Νέα από Αρκαδία. Μην καταστρέψουμε τις παραλίες μας.

ARKADIA18-150x15017Σε μια κρίσιμη για το μέλλον της χώρας περίοδο και στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανεκκίνηση της οικονομίας, λογικό και επιβεβλημένο είναι να προσέξουμε περισσότερο τους τομείς εκείνους στους οποίους στηρίζεται αυτή η οικονομία. Μεταξύ αυτών πρωτεύουσα θέση κατέχει ο τουρισμός. Εξ ου και η πρωτοβουλία του υπουργείου για απλοποίηση και εξάλειψη της πολυνομίας που επιφέρει δυσλειτουργία στους φορείς εκείνους που πρέπει να παράσχουν κάποιας μορφής έγκριση πριν ξεκινήσει το παραμικρό, είναι λογική και επιθυμητή από όλους. Πρόκειται για ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο στοχεύει στο να αποσαφηνίζει την οριοθέτηση του αιγιαλού, απλουστεύει τις διαδικασίες αξιοποίησης και εκλογικεύει τη διαδικασία έκδοσης των αδειών παραχώρησης της χρήσης για την οικονομική αξιοποίηση των παραλιών και των όποιων έργων μπορούν να γίνουν σε παραλίες από ξενοδοχειακές μονάδες.

Όμως, το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δεν εστιάζει αποκλειστικά στον απαραίτητο εξορθολογισμό των διαδικασιών. Προτείνει αλλαγές που μπορεί να αλλάξουν τη φυσιογνωμία των ελληνικών παραλιών και να επηρεάσουν τόσο το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε, όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της χώρας και την εμπειρία των τουριστών. Μεταξύ άλλων επηρεάζει και τις δικές μας καθαρές, για την ώρα, παραλίες της Κυνουριακής γης. Οι οποίες, με δεδομένη την έλλειψη ενός ουσιαστικού μηχανισμού ελέγχου και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, και κάτω από την πίεση που θα υπάρξει για την επίτευξη κέρδους από επιχειρηματίες που προφανώς θα θελήσουν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες, θα οδηγηθούν στην καταστροφή.

 

Αυτό θα ήταν όχι μόνο ανεύθυνο από πλευράς περιβαλλοντικής, αλλά ακόμη και από πλευράς επιχειρηματικής – τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Αντί να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι οι παραλίες μας διατηρούν σε ικανό βαθμό το φυσικό τους κάλλος, αντί να δούμε με ποιον τρόπο θα βελτιώσουμε τις συχνά θλιβερές συνθήκες καθαριότητάς τους, ολισθαίνουμε προς ένα μοντέλο αναμφίβολα μικρής διάρκειας και διαπιστωμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε πως το σχέδιο νόμου δεν θα παραμείνει ως έχει, ότι θα χρησιμοποιηθεί η διεθνής εμπειρία και ότι θα υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με τους περιβαλλοντικούς φορείς. Και ότι η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη κοινωνική αντίδραση, θα ακούσει τις φωνές διαμαρτυρίας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που υπενθυμίζει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δη το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, και θα μετατρέψει την ψηφοθηρική της ανάγκη σε φιλοτιμία – για το καλό το δικό μας, αλλά και της επόμενης γενιάς.

 

 

 

 

 

 

 

Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία

 

Με τιμητικές διακρίσεις σε εξέχοντες Αρκάδες και με εντάξεις νέων μελών στο διεθνές δίκτυο «Αρκαδία» έλαβε χώρα τη Δευτέρα το απόγευμα ειδική εκδήλωση στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο από τη Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία. Οι διακρίσεις απονεμήθηκαν στο Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο, με το χρυσό Κότινο της Εταιρείας και με το Μετάλλιο ανθρωπιστικής αξίας του ανθρωπιστικού οργανισμού ALBERT SCHWEITZER δια την επί τριάκοντα έτη Ποιμαντορική και Κοινωνική προσφορά στη ζωή και την Κοινωνία., στο δήμαρχο κ. Γιάννη Σμυρνιώτη, το χρυσό μετάλλιο τιμής, για το έργο και την προσφορά του στον πολιτισμό, την κοινωνική μέριμνα και τον αθλητισμό και στην κ. Ιωάννα Γκουντάνη με το χρυσό μετάλλιο τιμής, για την μεγάλη της δωρεά – συμβολή στη δημιουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Παναρκαδικού νοσοκομείου. Επίσης τιμήθηκε και ο κ. Νίκος Φλώρος με το σταυρό της τέχνης και της επιστήμης για το έργο και την προσφορά του στις τέχνες και στην κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε πανηγυρικά η εισδοχή στην αρκαδική οικογένεια του Διεθνούς Δικτύου “Αρκαδία” των πέντε Δήμων της μητροπολιτικής Αρκαδίας, του Διεθνούς Αυστριακού Ανθρωπιστικού Οργανισμού “Albert Schweitzer” και του ελληνικού αδελφού σωματείο του Αμερικανικού Ιδρύματος Parrhasian Heritage Foundation, το οποίο προωθεί τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του πρώτου Εθνικού Πολιτιστικού Πάρκου στην Ελλάδα, στην περιοχή της Παρρασίας, κοιτίδας των Αρκάδων. Τέλος αναγορεύτηκαν ως επίτιμα μέλη και οι κ.κ. Ευάγγελος Χρυσός, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Φώτης Παπαθανασίου, ιατρός και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη και Νίκος Φλώρος, διεθνούς φήμης καλλιτέχνης και πρόεδρος του αμερικανικού κοινωφελούς και ερευνητικού ιδρύματος George Costakos.

 

Με προσκλήσεις

 

Η παραπάνω εκδήλωση του Μαλλιαροπουλείου ήταν «κλειστή», για περιορισμένο αριθμό ατόμων που εκλήθησαν με προσκλήσεις. Και επειδή πολλοί εκ των προσκληθέντων δεν προσήλθαν, η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν μισοάδεια ή μισογεμάτη, όπως προτιμάτε. Το συνηθίζουν οι της Αρκαδικής Εταιρείας, από συστάσεως αυτής. Δεν ξέρουμε αν είναι όρος του καταστατικού της οι εκδηλώσεις της να γίνονται με προσκλήσεις, πάντως είναι «αξιοσημείωτο» για τα πολιτιστικά δεμένα αυτής της πόλης. Και αυτό .. τονίζουμε.

 

Προσοχή στην υπέρταση

 

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης στις 17 Μαΐου 2014 η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης διοργανώνει δράσεις που θα περιλαμβάνουν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και ενημέρωσης του κοινού για την υπέρταση σε κεντρικά σημεία πολλών πόλεων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Τρίπολης. Οι εκδηλώσεις έχουν σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση της υπέρτασης.

 

Στην πόλη μας η εκδήλωση θα λάβει χώρα από τις 10π.μ. ως τη 1:00μ.μ. στην Πλατεία Αγίου Βασιλείου .

 

Αφιέρωμα στον «Αστέρα»

 

Την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, στην εκπομπή «Η Ώρα των Πρωταθλητών» στα Novasports 1 και Novasports 1 HD, προβλήθηκε το δέκατο έκτο ντοκιμαντέρ της σειράς «Μια πόλη, μια ομάδα. Η ομάδα μου», αφιερωμένο στον Αστέρα Τρίπολης. Ως γνωστόν η Super League, σε συνεργασία με τα κανάλια Novasports, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της παραγωγής των ντοκιμαντέρ, με στόχο να καταγραφεί και ενισχυθεί η σχέση των 18 ομάδων που απαρτίζουν την κορυφαία επαγγελματική κατηγορία της Ελλάδας με τους φιλάθλους τους. Στόχος των ντοκιμαντέρ είναι τόσο η ενίσχυση του «συλλογικού» συναισθήματος σε τοπικό επίπεδο, καταγράφοντας τις ελπίδες και τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες, το πάθος και το μεράκι των ανθρώπων ενός τόπου για την ομάδα με την οποία ταυτίζονται και τους αντιπροσωπεύει, αλλά και να υπογραμμιστεί η πολυσυλλεκτικότητα του Πρωταθλήματος της Super League ΟΠΑΠ.

 

Η «Φάμπρικα» Λεωνιδίου

 

Το «Κέντρο Προβολής της Αγροτικής Ιστορίας και των Δρόμων της Θάλασσας στην Ανατολική Πελοπόννησο», στο ανανεωμένο κτήριο της Φάμπρικας, παρουσιάστηκε από το δήμο Νότιας Κυνουρίας την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 ειδική εκδήλωση. Η εκδήλωση περιελάμβανε συναυλίες από την Παιδική Χορωδία Τυρού και την Φιλαρμονική Λεωνιδίου, καθώς και χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Ιωάννη Μαρνέρη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, κ. Μαρίνο Μπερέτσο και τον κ. Μενέλαο Ζώη εκπρόσωπο της αναδόχου Εταιρείας του έργου.

 

Εκτιμήσεις

 

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει απομείνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι προβλέψεις και τα προγνωστικά για τα φαβορί, αλλά και εκείνους που θα περάσουν στον Β’ γύρο δίνουν και παίρνουν.

 

Οι τελευταίες προβλέψεις, που βασίζονται σε φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων, καταγράφουν τόσο το προβάδισμα που φαίνεται να έχουν συγκεκριμένοι υποψήφιοι, αλλά και τους επικρατέστερους να περάσουν στον Β΄ γύρο. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η εκτίμηση είναι πως ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα χρειαστεί οριακά τον β γύρο για να κερδίσει τον Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγή: Iefimerida.gr

 

Χαμογελάτε

-Τζάμπα στεναχωριέσαι.

-Γιατί εσύ πληρώνεσαι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *