Νέα από Αρκαδία. Ονόματα οδών που … μπερδεύουν

ARKADIA18-150x15017Αλλαγή θεματολογίας επιχειρούμε σήμερα, μια παρένθεση στην πολιτική φλυαρία των ημερών, που μας βγάζει από την πεπατημένη των εκλογών, όχι όμως άσχετη με τις υποχρεώσεις των δημοτικών μας αρχόντων κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Πρόκειται για την μετάφραση – μεταγραφή οδών και πλατειών της πόλης μας στις σχετικές αναγνωριστικές πινακίδες με λατινικούς χαρακτήρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αλλοδαπών που επισκέπτονται την πόλη μας. Κι εδώ επικρατεί χάος. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε.

Γιατί στην ωραία πόλη της Τρίπολης, όπως και αλλού, φαίνεται πως επικρατεί η λογική της μη-λογικής, γι’ αυτό και ευδοκιμούν τα διάφορα «μαργαριτάρια» της γλώσσας μας. Είναι πολλά και είμαστε βέβαιοι ότι λίγο να σκεφτεί ο καθένας θα εντοπίσει πολύ περισσότερα και ίσως πιο εξόφθαλμα από όσα η δική μας διαδρομή μάς επιφύλαξε, τόσο κραυγαλέα τα περισσότερα που καταντούν συμπαθητικά.

Είστε αγγλόφωνος τουρίστας π.χ και θέλετε να επισκεφθείτε το Πνευματικό Κέντρο στην οδό Δημητρίου Αποστολόπουλου. Αναζητείτε την οδό, αλλά μάταια. Γιατί τέτοια οδός με λατινική γραφή δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι η οδός James Poulos, άντε τώρα να βρεις άκρη με το όνομα.

Άλλο παράδειγμα. Ο παραπάνω τουρίστας αναζητεί την οδό Δαρειώτου. Και αντ αυτής βλέπει πινακίδα με την ονομασία DAREIOTOU, διαβάζει Νταρεϊότοου και προσπαθεί μάταια να καταλάβει ότι πρόκειται για την οδό που αναζητεί, καθότι δίφθογγοι (ει, αι, κλπ) στην αγγλική γλώσσα δεν υπάρχουν. Γι αυτό και όσοι συμπολίτες μας που τυγχάνει να γνωρίζουν δυο και τρεις γλώσσες εξοργίζονται να βλέπουν πινακίδες που έχουν πληρωθεί δέκα φορές πάνω από το πραγματικό τους κόστος και αυτοί που τις έφτιαξαν, να αγνοούν βασικούς κανόνες επικοινωνίας…Να αγνοούν πως από τα ελληνικά στα λατινικά, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε διφθόγγους γιατί παραποιούμε το νόημα. Και μπερδεύουμε αυτούς που υποτίθεται θέλουμε να εξυπηρετήσουμε…Στο τέλος τέλος δίνουμε την εικόνα μιας αναξιόπιστης και αγράμματης Πολιτείας, που δεν είναι ικανή για μια κατά το δυνατόν ακριβή φωνητική απόδοση της λέξης με λατινικούς χαρακτήρες.

Μήπως είναι καιρός να ασχοληθούμε πιο σοβαρά με το θέμα και να διορθώσουμε κάποιες «ανορθογραφίες», τουλάχιστον αυτές που βγάζουν «μάτι» και μπερδεύουν αντί να διευκολύνουν όσους επισκέπτονται την πόλη μας; Ας το έχουν υπόψη τους οι καλοί μας υποψήφιοι, τουλάχιστον εκείνοι που θα κληθούν να κυβερνήσουν το δήμο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Γιατί τους στηρίζει

Τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη εξέφρασε κατά πρώτη του προεκλογική ομιλία που πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης. «Στήριξε την ανάπτυξη κι εμείς τον στηρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Π. Τατούλη, ενώ για το δήμαρχο Τρίπολης, Γιάννη Σμυρνιώτη, είπε πως «στηρίζουμε το πολυσήμαντο έργο του στην Τρίπολη».

 

Ομιλία Βουδούρη

 

Την κεντρική προεκλογική του ομιλία για τους Αρκάδες πραγματοποιεί απόψε στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Πετρινού ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, επί κεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα». Εκτός του κ. Βουδούρη, θα μιλήσει και ο κ. Τάκης Γατσόπουλος, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας.

 

Αιμοδοσία ΕΟΣ

 

Δεν ζητούν την ψήφο μας οι του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου. Απλά θέλουν από τις 2 έως τις 7 Ιουνίου, να συμμετάσχουμε στην 14η εθελοντική αιμοδοσία, που διοργανώνει ο σύλλογος σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, κατά τις ώρες 8.30π.μ. έως 1.30μ.μ. και 6.00μ.μ. – 8.00μ.μ. (στις 7-6-2014 μόνο πρωί). Μην λησμονούμε πως η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής.

 

Τα κατάφεραν

 

Με κινητοποιήσεις και πιέσεις προς κάθε αρμόδιο οι κάτοικοι των Λαγκαδίων, κατάφεραν να αναγκασθεί ο Δήμος Γορτυνίας στην εγκατάσταση μηχανήματος χλωρίωσης του πόσιμου νερού του χωριού μας, άκρως απαραίτητο για την υγιεινή όλων. Κατόπιν αυτού, τα τρίτα σε σειρά δείγματα του πόσιμου νερού που έλαβε η υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και όπως ενημέρωσε με το αρ. πρωτ. 1209/5-5-2014 έγγραφό της, βρέθηκαν αποδεκτά. Δηλαδή το πόσιμο νερό των Λαγκαδίων, τώρα είναι καθαρό.

 

Νέα από το Σικάγο

 

Από την μακρινή Αμερική και την Παναρκαδική Ομοσπονδία τα νέα. Την Κυριακή 13 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στο Σικάγο, η Πασχαλινή εκδήλωση της εν λόγω Ομοσπονδίας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και ειδικά ο αριθμός των μικρών παιδιών, όπου είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με χειροτεχνίες, παιχνίδια, κυνήγι πασχαλινού αυγού, σακοδρομίες και φυσικά φωτογραφήθηκαν με το Πασχαλινό κουνέλι. Τους καλεσμένους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Ρεβελιώτης, καθώς και ο Κυβερνήτης της Μεσοδυτικής Περιφέρεις, κ. Τάσος Γιαννικόπουλος. Μαζί καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν θερμά όλους τους Έλληνες Ομογενείς για την στήριξη που δείχνουν αλλά και την συνδρομή τους στο φιλανθρωπικό έργο της Ομοσπονδίας. Ακόμα, ευχαρίστησαν όλους τους χορηγούς, οι οποίοι συνδράμουν σημαντικά σε κάθε προσπάθεια της Ομοσπονδίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της κλινικής ΜΑΥΟ απο το Μινεσότα, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο, τα μέλη αλλά και τους προσκεκλημένους για την μεγάλη δωρεά των $8,000 που έκαναν στην κλινική λίγους μήνες πριν από τα έσοδα της Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης τους.

 

Ανοιχτό σχολείο

 

Εκδήλωση του Γυμνασίου Τεγέας με θέμα «Ανοιχτό Σχολείο: Απολογισμός σχολικών δραστηριοτήτων» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 στις 11:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Συζητώντας με τους κατοίκους

 

Η «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία» επισκέφθηκε τη Γορτυνία και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Μπερτζελέτος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί μαζί με τους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους χωριά της Γορτυνίας όπως το Ελληνικό, η Στεμνίτσα και τα Λαγκάδια. Από κοινού με τον επικεφαλής της «Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας» Γιώργο Δέδε πήγαν στα Τρόπαια και συζήτησαν με κατοίκους των Τροπαίων. Η συζήτηση εστιάστηκε σε ζητήματα τουριστικής αξιοποίησης, ανάγκες παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο, όπως η διασύνδεση με την Δυτική Πελοπόννησο. Ύστερα η Ομάδα επισκέφτηκε τα χωριά Καλιάνι και Σταυροδρόμι, τόποι που «κρατάνε» ζωντανή την αναξιοποίητη ελληνική ύπαιθρο. Συζητήθηκε η ανάγκη παρουσίας στοχευμένων και γενικευμένων σχεδίων που θα δίνουν κίνητρα για την ομαλή, βιώσιμη και παραγωγική «επιστροφή στη φύση».

 

Κέντρο Πρόληψης

 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αρκαδίας «Ανέλιξη», συμμετείχε στη φετινή 8η Περιφερειακή Έκθεση Αρκαδικό Πανόραμα. Στο πλαίσιο της έκθεσης οι υπεύθυνοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τις πολύπλευρες δράσεις Πρόληψης και Συμβουλευτικής του Κέντρου που απευθύνονται στην ευρύτερη κοινότητα.

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθίσταται ζωτικής σημασίας η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και η δωρεάν παροχή των υπηρεσιών τους σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, στρατιώτες, ανέργους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοινωνική ασπίδα προστασίας ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης.

 

Χαμογελάτε

 

Ο γάμος είναι ο μοναδικός πόλεμος που κάποιος κοιμάται με τον εχθρό του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *