Νέα από Αρκαδία.Γενική απορρύθμιση

ARKADIA18-150x15017Στον αστερισμό των φροντιστηρίων βρίσκονται τις μέρες αυτές οι μαθητές των Λυκείων, της πρώτης τάξης συμπεριλαμβανομένης, με το νέο εξεταστικό σύστημα. Από τις αρχές του μήνα η πλειονότητα των μαθητών της Γ’ Λυκείου των σχολείων της πόλης μας που προετοιμάζονται για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στις 28 Μαΐου ήδη έχουν μετακομίσει από τις αίθουσες των σχολείων τους στις αίθουσες των φροντιστηρίων, κάνοντας χρήση των δικαιολογημένων αλλά και αδικαιολόγητων απουσιών που τους δίνει ο νόμος, σε ένα θεατρικό παιχνίδι υποκρισίας, όπου όλοι οι μαθητές «ασθενούν» οι δε καθηγητές γίνονται συλλέκτες στα γραφεία των σχολείων τους ιατρικών πιστοποιητικών ασθενείας των μαθητών.

Πρόκειται για μια γάγγραινα του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία παρότι αναγνωρίζεται από όλους, δεν γίνεται καμιά προσπάθεια να θεραπευτεί. Αποτέλεσμα: Οι μαθητές να απουσιάζουν. Οι καθηγητές να παραμένουν άπραγοι. Και τα φροντιστήρια να θησαυρίζουν.

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν εμπνέει πλέον στις οικογένειες την ασφάλεια ότι μπορεί να σηκώσει την προετοιμασία των παιδιών τους τις τελευταίες ημέρες πριν από τις πανελλαδικές. Γι αυτό και στρέφονται σε άλλες κατευθύνσεις. Έναντι οιουδήποτε τιμήματος.

Το σύστημα διδασκαλίας βρίσκεται πλέον σε αποσύνθεση. Από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη βαθμίδα του δεν ξέρει τι είναι, τι δουλειά πρέπει να κάνει και πώς να την κάνει. Γι αυτό και η εκπαίδευση βρίσκεται εδώ και καιρό στο εσωτερικό μια κρίσης που όλο και βαθαίνει. Από τις πολλές πτυχές αυτής της κρίσης, τα φροντιστήρια κάθε είδους, η ιδιωτική παροχή γνώσεων με σκοπό την «επιτυχία» στο ατέλειωτο εξεταστικό σύστημα, που εκτείνεται από το δημοτικό μέχρι τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με κέντρο τις πανελλήνιες εξετάσεις, κατέχει τη δικιά της ιδιαίτερη θέση στον αστερισμό της χρεωκοπίας. Χοντρά φράγκα για ιδιαίτερα μαζί με τις κατάρες για τη «παραπαιδεία» μαζί με λογύδρια για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου καταλήγουν τελικά σε μια και μόνη επιδίωξη: ποιος θα καταφέρει να ανέβει τη σκάλα της κοινωνικής ανόδου.

Που θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Αγνωστο, αν δεν ληφθούν μέτρα επειγόντως. Γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα θα καταλήξουμε τελικά σε παροχή παιδείας μόνο για τους οικονομικά δυνατούς, αφού η ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να καλύψει το εκπαιδευτικό έργο που το δημόσιο αδυνατεί να προσφέρει. Όμως αυτό δεν είναι μια σοβαρή απάντηση στην κρίση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος.

Εναλλαγή ρόλων

Είχαν τολμήσει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 Σκαντζός και Μαντάς, αν και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, να συμπορευτούν σε έναν εκ πρώτης όψεως άνισο αγώνα, για το δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Κατόρθωσαν, με υποψήφιο δήμαρχο το Μανώλη Σκαντζό, να αλώσουν το δήμο και να διοικήσουν για τρισήμισι χρόνια θέτοντας γερές βάσεις και αλλάζοντας τα δεδομένα της περιοχής. Από την περασμένη Κυριακή, ύστερα από γενναία απόφαση του κ. Σκαντζού, που είχε ληφθεί από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, έχουμε εναλλαγή ρόλων. Μαντάς δήμαρχος, Σκαντζός απλός δημοτικός σύμβουλος, σε συνέχεια της προσπάθειας για καλό του δήμου. Μπράβο τους.

Ευχαριστήριο

Η παράταξη του Οδυσσέα Βουδούρη «Πελοπόννησος πρώτα» ευχαριστεί τους πολίτες της Πελοποννήσου, που με την ψήφο τους τούς ανέδειξαν «ως την δύναμη που καλείται να συνεχίσει τον αγώνα στον δεύτερο γύρο για να ανατρέψει τα άνομα συμφέροντα και να φέρει την αλλαγή στη διοίκηση της Περιφέρειάς μας». Γι αυτό και δεσμεύεται ότι θα συσπειρώσει «όλες τις προοδευτικές, δημοκρατικές, οικολογικές δυνάμεις της Πελοποννήσου σε μια συμμαχία, κοινωνική και πατριωτική, για την αλλαγή, για να οδηγήσουμε τον τόπο μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, με όρους διαφάνειας και δημοκρατίας».

Το κλείσιμο του φακέλου

Μεγάλη κουβέντα έγινε με την γκάφα του Αλέξη Τσίπρα να σαλιώσει το φάκελο βγαίνοντας από το παραβάν του εκλογικού κέντρου, αντί να αφαιρέσει το αυτοκόλλητο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να το κολλήσει. Αυτό δεν είναι τίποτα, μπροστά σε κείνο που είχε συμβεί προ ετών σε εκλογική διαδικασία της ΕΛΜΕ, όπου γνωστός εκπαιδευτικός της πόλης, μαζί με το ψηφοδέλτιο που πήρε από τη δικαστική αντιπρόσωπο ζήτησε, με σοβαρό ύφος, και το αναλογούν … σάλιο για το σκοπό αυτό.

Ακατάλληλη αίθουσα

Τριτοκοσμική ταλαιπωρία όχι μόνο λόγω της μακράς αναμονής αλλά και λόγω του χώρου όπου συνετελέστη αυτή η αναμονή, υπέστησαν όσοι ψήφιζαν στο 4ο δημοτικό σχολείο της πόλης. Σε λυόμενα κτήρια, περίμεναν υπομονετικά έξω στον ήλιο – ευτυχώς δεν είχε βροχή – για πολλή ώρα, αναθεματίζοντας υπεύθυνους και μη γι αυτήν την «πειθαρχική» τιμωρία στη οποία υποβάλλονταν. Αλήθεια χάθηκε μια άλλη αίθουσα μέσα στο σχολείο, με ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και ψηφοφορίας. Που ζούμε τέλος πάντων;

Ποιοι προηγούνται

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει η καταμέτρηση των σταυρών που έλαβαν οι υποψήφιοι στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστό από το ψηφοδέλτιο Σμυρνιώτη προηγούνται οι: Κοσκινάς, Ταλούμης, Ζαμπαθά, Αναστόπουλος Τασιγιαννάκης Μπόζος Μπούρας Κουκάκης , Κάρλος, Παπαδημητρίου, Καλτεζιώτρης, Αυδής, Λουμπαρδιάς, Συνοδινού κλπ.

«Λευκό» ή «άκυρο»

Ποιους θα στηρίξει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών; Η θέση της είναι γνωστή και σύμφωνα και με χθεσινό δελτίο τύπου: «Δεν είναι δυνατό να επιλέξουμε ανάμεσα σε υποψηφίους που όποιος και αν εκλεγεί θα εφαρμόσει τις αντιλαϊκές πολιτικές του κεφαλαίου. Καλούμε σε άκυρο, λευκό, για να μην χρεωθούν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους τις πολιτικές που θα τους τσακίσουν και στην τοπική διοίκηση».

Τελικά αποτελέσματα

Τα τελικά αποτελέσματα στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την οριστική καταμέτρηση έχουν ως εξής: Τατούλης 43,17% 157672 ψήφοι, Βουδούρης 15,72% ή 57417 ψήφοι, Δέδες 15,38@ ή 56181 ψήφοι, Δολτσινιάδης 6,49% ή 32894 ψήφοι Γόντικας 6,49% ή 3696 ψήφοι, Μανώλης 5,15% ή 18797 ψήφοι, Κάτσαρης 2,92% ή 10653 ψήφοι και Λυμπεροπούλου 2,18% ή 7946 ψήφοι. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται σε 14351 ή 3,66% και τα λευκά σε 12354 ή 3,15%.

Συνέχεια δωρεάς

Από δωρεά σε δωρεά προχωρά η κ. Γιαννούλα Γκουντάνη για τον εξοπλισμό του αιμοδυναμικού εργαστηρίου που η ίδια, κατόπιν επιθυμίας και του μακαρίτη συζύγου της , δημιούργησε στο Παναρκαδικό νοσοκομείο. Τελευταία δωρεά ένας ηλεκτροκαρδιογράφος, μετά την ενδοαρτική αντλία και τον απινιδωτή, συνολικής δαπάνης 33 χιλ. ευρώ, περίπου. Η κ. Γκουντάνη δεν σταματά να προσφέρει. Οι πολιτεία όμως τι κάνει για τη λειτουργία του εργαστηρίου. Πότε θα το στελεχώσει με το ελάχιστο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που απαιτείται;

Λειτουργία υπέρ μαθητών

Εν όψει των Εξετάσεων όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερόν Ναό του Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, από το Σο. Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο , ενώπιον των Ιερών Λειψάνων των Πολιούχων της πόλεώς μας, την Κυριακή το πρωί της 25ης Μαΐου 2014.

Χαμογελάτε

Ενός λεπτού σιγή γι’ αυτόν που είπε ψέματα στη γυναίκα του πως θα πήγαινε στη Κίνα με τη πτήση από τη Μαλαισία… και τώρα δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι της φιλενάδας του.

Γιαν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *