Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας.Όχι στον αφανισμό των εργαστηρίων! Όχι στο νέο πλαφόν συνταγογράφησης!

ισ λαρισαςΟ Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της ΠΕΔ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία, τις υπαναχωρήσεις, τους εκβιασμούς και την παρεκλυστική τακτική των κυβερνητικών αρμοδίων.

Βιώνουμε πλέον με τον χειρότερο τρόπο την από-ασφάλιση της υγείας και της περίθαλψης των πολιτών, που ήδη έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση με τραγικές συνέπειες, ενώ απ’ την άλλη μεριά, καταρρέει και η ιδιωτική υγεία μετά την δημόσια, με τα εργαστήρια να οδηγούνται σε χρεοκοπία.

Η εμμονή της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας να εκτελεσθεί και το 2014 ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, επιβάλλοντας πάλι το αντισυνταγματικό μέτρο της αυτόματης περικοπής δαπανών (rebate/clawback), οδηγεί τους κλάδους των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών σε αφανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι, ο εργαστηριακός κλάδος υπέστη καίριο πλήγμα από την επιβολή των παράνομων επιστροφών χρήματος, ενώ η επιβληθείσα παρακράτηση πληρωμής των παρόχων για τους τελευταίους 4 μήνες του 2013 και το υπολειπόμενο 10% του 2012 και του 2013, είχε ως αποτέλεσμα οι ιδιωτικές διαγνωστικές μονάδες να βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης, αφού για εργασία 12 μηνών, αποζημιώθηκαν μόνον 6 μήνες.

Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν προχθές στην έκτακτη Γ.Σ. του ΠΙΣ και αρχίζουν στις 12 Μαΐου με επισχέσεις εργασίας.

Τέλος, εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας στην πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη να επαναφέρει το πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων, όπως προκύπτει από δήλωσή του στα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ διέταξε αναστολή εφαρμογής του μέτρου και καλούμε όλα τα μέλη μας σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Για τον ΙΣΛ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                               ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *