Νέα από Αρκαδία.Κριτήρια επιλογής

ARKADIA18-150x15017 Τα χθεσινά εκλογικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια και στους περισσότερους δήμους της Αρκαδίας είναι καθαρά και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση. Ο κόσμος προτίμησε υποψηφίους που παρήγαγαν έργο κατά τη διάρκεια της θητείας τους (Τρίπολη – Αστρος κλπ) και έστρεψε την πλάτη σε όσους πήγαν διασπασμένοι να ζητήσουν την ψήφο του. Πρώτοι στην κούρσα οι, από καιρό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμενόμενοι κ.κ Τατούλης και Σμυρνιώτης για να σταθούμε στην Περιφέρεια και το δήμο Τρίπολης, ακολουθούμενοι στο αγώνα στα μαρμαρένια αλώνια από τους κ.κ Βουδούρη και Παυλή αντίστοιχα. Οι οριστικές απαντήσεις θα προκύψουν την επόμενη Κυριακή, αν και από χθες το βράδυ μπορούμε να διαβλέψουμε με σημαντική πιθανότητα τους επόμενους αυτοδιοικητικούς που θα μας διαφεντέψουν την επόμενη πενταετία.

Υπάρχουν όμως και άλλα δυο μηνύματα αυτών των εκλογών, που δεν συνδέονται με το αποτέλεσμά τους και δεν εξαρτώνται από την έκβασή τους. Το ένα είναι η παγερή αδιαφορία του εκλογικού σώματος, εξ ου και η μεγάλη αποχή, εντυπωσιακά ασυγκίνητου από την παρέλαση των εκλογών, συνειδητά αμέτοχου, που ήταν σαν να οργάνωσε μια αυτοσχέδια αλλά μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Μιας διαμαρτυρίας απέναντι στους λογάδες υποψηφίους που έκαναν προεκλογικό αγώνα προσαρμοσμένο στην αδιαφορία των δημοτών τους, χαμηλότονο και υποτονικό. Ή και απέναντι στο κεντρικό πολιτικό προσωπικό που ανέβασε τους τόνους. Πιθανότατα και στους δύο μαζί.

Το άλλο είναι τα καινούργια πρόσωπα που φαίνεται να μπαίνουν μαζικά στην τοπική αυτοδιοικητική γειτονιά, απορροφώντας το παλιό κεφάλαιο που επιμένει σε παλαιές μεθόδους και σχήματα προσωποπαγή. Αυτά ουδένα πλέον συγκινούν και μάλλον απομακρύνουν παρά προσελκύουν.

Συνδυασμένα, λοιπόν, η Τρίπολη και πολλοί δήμοι της Αρκαδίας εμπλουτίζονται με νέα πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα. Τα παλιά χρεοκόπησαν οριστικά, δεν πείθουν πια κανένα, και δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Το δε κριτήριο της επιλογής έπαψε να είναι καθαρά πολιτικό και ειδικότερα αυστηρά κομματικό, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Οι τοπικές κοινωνίες διεκδίκησαν και σε σημαντικό πλέον βαθμό κατοχύρωσαν το δικαίωμα της υπέρβασης των κομματικών ορίων και της ανάδειξης των αυτοδιοικητικών αρχόντων με βασικό κριτήριο την ικανότητα ή μη των υποψηφίων να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους περιμένουν και όχι την κομματική τους ταυτότητα. Τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής μένει να φανούν στο μέλλον.

Πρώτος, με διαφορά

Εμφανώς ικανοποιημένος ο Περιφερειάρχης από το αποτέλεσμα των εκλογών, δεν είναι δα και μικρή η διαφορά των 27 μονάδων από το δεύτερο, ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν λέγοντας πως: «στη νέα περίοδο η υπογραφή του νέου κοινωνικού συμβολαίου θα δείξει την ικανότητά μας όχι μόνο στον αναπτυξιακό τομέα, αλλά κυρίως στη δημιουργία της απαραίτητης κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και το πρόσωπο της ανθρωπιάς που πρέπει να μας χαρακτηρίζει στους δύσκολους καιρούς που περνάμε».

Δήμαρχος με την πρώτη

Με 52,87% έναντι 36,30% ο Παναγιώτης Μαντάς, πολιτικός μηχανικός, υπερίσχυσε του αντιπάλου του, επίσης πολιτικού μηχανικού Γιώργου Δαλιάνη στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας και εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Αυτό κι αν δεν είναι περιφανής νίκη, ή με άλλα λόγια θρίαμβος.

Γορτυνία – Νότια Κυνουρία

Στο δήμο Γορτυνίας και στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης αντιμέτωποι θα βρεθούν ο Γιάννης Γιαννόπουλος με ποσοστό 41,28% και ο Ανδρέας Κολοβός, με ποσοστό 27,95%. Στο δήμο Μεγαλόπολης ο νυν δήμαρχος κ. Μπούρας με ποσοστό 38,71 % θα αντιμετωπίσει τον κ. Παπαδόπουλο Διονύσιο με ποσοστό 35,71%. Τέλος στο δήμο Νότιας Κυνουρίας αντίπαλοι θα βρεθούν οι: Γιάννης Μαρνέρης , νυν δήμαρχος με 43,57% και Χαράλαμπος Λυσίκατος, με 45,25%, με τον δεύτερο να προηγείται ελαφρά του πρώτου.

Τελικά, Βουδούρης

Σκληρή μάχη Βουδούρη – Δέδε για το δεύτερο γύρο. Μικρή η διαφορά τους καθώς με 15,73% ο κ. Βουδούρης προκρίνεται του κ. Δέδε (15,36%) για την τελική αναμέτρηση με τον νυν Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Δηλώσεις Παυλή

Δεν το βάζει κάτω ο Δημήτρης Παυλής. Καλεί όλους σε συστράτευση ώστε η ερχόμενη Κυριακή να είναι νικηφόρα γι αυτόν. Μιλώντας μετά τα μεσάνυχτα των εκλογών έξω από το εκλογικό του κέντρο είπε πως « Δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι, υπάρχει μόνο το αύριο της πόλης, και πρέπει να σταματήσει η κατηφόρα που έχει επέλθει σε αυτήν πόλη επί 3,5 χρόνια. Από αύριο το πρωί, είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι μαζί θα συστρατεθούμε, όπως έχει διαμηνυθεί από όλους, για να επιτύχουμε το στόχο μας, που αφορά τους πολίτες. Η Κυριακή που θα έρθει θα δώσει συντριπτική νίκη για το μέλλον του λαού μας». Η ιστορία δηλαδή επαναλαμβάνεται όπως ακριβώς το 2010, τότε που ξαναβρέθηκε στο δεύτερο γύρο με τον κ. Σμυρνιώτη, Γι αυτό και τώρα πιστεύει ότι όλοι οι συνάδελφοί του, που μέχρι τώρα ήταν αντίπαλοι, θα πορευτούν μαζί του.

Δηλώσεις Τσιαμούλου

Για γερά θεμέλια που μπήκαν με μελλοντική προοπτική έκανε λόγο ο κ. Τσιαμούλος επικεφαλής της παράταξης «Τρίπολη αλλάζουμε τα δεδομένα» Νίκος Τσιαμούλος. Τόνισε πως η μάχη ήταν δύσκολη με εφόδια τις προτάσεις του και πως από αύριο «ξεκινά ένας νέος πιο δύσκολος αγώνας, για να ανταμείψουμε αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν.» Αλλα περίμενε

Την απογοήτευσή της εξέφρασε για το εκλογικό αποτέλεσμα η υποψήφια, επί κεφαλής της Μαντινειακής συμπολιτείας κ. Αντωνία Γιαννούλη, θεωρώντας πως το κατεστημένο αποδείχθηκε λίαν ισχυρό. Παρόλα αυτά δηλώνει «παρούσα» ως αντιπολίτευση στο δήμο, ευχαριστώντας όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό της και εμπιστεύτηκαν τις αρχές και τις αξίες της «Μαντινειακής Συμπολιτείας».

Υποψήφιοι «Ποταμιού»

Επισκέψεις υποψηφίων ευρωβουλευτών του «Ποταμιού» θα έχουμε στην πόλη μας για μια από κοντά γνωριμία μαζί τους όπως και για την παράθεση των θέσεων του κόμματός τους. Πρόκειται για τους : Μάκη Παπούλια επιχειρηματία, ιδρυτή της αγροτουριστικής μονάδας «Αρκαδιανή», Αλέξανδρο Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή, ειδικό στα Βαλκάνια και Σπύρο Καχριμάνη, γεωργό, με δραστηριότητα σε γεωργικές επιχειρήσεις από το 1984. Η συνάντηση θα γίνει στον πεζόδρομο (Δημητρακοπούλου) στην καφετέρια, OLIVE GREEN, την Τετάρτη το απόγευμα στις 19.00.

Χαμογελάτε

Το σπίτι διαλύεται και εσύ σκέφτεσαι μόνο το ποδόσφαιρο.

-Δεν είναι αλήθεια.

-Η βρύση χάνει.

-Με ποιον παίζει ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *