Ιατρικός εθελοντισμός και εκμετάλευση

αλιφιερακηςΜε αφορμή το αίτημα της ηγεσίας του αεροδρομίου Χανίων προς τον Ιατρικό Σύλλογο ,με το οποίο ζητείται εθελοντής ιατρός, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικές υπηρεσίες ,έχω να παρατηρήσω , ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του κράτους, σε μία ευνομούμενη πολιτεία .

Ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης μας ήταν πάντοτε πρόθυμος για παροχή εθελοντικής προφοράς .

Μάλιστα επί των ημερών της προεδρίας μου , ιδρύσαμε επισήμως ομάδα εθελοντών ιατρών καθώς και ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας , πιστεύοντας ότι οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λειτουργήματός μας .

Όμως από το σημείο αυτό , μέχρι την υποτιμημένη ή δωρεάν χρησιμοποίηση των γιατρών σε κάθε χώρο ή κάθε λειτουργική μονάδα υπάρχει τεράστια διαφορά .

Η οικονομική κρίση η οποία έπληξε τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες και κυρίως την μεσαία τάξη ,στην οποία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου , οφείλεται στα λάθη των πολιτικών ηγεσιών .

Θα επιθυμούσα να δω την μεταμέλεια και την προσφορά αυτής της τάξης , των πολιτικών δηλαδή , με σημαντικές μειώσεις μισθών ή και εθελοντική εργασία .

Μία άλλη ομάδα ,η οποία κέρδισε πολλά χρήματα την εποχή της ευμάρειας είναι οι κατασκευαστές μεγάλων έργων, όπως η επέκταση του Αεροδρομίου Χανίων ,οι οποίοι ήταν και είναι σε συνεργασία με τους πολιτικούς .

Θα περίμενα και από αυτούς εθελοντισμό ή έστω μειωμένες οικονομικές απαιτήσεις .

Ακόμη οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που σχετίζονται άμεσα με το αεροδρόμιο , ήταν και είναι οικονομικά εύρωστες ,αφού με πολιτικές αποφάσεις η Ελλάδα προσφέρεται για τουρισμό και λιγότερο για άλλες παραγωγικές εργασίες .

Θα μπορούσαν και αυτοί να συνεισφέρουν στην κρατική μέριμνα .

Διαφορετικά η ευαισθησία , το φιλότιμο , η διάθεση για προσφορά του Έλληνα γιατρού , γίνεται στήριγμα ενός απάνθρωπου συστήματος ,το οποίο γνωρίζει πολύ καλά την υπεραξία του αγαθού της υγείας , εκμεταλλευόμενο τον Ιατρικό κόσμο .

 

Μανώλης Ι. Αλιφιεράκης

Ειδικός Καρδιολόγος

τ. Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *