Χαιρετισμός της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζέττας Μακρή, στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζέττα Μακρή, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, με αφορμή την ζετα καπνισμαΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής «Σοφία Σλήμαν» στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Σωτηρία».

«Θεωρώ εξαιρετική τιμή, ότι μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, σε εσάς, στην επιστημονική κοινότητα, για ένα θέμα που για μένα προσωπικά έχει αναχθεί σε ένα πολύ σοβαρό προσωπικό στοίχημα, το οποίο φυσικά είναι και στοίχημα όλης της ελληνικής κυβέρνησης και, πιστεύω, και πολύ μεγαλύτερου ακόμη τμήματος του πολιτικού κόσμου που ασπάζεται τις ίδιες με εμάς απόψεις, όταν λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός στον πολιτισμένο κόσμο. Και αυτό το βήμα σημαίνει απλά το δικαίωμα στον πολίτη να μην εισπνέει τον καπνό του άλλου σε κλειστούς χώρους, πρώτα απ’ όλα.

 

 

Οι νόμοι υπήρχαν, και παρά τις πολλές απόπειρες εφαρμογής τους έμειναν ανενεργοί. Το περίφημο «πολιτικό κόστος», η αδυναμία να εφαρμόσουμε μια απόφαση όταν αυτή αισθανόμαστε ότι θα μας φέρει σε σύγκρουση με μία ομάδα του πληθυσμού, ότι θα χάσουμε ίσως την εύνοια κάποιων, ότι θα δημιουργήσουμε αντιπάθειες, ότι θα προκαλέσουμε μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα, είναι εκείνη που κράτησε τα βήματά μας στο «σημειωτόν» και έκανε τη στασιμότητα και το τέλμα τη συνήθη πρακτική, με την οποία στην Ελλάδα συνηθίζουμε να αντιμετωπίζουμε απόπειρες για μεταρρυθμίσεις, απόπειρες για αλλαγή σελίδας, προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία που μας φέρνει πιο κοντά στον πολιτισμένο κόσμο.

 

Πρέπει όμως, να βρούμε εκείνες τις μεθόδους και τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν στην πρόληψη, και κυρίως στην πολύ σημαντική παιδαγωγική και εκπαιδευτική προσπάθεια που έχουμε να κάνουμε με το πολυτιμότερο και πιο ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που είναι οι νέοι μας.

 

Με γνώμονα λοιπόν, τους νέους μας μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο, προχωρήσαμε σε μια κοινή συνέντευξη τύπου γεμάτη θλιβερές διαπιστώσεις, γεμάτη αγωνία, γεμάτη προβληματισμό και σκεπτικισμό για το γεγονός ότι οι μικροί μαθητές του γυμνασίου στην Ελλάδα αναδεικνύονται στα μεγαλύτερα “φουγάρα” παγκοσμίως. Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσουμε στο σχολείο: εκεί πρέπει να γίνει η δουλειά και το ισχυρότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι τα επιχειρήματα και ο διάλογος.

 

Κάθε βήμα μετράει. Κάθε προσπάθεια έχει σημασία. Έχω υπόψη μου μια επίσκεψη που έκανα πριν από περίπου 2 εβδομάδες σε μαθητές Γυμνασίου της Αθήνας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με το κάπνισμα. Αλλά και μια πρόσφατη ημερίδα στη Μαγνησία, την οποία μάλιστα είχα παρακολουθήσει από κοινού με τους Καθηγητές της πνευμονολογίας, τον κ. Γουργουλιάνη και τον κ. Μπεχράκη, (που είναι σήμερα εδώ και μας τιμούν με την παρουσία τους), όπου ακούσαμε βιωματικές αφηγήσεις από μαθητές Λυκείου της Μαγνησίας.

 

 

Ο μεγαλύτερός μας εχθρός είναι ο εθισμός των νέων ανθρώπων στο κάπνισμα. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Εκεί είναι η παραγωγικότερη εθνική μας επένδυση, εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα με τους εαυτούς μας και την κοινωνία. Είναι τουλάχιστον δυσάρεστο να ενημερωνόμαστε ότι ένα 15% των εφήβων 13-15 ετών καπνίζει στη χώρα μας. Αλλά δε θέλω να σας κουράσω σήμερα με άλλες μετρήσεις και ποσοστά. Θέλω να μείνει σε όλους μας μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα θλίψης και μελαγχολίας για τις θλιβερές πρωτιές των ελληνόπουλων που σχετίζονται με το κάπνισμα από τη σχολική ηλικία και τις διάφορες άλλες μορφές εθισμού σε εξαρτησιογόνες ουσίες και άλλα τέτοια προβλήματα.

 

Βήματα χρειάζονται να γίνουν πολλά. Ένα από αυτά που θέλω να επισημάνω, είναι ότι έχουμε συμφωνήσει με τον καθηγητή κ. Γουργουλιάνη, τον καθηγητή κ. Μπεχράκη, και με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες, στην ανάγκη δημιουργίας και ενεργοποίησης ιατρείων διακοπής του καπνίσματος, που να έχουν ένα ρόλο καθαρά προληπτικό και συμβουλευτικό μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μεθαύριο, το Σάββατο, εγκαινιάζουμε ένα νέο ιατρείο διακοπής του καπνίσματος που θα λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ελπίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή θα ευοδωθεί και θα επεκταθεί σύντομα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η μάχη αυτή, είναι ουσιαστική και προσωπικά την πιστεύω πάρα πολύ. Είναι επίσης, πολύ σημαντικό για μένα ότι έχω βρει πολλούς συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια. Στο σημείο αυτό, οφείλω να αναγνωρίσω την πραγματικά πολύ μεγάλη ανταπόκριση των εθελοντών ιατρών και φαρμακοποιών πανελλαδικά, οι οποίοι και αυτοί με σειρά τους συνδράμουν στο Εθνικό Δίκτυο που υποστηρίζει όσους επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *