Τροχοπέδη ο ΕΟΦ στην ανάπτυξη

negis2Δεν θα ασχοληθώ με την επικαιρότητα. Ούτε με τα απόνερα των εκλογών, ούτε με τα σενάρια ανασχηματισμού, που φέρουν τον Άδωνι να φεύγει. Όσοι εύχονται κάτι τέτοιο, ίσως να μείνουν με την όρεξη…

Θα ασχοληθώ με ένα πρόβλημα, που αφορά στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η σημασία του ξεπερνά τον ίδιο το φορέα, καθώς αναδεικνύει πώς και γιατί η χώρα δεν λέει να ξεκολλήσει από το βάλτο της ύφεσης…

Μόνιμη επωδός για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τα τελευταία 2 χρόνια είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Λες και όταν είχε προσωπικό δούλευαν όλα ρολόι… Η αλήθεια είναι η έλλειψη προσωπικού είναι πρόφαση για να κρυφτεί η κακή νοοτροπία, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Εξηγούμαι. Εκτός από τα φάρμακα, ο ΕΟΦ είναι ο αρμόδιος εθνικό φορέας και για ένα σωρό άλλα συναφή προϊόντα. Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ισχύει το λεγόμενο καθεστώς της απλής γνωστοποίησης, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, που άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές αρχές της Ε.Ε.

Η Ελλάδα λοιπόν αποτελεί εξαίρεση. Μαζί με τη Βουλγαρία, ζήτησε και εξαιρέθηκε μέχρι τις 1-1-2015. Τι σημαίνει αυτό; Ένα παραϊατρικό προϊόν που έχει λάβει άδεια και κυκλοφορεί κανονικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να λάβει άδεια στη χώρα μας θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να λάβει ξεχωριστή άδεια.

Ας σας δώσω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν ειδικά αντισηπτικά προϊόντα, τα οποία αφορούν χρήση σε νοσοκομεία και είναι άκρως απαραίτητα για τον περιορισμό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Ειρήσθω εν παρόδω, τα ελληνικά νοσοκομεία είναι πρώτα σε τέτοιου είδους λοιμώξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας.

Υπάρχουν λοιπόν νέα αντισηπτικά, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, που απειλεί την υγεία μας, αλλά η έγκρισή τους έχει κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας του ΕΟΦ. Και φυσικά το επιχείρημα των υπηρεσιών για την καθυστέρηση ενός και πλέον έτους είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού…

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν φταίει η έλλειψη προσωπικού. Φταίει η νοοτροπία της δεκαετίας του ’80 με την οποία αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.

Και όμως η λύση είναι τόσο απλή: Αρκεί να υιοθετήσει η χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη τώρα και να μην περιμένει να εκπνεύσει η περίοδος χάριτος. Άλλωστε, μέσα σε 7 μήνες θα το κάνουμε έτσι και αλλιώς…

 

Υπάρχουν ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες βλέπουν ότι η Ελλάδα και ο ΕΟΦ συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι χρυσή ευκαιρία μετά τις εκλογές η κυβέρνηση να δείξει εμπράκτως ότι πράγματι έλαβε το μήνυμα…

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=2916:troxopedi-o-eof-stin-anaptyksi&Itemid=392

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *