνικού αυτοματισμού που εδώ και καιρό έχει απασφαλίσει η κυβέρνηση, ίσως η πρώτη σκέψη των περισσοτέρων είναι ότι κλείνει «ακόμη ένας περιττός οργανισμός με κρατικοδίαιτους υπαλλήλους που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; «Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού γλιτώνει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος από ένα νέο ίδρυμα παιδιών με νοητική στέρηση», λέει ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος, διευθυντής στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου.

Ο Γ. Νικολαΐδης κάνει αυτή τη δραματική διαπίστωση αναφερόμενος στο Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών, το οποίο πραγματοποιείται δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας από τους εξειδικευμένους επιστήμονες του Ινστιτούτου. «Μ’ αυτόν το τρόπο», όπως εξηγεί, «εντοπίζονται στα νεογέννητα πολύ σοβαρά νοσήματα, (φαινυλκετονουρία, γαλοκτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, έλλειψη του ενζύμου G6PD). Οταν λοιπόν υπάρξει αυτή η έγκαιρη διάγνωση και, ταυτόχρονα, ξεκινήσει η ενδεικνυόμενη θεραπεία, αποφεύγεται η εμφάνιση βαριών σωματικών βλαβών όπως νοητική στέρηρη, ίκτερος-αιμολύσεις κι άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα».

Το προληπτικό ανιχνευτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού από το 1973, κι από τότε μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια παιδιά.

«Εξαιρετικά σημαντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου αποτελούν η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός- κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων», θα συμπληρώσει η Μαρία Καλογεράκου, εκπρόσωπος των εργαζομένων. Και τονίζει: «Ποτέ στην ιστορία του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δεν χρησιμοποιήθηκε ως δεξαμενή μαζικών προσλήψεων, ούτως ώστε αυτή τη στιγμή να διαθέτει την πολυτέλεια του πλεονάζοντος προσωπικού».

Ενδεικτικά, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι «απασχολεί μόνο 56 άτομα, υψηλής εξειδίκευσης στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα οποία έχουν επωμιστεί ένα γιγαντιαίο σε διαστάσεις και ωφελιμότητα έργο. Το τελευταίο χρόνο, το συνολικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 16% λόγω συνταξιοδοτήσεων, χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης των απωλειών, μέσω νέων προσλήψεων».

Και εξηγούν ότι «η προβλεπόμενη στα δύο επόμενα χρόνια μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων όλων των βαθμίδων κατά 30% λόγω συνταξιοδότησης προοιωνίζεται τον κίνδυνο διακοπής εν όλω ή εν μέρει του έργου που επιτελείται».

Ο Γ. Νικολαΐδης εξηγεί επίσης ότι «ακόμη κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα τελικά σχέδια του υπουργείου για τον εν λόγω φορέα. Προς το παρόν, υπέστη μείωση των δαπανών του κατά 20% για το τρέχον έτος. Και στη συνέχεια ο ήδη κουτσουρεμένος προϋπολογισμός του μειώθηκε εκ νέου στο μισό».

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312639

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *