Νέα από Αρκαδία. Η Μεγάλη … έκρηξη στο Πνευματικό Κέντρο

b.b.Την ευκαιρία να γίνει κοινωνός του μεγαλύτερου επιστημονικού πειράματος στον κόσμο είχε κοινό της πόλης μας την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου, όπου η καλεσμένη του, Ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Θεοδώρα Παπαδοπούλου ανέπτυξε το θέμα : Αναζήτηση νέας Φυσικής στο Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC στο Cern. Βήμα βήμα, η διακεκριμένη επιστήμων μας οδήγησε από το απέραντο του σύμπαντος στο απειροελάχιστο των υποατομικών σωματιδίων. Εκεί όπου ο νους του μέσου ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει τα μεγέθη με τα οποία καταπιάνονται οι επιστήμονες του CERN, να κατανοήσει έννοιες όπως η «αντιύλη» ή να αντιληφθεί την πραγματική σημασία ανακαλύψεων όπως αυτή του μποζονίου Higgs. Επρόκειτο για μια παρουσίαση που άνοιξε ένα μικρό παράθυρο προς τη πρωτοποριακή φυσική μέσα από ένα ταξίδι στο χωροχρόνο καθώς προσπάθησε να εξηγήσει τη δομή της ύλης με τα απειροελάχιστα στοιχειώδη σωματίδια και τις αλληλεπιδράσεις τους που φαίνεται να οδηγούν στην αρχή του σύμπαντος, μέσα από την μεγάλη έκρηξη, το γνωστό μας big bag, με «πρωταγωνιστή» το «μποζόνιο του Higgs» ή «σωματίδιο του Θεού». Γεγονός που για κάποιους φονταμενταλιστές έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το βιβλίο της Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη. – Μεγάλη πλάνη αφού το βιβλίο της Γένεσης, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, δεν γράφτηκε για να λειτουργήσει σαν επιστημονική ερμηνεία της καταγωγής του σύμπαντος αλλά στόχος του είναι να προτείνει «νόημα» του κόσμου, να μιλήσει για την «αιτία» και το «σκοπό» της λογικής ύπαρξης του ανθρώπου, αλλά και της ύλης, της ζωής του κάλλους στη φύση, των σχέσεων που συγκροτούν την ιστορία.-

Η κ. Παπαδοπούλου, ανέδειξε τη σημασία της βασικής επιστημονικής έρευνας αλλά και της τεχνολογικής εξέλιξης στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου, που συχνά καταλήγει σε ευεργετικές εφαρμογές για την καθημερινή μας ζωή, όπως οι σωματιδιακοί επιταχυντές π.χ. που όλο και συχνότερα χρησιμοποιούνται για θεραπεία όγκων με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και επιστημονική της κατάρτιση δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από την επιστημονική κοινότητα της πόλης. Η ίδια άλλωστε έθεσε εαυτόν στη υπηρεσία του σκοπού αυτού.

Επίσκεψη Σαμαρά

Από την πρωτεύουσα του Μωριά, την Τρίπολη αρχίζει την προεκλογική του περιοδεία ανά την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του parapolitika.gr το Σάββατο 10 Μαΐου στις 19:30 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης κηρύσσοντας και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη στην Τρίπολη να γίνει στις 22 Μαΐου, ο προγραμματισμός άλλαξε με τον Πρωθυπουργό να επιλέγει συμβολικά την Τρίπολη για να κηρύξει την έναρξη του αγώνα”αγώνα”. Πριν από λίγο μάλιστα ο γαλάζιος βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την επιτυχία της εκδήλωσης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των στελεχών του στο πολιτικό του γραφείο στην Τρίπολη δίνοντας εντολή για μεγάλη κινητοποίηση ενώ για μεθαύριο έχει συγκληθεί σύσκεψη της ΝΟΔΕ Αρκαδίας.

Και ναι και όχι

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο συνδυασμός «Πελοπόννησος Πρώτα» του Οδυσσέα Βουδούρη στην μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου Τρίπολης σε πολιτικό. Σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ένα «καθαρό ΟΧΙ στο εθνικό έγκλημα της επέλασης των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς, ακόμη και στον κρίσιμο τομέα των στρατιωτικών υποδομών της χώρας». Αλλαγή στάσης μπορεί να υπάρξει εφόσον υπάρξουν δύο αδιαμφισβήτητες προϋποθέσεις.

«Πρώτον, θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του, αφού μόνο έτσι και υπό την ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τους στρατιωτικούς σκοπούς του. Και δεύτερον, ως πολιτικό αεροδρόμιο, θα ενταχθεί, βάσει μελέτης, σε ένα συγκροτημένο και ολοκληρωμένο Περιφερειακό σχεδιασμό για την πολύπλευρη αναπτυξιακή προοπτική της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβάνοντας και τη λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας».

Πεζοπορία ΣΑΟΟ

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, πραγματοποιεί την Κυριακή 11 Μαΐου, μια εξαιρετικής ομορφιάς, πεζοπορία στον μυθικό Ερύμανθο ποταμό. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αχλαδινή Ηλείας, θα είναι παραποτάμια στο μεγαλύτερο μήκος της, εύκολη για όλες τις δυνατότητες και θα καταλήξει στη Νεμούτα! Εκεί, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, βγαλμένο μέσα από τους πίνακες του Ρομαντισμού και μέσα σε μία σφαίρα χρωμάτων, οσμών και αισθήσεων, θα υπάρξει μια μικρή στάση . Θα συμμετέχουν ο ΕΟΣ Τρίπολης και ο ΕΟΣ Πύργου.

«Παίζουμε Bowling…»

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου , σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα παρουσιάσει το Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα “Παίζουμε Bowling…….όχι Bullying” για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7oυ Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης .

Τα Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά του αλληλοεπιδραστικού θεάτρου, δηλαδή ενός θεάτρου όπου ο θεατής μπορεί και παρεμβαίνει στη δράση.

Το πρόγραμμα “Παίζουμε Bowling…….όχι Bullying” στοχεύει, μέσω του ενεργητικού και βιωματικού χαρακτήρα του, να ενισχύσει την ικανότητα για ενσυναίσθηση της κατάστασης του σχολικού εκφοβισμού και να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους χειρισμού του φαινομένου. Πρόκειται για μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού, σε επίπεδο κατανόησης και παρέμβασης, που επικεντρώνεται στην ενεργό εμπλοκή των συμμετεχόντων.

Προεκλογική συγκέντρωση ΚΚΕ

Την Τετάρτη 7 Μάη 2014, στις 8:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλ. Αγ. Βασιλείου (κεντρική πλατεία) στην Τρίπολη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου. Χαιρετισμό θα κάνουν οι: Αντώνης Κατσάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γόντικας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δημήτρης Νικολάου, υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μουσικό Σχολείο

Το Μουσικό σχολείο Τρίπολης δέχεται αιτήσεις υποψηφίων μαθητών για το σχολικό έτος 2014-15 μέχρι την Παρασκευή 30η Μαΐου 2014, τις εργάσιμες ημέρες από 8:30 έως 13:30.

Η προθεσμία έχει καθοριστεί από το Υπουργείο Παιδείας και είναι αυστηρή, παράταση δε θα δοθεί.

Η διαδικασία επιλογής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23η Ιουνίου 2014 στο Μουσικό Σχολείο. Θα προηγηθεί ενημέρωση των υποψηφίων την Τετάρτη 18η Ιουνίου το απόγευμα, επίσης, στο σχολείο.

Επίσης αν κάποιος μαθητής ενδιαφέρεται να λάβει μέρος σε κατατακτήριες εξετάσεις μουσικών μαθημάτων για την εγγραφή του στις τάξεις β, γ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου πρέπει να καταθέσει σχετική αίτηση στο σχολείο μέχρι την Παρασκευή 27η Ιουνίου 2014. Η διαδικασία κατατακτηρίων θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Χαμογελάτε

Υπάρχει ταχύτερος τρόπος να μεταφέρεις χρήματα από το e-banking. Ονομάζεται γάμος.

James Holt McGavran

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *