Ομιλία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε σύσκεψη για τον απολογισμό του έργου των νοσοκομείων.

γεωργιαδηςO Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη σήμερα στη σύσκεψη για τον απολογισμό του έργου των Νοσοκομείων για το πρώτο τρίμηνο του 2014, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Σας καλωσορίζω στη μηνιαία συνάντησή μας για να παρακολουθήσουμε την αξιολόγηση των νοσοκομείων, την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Εισαγωγικά μιλώντας, επειδή δεν μου αρέσει να υπεκφεύγω ποτέ της επικαιρότητας, δεν θέλω να διαβάζετε και να ακούτε τίποτα από αυτά που κυκλοφορούν. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά. Η Κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της. Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι δεδομένοι και δεν αλλάζουν, το Υπουργείο Υγείας προχωρά τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις ημέρες που έρχονται γιατί πρέπει να τις ολοκληρώσουμε. Κλείνω αυτή τη μικρή παρένθεση.

 

Σε γενικές γραμμές όπως θα δείτε και στη συνέχεια με την παρουσίαση των στοιχείων από την ομάδα του κ. Αυγερινού και του κ. Αγγουρά, καθώς και όλων των υπολοίπων, η πορεία των νοσοκομείων μας για το πρώτο τετράμηνο του 2014 εξελίσσεται εντός στόχων και ομαλά.

 

Και θέλω προσωπικά να τους ευχαριστήσω για αυτό γιατί είχαμε πει από την αρχή ότι είναι μια δύσκολη χρονιά, με εξαιρετικά πιεσμένους -σε σύγκριση με το παρελθόν- προϋπολογισμούς, όπου από το ύψος της δικής σας ευθύνης θα κριθεί η πορεία αυτής της προσπάθειας.

 

Σήμερα, έχω δώσει εντολή στον κ. Αγγουρά να παρουσιάσουμε τα πέντε καλύτερα νοσοκομεία και να παρουσιάσουμε και τα πέντε, δεν θα πω τελευταία γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής. Όλα τα νοσοκομεία έχουν πάει εντός στόχων, είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Αλλά κάποια νοσοκομεία -όχι και με ευθύνη πάντα της διοικήσεώς τους αλλά και για αντικειμενικούς λόγους- κουβαλώντας δυσλειτουργίες από το παρελθόν, γιατί δεν ξεκίνησαν όλα από την ίδια αφετηρία. Κουβαλούν και προβλήματα του παρελθόντος. Δε θα είμαστε άδικοι ως προς την κρίση μας σε κανέναν.

 

Όμως καλό είναι να ξέρουμε πού έχουμε προβλήματα σήμερα, πού πηγαίνουμε καλύτερα και να ακούσουμε και εκείνους τους διοικητές που πάνε καλά. Να μας πουν την εμπειρία από τη διοίκησή τους και από την εκτέλεση των στόχων.

 

Μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει και όλο το πρόγραμμα της κωδικοποιήσεως των ιατρικών προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο προσδοκούμε να αποτελέσει μια μεγάλη επανάσταση στο θέμα της προμήθειας και των υλικών και του κόστους των νοσοκομείων με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες.

 

Εξελίσσεται το πρόγραμμα αυτό πολύ γρηγορότερα και πολύ καλύτερα από ότι είχαμε αρχικά προβλέψει. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε σύντομα στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο θα αλλάξει την εικόνα του πως βλέπουμε τα νοσοκομεία μας. Και θέλω να ευχαριστήσω για αυτό και όλη τη δική μου ομάδα από το Υπουργείο και το ΕΚΑΠΤΥ και όλους τους εμπλεκόμενους εκεί.

 

Με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε εντός στόχων, με το δεδομένο ότι τα νέα εργαλεία θα μας δώσουν περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης αλλά και με το δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει, όπως ξέρετε, αποφασίσει να ολοκληρώσει το βασικό στόχο των μεταρρυθμίσεων μας που είναι η παροχή καθολικής πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας στους Έλληνες πολίτες ασχέτως ασφαλιστικής κάλυψης.

 

Όπως σας είπα από την πρώτη μέρα, για την κοινωνία μας, για την Κυβέρνηση, για τον Πρωθυπουργό, για εμένα προσωπικά αλλά είμαι βέβαιος και για όλους εσάς, η εικόνα ότι μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας αισθάνονται αποκλεισμένοι και κινδυνεύοντες σε μια Ευρωπαϊκή χώρα του 2014, είναι μια εικόνα που δεν μας τιμά.

 

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι αύριο θα έχει υπογραφεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση με το Υπουργείο Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα και πέρα, βάσει των οποίων τα νοσοκομεία μας θα δέχονται τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

 

Σας λέω τη γενική αρχή του προγράμματος. Ανασφάλιστος ο οποίος σήμερα έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ήδη από το νόμο του περασμένου Μαρτίου, και εφόσον παίρνει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλείας, θα μπορεί να προσέρχεται στο δημόσιο νοσοκομείο με το παραπεμπτικό και εκεί τριμελής επιτροπή που θα κληθείτε να δημιουργήσετε σε κάθε νοσοκομείο με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας και αντιστοίχως γιατρούς ειδικοτήτων, θα κρίνει τη σοβαρότητα της καταστάσεως. Όλο αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να αποφύγουμε φαινόμενα καταχρήσεως που θα μπορούσαν να τινάξουν τον προϋπολογισμό μας στον αέρα.

 

Αλλά εφόσον έχει τηρηθεί αυτή η διαδικασία και είναι ιατρικώς βεβαιωμένο ότι κάποιος συμπολίτης μας που έτυχε να μην έχει πλέον ασφαλιστική κάλυψη για τους Χ λόγους -διότι δεν μπόρεσε να πληρώσει τα ένσημα που του αναλογούσαν την εποχή της κρίσης, γιατί το μαγαζί του έκλεισε- εάν βάσει της διαδικασίας που ανέφερα, κρίνεται ότι χρήζει νοσηλείας, τα νοσοκομεία μας θα του παρέχουν νοσηλεία.

 

Θα καταγράφεται το κόστος φυσικά στα νοσοκομεία για να ξέρουμε πού ξοδεύουμε τι, αλλά αυτά τα νοσήλια θα καλύπτονται από τον εθνικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων και όχι τον κάθε ανασφάλιστο. Θα τον αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ασφαλισμένος σε αυτή την περίπτωση. Μόνο αν έρθει κάποιος μόνος του και δεν τηρήσει τη διαδικασία, θα ισχύει το παλαιό καθεστώς. Αλλά εφόσον είναι ιατρικώς βεβαιωμένο ότι χρήζει νοσηλείας, για εμάς δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση ασφαλισμένων και ανασφαλίστων.

 

Στους δικαιολογημένους φόβους σας ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτόπισμα στους προϋπολογισμούς μας, τα νοσοκομεία θα εγγράφουν αυτό το κόστος και θα γνωρίζουν ακριβώς πόσο τους έχει κοστίσει η νοσηλεία των συγκεκριμένων προσώπων και για αυτά, εάν χρειαστεί, το κράτος θα δηλώνει την παρουσία του.

 

Πιστεύω ότι με τις μεταρρυθμίσεις που ανέφερα προηγουμένως πιθανόν και να μην χρειαστεί. Αλλά αν χρειαστεί, θα είμαστε εδώ. Το παρακολουθούμε ούτως ή άλλως σε μηνιαία βάση. Στόχος της Κυβερνήσεως είναι να δώσουμε το σήμα ότι στην κοινωνία μας όσον αφορά στα ζητήματα της υγείας δεν μπορούν πλέον να υπάρχουν αποκλεισμένοι συμπολίτες μας.

 

Είναι κάτι που, όπως ξέρετε, είχα ανακοινώσει περίπου ενάμισι μήνα πριν, το λέω για να προλάβω κάποιους που θα θελήσουν να το παρερμηνεύσουν βάσει των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Είναι όμως διακηρυγμένος πολιτικός στόχος της Κυβερνήσεώς μας εδώ και πολλούς μήνες. Δούλεψαν πολλοί για να φτάσουμε εδώ και είμαι πολύ υπερήφανος και ευτυχής που μπορούμε να το κάνουμε πράξη.

 

Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μας κίνηση και προς τον ΕΟΠΥΥ για τη κάλυψη και των φαρμάκων αυτών των ανθρώπων, ώστε να επιτύχουμε την οριστική επίλυση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που την εποχή της κρίσης πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.

Το κράτος θα είναι «παρών» σε όσους έχουν ανάγκη, τουλάχιστον στο θέμα της υγείας. Θέλω να επιστήσω τη προσοχή σας, όπως κάναμε και τη περασμένη φορά, στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είτε επισκευών μηχανημάτων που δεν λειτουργούν είτε διαγωνισμών μηχανημάτων, αυτών που πρόκειται να έρθουν και που και για διαφόρους γραφειοκρατικούς λόγους σε διάφορα νοσοκομεία καθυστερούν περισσότερο του αναμενομένου. Θέλουμε τέτοιου είδους ζητήματα να χρήσουν της αμέσου προσοχής σας και να λυθούν όσο γίνεται γρηγορότερα.

Συγχαρητήρια κιόλας. Έχουμε μπροστά μας τον κύριο Κατσίβελα, τον Υπεάρχη, ο οποίος εξελέγη Δήμαρχος. Εδώ έχουμε και τον Γενικό μας Γραμματέα που εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης. Συγχαρητήρια. Το Υπουργείο Υγείας έχει, όπως καταλαβαίνετε, και πολιτικές νίκες στο αμέσως προηγούμενο πολιτικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω πριν δώσω το λόγο για να ξεκινήσει η επί της ουσίας διαδικασία και η παράθεση των στοιχείων, όπως έχουν καταγραφεί από την ομάδα που έχουμε συστήσει στο προσωπικό μου γραφείο, για να έχω ανά πάσα στιγμή τη πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει.

Και μιας και βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, όπου κάνουμε το μεγάλο βήμα για να δώσουμε πρόσβαση στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, που το θεωρώ πολύ μεγάλο βήμα και πολύ μεγάλη επιτυχία του Υπουργείου Υγείας και της Κυβερνήσεως, θέλω να πω ότι δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτήν την επιτυχία, εάν οι προκάτοχοί μου δεν είχαν δουλέψει και εκείνοι πολύ έντονα για να ξεκινήσει ο εξορθολογισμός στο Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο κ. Μάριος Σαλμάς με τη δημιουργία των ασφαλιστικών τιμών και των clusters που έχουμε την ευκαιρία να ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος με τη τάξη που έβαλε στα νοσοκομεία.

Και εμείς συνεχίζουμε και, παραλαμβάνοντας τη δουλειά των προηγουμένων, όλοι, μαζί με εσάς, μοιραζόμαστε μία κοινή επιτυχία, ότι δηλαδή μπορούμε σήμερα να πάρουμε αυτήν την απόφαση να γυρίσουμε σελίδα και να εγγυηθούμε ότι τα νοσοκομεία μας θα αντέξουν. Ότι είμαστε εδώ για να λύσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί κατά την εκτέλεση αυτής της απόφασης.

Ξέρω ότι δεν σας ξεπερνώ σε κοινωνική ευαισθησία και ότι ο κάθε ένας και η καθεμία από εσάς έχει την ίδια και περισσότερη ευαισθησία από εμάς. Και ξέρω ότι ίσως ήδη έχετε έρθει πολλές φορές σε δύσκολη θέση, σε καθημερινές ανθρώπινες καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα στα νοσοκομεία μας. Η κοινή υπουργική απόφαση που πρόκειται να υπογραφεί αύριο, έρχεται να καλύψει εσάς, όπου πολλές φορές γνωρίζω ότι έχετε πράξει το ανθρωπιστικό σας καθήκον, ακόμα και στα όρια της προηγουμένης κατάστασης.

Όμως, από εδώ και μπρος θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές και καθαρό μήνυμα: Το κράτος δεν θα αφήσει κανέναν. Από εδώ και μπρος στον τομέα της υγείας, όσο η χώρα εξέρχεται της κρίσεως, τόσο οι αδικίες θα διορθώνονται. Θα κάνω συνέντευξη τύπου, πιθανόν και αύριο, εφόσον υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση.

Να προσθέσω επίσης ότι δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για έναν. Το κριτήριο το οποίο κυριαρχεί σε αυτήν την απόφαση, είναι να μη μείνει ακάλυπτος κανένας που κρίνεται ιατρικά ότι χρήζει πραγματικής νοσηλείας.

Το κράτος δεν μπορεί να ρισκάρει τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου ο οποίος φοβούμενος ότι θα επωμιστεί το κόστος, θα διστάσει να προχωρήσει σε μία ιατρική πράξη, την οποία οι γιατροί κρίνουν ως απαραίτητη για την υγεία του.

Ήταν μία μεγάλη αδικία του παρελθόντος, η οποία επισυνέβη την εποχή της κρίσεως και την ώρα που η χώρα βρισκόταν σε πλήρη αδυναμία. Όσο η χώρα εξέρχεται της προηγούμενης αδυναμίας της, τόσο αυτές οι αδικίες πρέπει να διορθώνονται και αυτή είναι η πρώτη που πρέπει να διορθωθεί.

Άρα, λοιπόν, αποφασίσαμε να μη θεσπίσουμε εισοδηματικά κριτήρια. Στη λογική ότι εάν φτάσει κάποιος, θα τηρήσει τη διαδικασία, να περάσει από την πρωτοβάθμια, να περάσει από την ιατρική επιτροπή του Νοσοκομείου και να κριθεί από τους γιατρούς ότι όντως χρήζει νοσηλείας και δεν είναι περίπτωση κατάχρησης ή κάποια άλλη περίπτωση που συμβαίνει στη κοινωνία και στο κράτος μας,. Σε αυτή τη περίπτωση και με αυτή τη διαδικασία, το κράτος δεν θα αφήσει κανέναν να πάει σπίτι του χωρίς θεραπεία».

αποδοτικότητα νοσοκομείων    κλικ εδώ       

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *