Νομοθετική «ντρίμπλα» Άδωνι για το πλαφόν

αδωνιςΤροπολογία ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, που «εκτροχιάστηκε» μετά το πάγωμα του πλαφόν στη συνταγογράφηση από το ΣτΕ.

Τα «κακά μαντάτα» για την Αριστοτέλους φάνηκαν ξεκάθαρα τον Απρίλιο, όταν σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 21 εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για πάγωμα του μέτρου του πλαφόν είχε εφαρμοστεί από τις αρχές του Απριλίου, ωστόσο υπέρβαση του στόχου καταγράφηκε και το Μάρτιο, κατά 8 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, τον Απρίλιο οι συνταγές που συντάχθηκαν ήταν κατά 1 εκατομμύριο περισσότερες. Να θυμίσουμε ότι, η Φαρμακευτική Δαπάνη το 2014 δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 400 εκατομμύρια χαμηλότερα από πέρσι.

Οι επιφυλάξεις του ΣτΕ, που εκδικάζει την υπόθεση στις αρχές Ιουνίου, αλλά και οι έντονες αντιδράσεις ασθενών και γιατρών, λόγω των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του πλαφόν, φαίνεται πως βρήκαν τελικά το στόχο τους, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει αύριο στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης θα συνοδεύεται από μερικές αλλαγές στο ίδιο το μέτρο.

 

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, το μέτρο θα γίνει πιο ευέλικτο καθώς πλέον θα λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική περιφέρεια, ο χρόνος λειτουργίας του ιατρείου και ο αριθμός των ασθενών του γιατρού.

 

Η αντίδραση των γιατρών

 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την επαναφορά του μέτρου ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τα μέλη του, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξαντλήσει εκ νέου κάθε νομικό του δικαίωμα.

 

«Είμαστε υπέρ του ελέγχου και της εξοικονόμησης των δαπανών με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι με το απαράδεκτο μέτρο του πλαφόν που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, ταλαιπωρεί τους γιατρούς και δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των ασθενών», σημειώνει ο ΙΣΑ.

 

«Η απόφαση του ΣτΕ «πλήγωσε» τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αποφάσισε να εκδικηθεί, διότι θεωρεί πως εκτέθηκε στα μάτια της τρόικας», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δ. Βαρνάβας, προσθέτοντας πως «είναι πλέον πασιφανές πως η συγκυβέρνηση δεν σέβεται ούτε τις δικαστικές αποφάσεις, ούτε τις κραυγές των ασθενών και εκτελεί αδίστακτα συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του ελληνικού λαού»

http://www.virus.com.gr/site/index.php?option=com_k2&view=item&id=2657:nomothetiki-ntrimpla-adoni-gia-to-plafon&Itemid=169

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *