Ενημερωτικό σημείωμα Ιατρικού Συλλόγου Πατρών για την επερχόμενη επίσχεση από 12/05/2014

πατραΠρος τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη συνέχεια της ενημέρωσης για την επερχόμενη, αποφασισμένη από τη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επίσχεση εργασίας του εργαστηριακού τομέα με τον ΕΟΠΥΥ, σας γνωστοποιούμε τα κάτωθι στοιχεία:

1. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ για επίσχεση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ είναι δεσμευτική και υποχρεωτική για τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου αλλά και για τον Πρόεδρο του εκάστοτε οικείου Ιατρικού Συλλόγου η τήρηση της εφαρμογής της. Αυτό συνεπάγεται κυρώσεις προς τον Πρόεδρο για παράβαση καθήκοντος σε περίπτωση μη εφαρμογής της απόφασης, αλλά και πειθαρχικές κυρώσεις προς τα μέλη με δυνατότητα επιβολής προστίμου ως 5000 ευρώ για τους παραβάτες φυσικά πρόσωπα και επιστημονικά υπευθύνους των νομικών προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 99, παράγραφο 2 του Ν 4172, ΦΕΚ 167Α 23/07/2013.

 

2. Από τις 12/05/2014, δεν θα γίνονται αποδεκτά από τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. Θα καλείται ο ασφαλισμένος να καταβάλει το αντίτιμο της συνολικής αξίας του παραπεμπτικού του ΕΟΠΥΥ και να καταθέτει την εκδοθείσα απόδειξη παροχής υπηρεσιών μαζί με το παραπεμπτικό του Οργανισμού στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ με το αίτημα της αποζημίωσης των αντίστοιχων δαπανών. Το παραπεμπτικό θα σφραγίζεται και θα υπογράφεται από το εργαστήριο και από τον ασφαλισμένο και θα αναγράφεται ο αριθμός του στην ΑΠΥ.

 

3. Η Περιφερειακή Διεύθυνση είναι ενήμερη και θα αποδέχεται τις αντίστοιχες αιτήσεις, τις οποίες θα προωθεί στα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ.

 

4. Υπενθυμίζουμε ότι:

 

i. Για δαπάνες υγείας εκτιμημένης αξίας πάνω από 700 εκατ, ο οργανισμός έχει προϋπολογίσει 328 εκ με αποτέλεσμα το clawback να υπολογίζεται σε ύψος που κυμαίνεται στο 70%, ποσό επιβεβαιωμένο από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2014.

 

ii. Για εργασία 12 μηνών, η αντίστοιχη πληρωμή θα αντιστοιχεί σε 4-5 μήνες.

 

iii. Με την υπ’αριθμόν Υ9/οικ.38064/14 (ΦΕΚ 1145 Β/06-05-2014) επιμερίζεται το clawback του 2014 ανά μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο μηνιαίος κλειστός προϋπολογισμός εξαντλείται στο πρώτο 10-15ήμερο του εκάστοτε μήνα και μετά εφαρμόζεται η επιστροφή χρήματος.

 

iv. Δρομολογείται πακέτο μέτρων που θα επισύρουν την οικονομική συντριβή των ιατρείων μας.

 

v. Η δυσβάσταχτη φορολόγηση ακόμα και για ποσά που δεν έχουν καταβληθεί δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιλογής: συνεργασία με τον Οργανισμό επιφέρει clawback 70% στους εναπομείναντες μαζί με δυσθεώρητες φορολογικές επιβαρύνσεις πράγμα που ισοδυναμεί με «χρεοκοπία».

 

vi. Διορθωτικά μέτρα τύπου «πλαφόν στην παραγωγή της εξέτασης» που ψηφίσθηκαν χθες στη Βουλή, δεν είναι ικανά να περισώσουν τον πενιχρό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

 

5. Επιτροπή Αγώνα από το Σύνδεσμο Εργαστηριακών Ιατρών (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) θα παρακολουθεί την πορεία της επίσχεσης με δυνατότητα ενυπόγραφης καταγγελίας στον Ι.Σ.Π.

 

6. Ιδιωτικές Κλινικές εντάσσονται στην επίσχεση από 14/5/2014 δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα Μαστοράκου                      Γεώργιος Σκρουμπής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *