Νέα από Αρκαδία. Αβέβαιο αποτέλεσμα

ARKADIA18-150x15017 Η βροχή των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος πόλη μας σε συνδυασμό με τη ρευστότητα του δημοτικού σκηνικού επιτείνει τη σύγχυση και την καχυποψία. Τα ευρήματα δε συμφωνούν και οι εντυπώσεις που παράγουν αξιοποιούνται κατά το δοκούν.

Αν όμως οι πιστοποιημένες μετρήσεις διαβαστούν ψύχραιμα δείχνουν αυτό για το οποίο προορίζονται. Όχι το εκλογικό αποτέλεσμα –όπως θέλουν κάποιοι- αλλά την τάση της κοινής γνώμης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και αυτή η τάση είναι σαφής. Σμυρνιώτης και αντιπολίτευση είναι σχεδόν στο ίδιο σημείο με ένα σχετικό προβάδισμα του πρώτου που δεν είναι επαρκές για να «κλειδώσει» την εκλογική του επικράτηση και κυριαρχία από την αρχή.

Τζιούμης, Παυλής και Γιαννούλη διατηρούν αρκετά καλά ποσοστά, η Λαϊκή Συσπείρωση του ΚΚΕ μένει στα ίδια της και κρατά τη δύναμή της. Με αξιόλογες προοπτικές, άγνωστο που θα φθάσει ο Τσιαμούλος. Υψηλό, υψηλότατο το ποσοστό των αναποφάσιστων. Γι αυτό και κανένας μέχρι τώρα, του Σμυρνιώτη συμπεριλαμβανομένου , δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει σε «αέρα νίκης» το ποσοστό που παρουσιάζει ενώ το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι αβέβαιο. Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι παγιώνεται μια νέα πραγματικότητα που εμφανίζει πολυδιάσπαση και κατακερματισμό των τοπικών αυτοδιοικητικών δυνάμεων. Η παρούσα ρευστότητα δεν καταδείχνει σίγουρο νικητή από τον πρώτο γύρο. Γι αυτό κι έχουν να γίνουν πολλά μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές, πολλές υποσχέσεις να δοθούν, επίσημα ή ανεπίσημα. Όμως όλα πρέπει να γίνουν στο φως και πάνω από το τραπέζι Οι υπόγειες διαδρομές δεν τιμούν κανένα.

Εν τέλει, ο άρχων τη ς πόλης που θα εκλεγεί πρέπει να έχει πολιτική φιλοσοφία. Φιλοσοφία ανάπτυξης για τον τόπο του που θέλει να υπηρετήσει και όχι κομματική. Προς τα πού θα τραβήξει το κάρο, πώς οραματίζεται να είναι ο δήμος τον οποίο θα διοικήσει και τι θα επιλέξει μεταξύ λύσεων που είτε γραφειοκρατικοποιούν την τοπική κοινωνία είτε την κάνουν πιο ευέλικτη.

Παλιότερα, όταν κυριαρχούσε η απογοήτευση και η οργή για την δημοτική πλειοψηφία, για πράξεις ή παραλείψεις της, τότε ανέβαινε η αντιπολίτευση. Σήμερα ο κόσμος στρέφεται σε άλλα καινοφανή σχήματα. Σήμερα που ψάχνουμε την ελπίδα ανεβαίνουν κάποιες νέες δυνάμεις, κάποια καινούργια πρόσωπα. Θα δούμε που τελικά θα κάτσει η μπίλια.

30χρονα αρχιερατείας

Το Ιωβηλαίο των τριάκοντα χρόνων Αρχιερατείας του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου γιορτάστηκε χθες Δευτέρα σε αρχιερατικό συλλείτουργο στο Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Βασιλείου παρισταμένου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Στην Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ισπανίας κ. Πολύκαρπος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Ιερισσού κ. Θεόκλητος και οι Επίσκοποι Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος και Επιδαύρου κ. Καλλίνικος. Στην αδιατάρακτη φιλία του με τον μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο από το 1968 αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος ενώ ο μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε στην ανάγκη να πει ένα «ευχαριστώ» εκ μέρους της Μητρόπολης Μαντινείας για όσα της έχει προσφέρει ο κ. Αλέξανδρος.

Αισιοδοξία

Σύνθημα νίκης από την πρώτη Κυριακή και μήνυμα Ευρωπαϊκής προοπτικής έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Νέα Πελοπόννησος» στην Καλαμάτα το Σάββατο 3 Μαΐου, τα οποία τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, παρουσία πλήθους πολιτών της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Παράλληλα με συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο Περιφερειάρχης αναφέρεται στο αποτέ3λεσμα των επερχόμενων εκλογών λέγοντας ότι θα είναι σημαντικό και θα αφορά στην επικύρωση της Νέας Ελλάδας των Περιφερειών σε όλη την επικράτεια. Ο ίδιος δε που διεκδικεί την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του τονίζει ότι η περιφερειακή διακυβέρνηση αποτελεί πολιτικό ανάχωμα στον ευρωσκεπτικισμό και επισημαίνει ότι ο στόχος της επόμενης περιόδου είναι διττός: η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη του κοινωνικού ιστού.

Αρκαδικό Πανόραμα

Μεγάλη επιτυχία σημειώνει το φετινό 8ο “Αρκαδικό Πανόραμα” που πραγματοποιείται στην πόλη μας. Να σημειωθεί ότι το 1ο έγινε το 2003 επί προεδρίας του Δημήτρη Παυλή στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, γεγονός που επισημαίνει ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο θεσμός του έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις μεγάλες περιφερειακές εκθέσεις της Νοτίου Ελλάδος, με ανοδική πορεία.

Παρουσιάζει το πρόγραμμά του

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Οδυσσέας Βουδούρης, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 7:30 μμ στο Ξενοδοχείο «Novus» Καρόλου 23 (Πλατεία Καραϊσκάκη) – Αθήνα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, και τους Πελοποννήσιους που ζουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Υποψήφιος με την «Ελιά»

Την Τρίπολη επισκέφτηκε την Κυριακή ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της “Ελιάς” Παντελής Καψής, λίγες μέρες προ των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Συναντήθηκε με φίλους και ψηφοφόρους της «Ελιάς» και συζήτησε μαζί τους διάφορα θέματα. Κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ για καιροσκοπισμό, χαρακτήρισε «Το Ποτάμι» ως ένα υποκριτικό κατασκεύασμα, από ευνοούμενους της Μεταπολίτευσης, ενώ θεώρησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ημερομηνία λήξης γιατί καλλιεργεί προσδοκίες που δεν μπορεί να εκπληρώσει. Νωρίς το μεσημέρι οι πρώην εργαζόμενοι της τοπικής ΕΡΤ επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον κ. Καψή, αφού αυτός ως αρμόδιος τότε υφυπουργός έκλεισε την ΕΡΤ και τους απέλυσε.

«Ήρθαμε για να μείνουμε»

Μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλε η υποψήφια δήμαρχος Τρίπολης Αντωνία Γιαννούλη κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της παράταξης «Μαντινειακή Συμπολιτεία», το βράδυ του Σαββάτου, 3 Μαΐου. Παρά τη δυνατή βροχή το «παρών» έδωσε πλήθος συμπολιτών μας που άκουσαν την κ. Γιαννούλη να αναφέρεται στην αλλαγή που ήδη έχει ξεκινήσει να έρχεται, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές πως «ήρθαμε για να μείνουμε και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα απομακρύνουν τους «δημάρχους» που θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και διαχειρίζονται με πολιτικάντικα τερτίπια και εξουσιαστικές λογικές τα δημοτικά πράγματα.».

Καλή διαχείριση

Τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου πραγματοποίησε στο Αστρος και ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς, επί κεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών». Πολλοί ήταν εκείνοι που παρέστησαν στον αγιασμό και άκουσαν μια ομιλία που εστίασε στην καλή οικονομική διαχείριση του Δήμου, από την παρούσα δημοτική αρχή του κ. Σκαντζού, συνέχεια της οποίας αποτελεί η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών, και έθεσε τους στόχους της επόμενης πενταετίας μαζί και την ανάγκη δημιουργίας υποδομών σε τουρισμό και αγροτικό τομέα.

Ανοιχτή συζήτηση

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών πάνω στις θέσεις και το πρόγραμμα των υποψηφίων Δημάρχων, αλλά και για το πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, ο Νίκος Τσιαμούλος προτείνει τη διεξαγωγή δημόσιας τηλεοπτικής συζήτησης (debate) των υποψηφίων Δημάρχων. Πιστεύει πως η συζήτηση θα συμβάλλει ουσιαστικά στον ανοικτό δημόσιο διάλογο για την ουσία της εκλογική αναμέτρησης και τις θέσεις των υποψηφίων στο Δήμο Τρίπολης.

Χαμογελάτε

-Έβαλα τα συμπτώματά μου στο internet κι απ’ ό,τι φαίνεται έχω πεθάνει εδώ και περίπου πέντε μέρες.

 

Γιάν. Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *