Νέα από Αρκαδία. Για ένα αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας

ARKADIA18-150x15017Οι εκλογές του Μαίου έχει προσλάβει καταιγιστικούς ρυθμούς. Προγράμματα επί προγραμμάτων, προτάσεις επί προτάσεων, «εκθέσεις ιδεών» για το μέλλον του τόπου μάς έχουν κατακλύσει και μάς πνίγουν καθημερινά. Τι από αυτά είναι λογικά και πραγματοποιήσιμα και τι όχι, ένας θεός ξέρει. Δεν χάνουν και τίποτα άλλωστε από μια κουβέντα παραπάνω, που ποιος θα τη θυμάται μετά τις εκλογές. Όμως τα πράγματα δεν είναι για λόγια του αέρα αλλά για σοβαρές και μετρημένες προτάσεις. Που θα ακουμπούν στο ρεαλισμό με στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Γιατί εδώ που φθάσαμε, στον πάτο της κατρακύλας, μόνο ένα μας σώζει. Η ανάπτυξη. Μέσα από διευκολύνσεις και όχι εμπόδια στους σοβαρούς επιχειρηματίες που αγωνίζονται γι αυτήν την τόσο παρεξηγημένη λέξη.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους υποψηφίους Περιφερειάρχες μας. Να σταθούν όλοι, ενώπιοι ενωπίοις, σε ανοιχτό χώρο και να συζητήσουν υπεύθυνα για την πορεία αυτού του τόπου. Χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα, να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μέλλον της Περιφέρειάς μας.

Η Πελοπόννησος, για να μπορέσει πραγματικά να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και να αφήσει πίσω της την κρίση, χρειάζεται επειγόντως να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο. Να χαράξει τις νέες προτεραιότητες, να σταθεί περισσότερο στους τομείς που διαθέτει πράγματι συγκριτικό πλεονέκτημα, να απελευθερώσει πόρους προς αυτές τις κατευθύνσεις και φυσικά να ελαχιστοποιήσει το γραφειοκρατικό κόστος, για να μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές. Το παραγωγικό μοντέλο που θα απαιτηθεί να εφαρμοστεί για την ανάπτυξη πρέπει από τώρα να συζητηθεί και να οριστικοποιηθεί. Τώρα που οι ελπίδες αναπτερώνονται και οι προσδοκίες γίνονται θετικότερες, τώρα που ο κόσμος έχει προσαρμοσθεί, ενεργεί, κινείται, δρα και δεν μένει ακίνητος, τώρα που οι έχοντες ανοίγονται, ταξιδεύουν περισσότερο, καταναλώνουν με περισσότερη άνεση, δημιουργούν περιβάλλον ισχυρότερης ζήτησης.

Αντί, λοιπόν, για άγονες ψηφοθηρικές αντιπαραθέσεις, αντί για μάχες χαρακωμάτων και ισοπεδωτικούς αφορισμούς, ας διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για μια φορά επί της ουσίας. Με ιδέες, επιχειρήματα, δημιουργικές προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία που θέλουν, που χρειαζόμαστε. Για να μπορέσουν επιτέλους και οι πολίτες να αποφασίσουν σε ποιους και γιατί θα εμπιστευθούν το παρόν και το μέλλον τους.

Επίσκεψη … στο CERN

Ομιλία της Ομότιμης καθηγήτριας Φυσικής στοιχειωδών Σωματιδίων του ΕΜΠ κ. Θεοδώρας Παπαδοπούλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαϊου 2014, στις 8.30 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου. Θέμα της, η «Αναζήτηση Νέας Φυσικής στο Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή LHC στο CERN». Πρόκειται για σημαντική ομιλία, το άνοιγμα ενός παραθύρου προς την πρωτοποριακή φυσική για τους απλούς πολίτες ώστε να πάρουν μια γεύση της επιστήμης από τη διακεκριμένη αυτή επιστήμονα, που θα μας αναλύσει γεγονότα από τον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) στο CERN που βρίσκεται στην Ελβετία. Ως γνωστόν, ο LHC βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας στην σωματιδιακή φυσική, της μελέτης των θεμελιωδών συστατικών της ύλης και των αλληλεπιδράσεών τους, αναπτύσσεται δε σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.

«Η Νονά»

Την Πέμπτη 1η Μαΐου στο Cineville Τρίπολης στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «Η Νονά», που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο και δημιουργό του ντοκιμαντέρ Στέλιο Κούλογλου, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Οδυσσέα Βουδούρη και το κοινό. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία αναλυτική και τεκμηριωμένη άποψη για την εξέλιξη της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ – εις βάρος των πολιτικών της αντιπάλων – αλλά και την καταδυνάστευση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. «Η Νονά» δεν αποσιωπά τις ευθύνες των πολιτικών, των τραπεζών, αλλά κυρίως των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ιρλανδία – χώρες που έγιναν γνωστές και με το ακρωνύμιο PIGS ή PIIGS (Portugal, Italy, Ireland, Greece, Spain).

Εργατική Πρωτομαγιά

Τιμώντας τη εργατική πρωτομαγιά και τους «εργάτες του Σικάγου που με τους μαζικούς, ηρωικούς αγώνες τους άνοιξαν τον δρόμο για τα εργασιακά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις του εικοστού αιώνα, που η σημερινή μνημονιακή πολιτική προσπαθεί να ισοπεδώσει», ο ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας καλεί όλους στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Αγ. Βασιλείου στις 10.00 π.μ την Πέμπτη 1 Μάη.

Την ίδια μέρα και το ΠΑΜΕ διοργανώνει ανάλογη απεργιακή εκδήλωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Πετρινού.

Κινήσεις υποψηφίων

Ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, πραγματοποίησε δυο σημειολογικές αλλά και βαθιά ουσιαστικές επισκέψεις, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στο ΚΑΠΗ της περιοχής μας, ακούγοντας τα προβλήματα και ανταλλάσοντας απόψεις με συμπολίτες μας. Επανέλαβε δε τη ρητή, προγραμματική δέσμευσή του να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη, τον σχεδιασμό της υλοποίησης και την καθημερινή παρακολούθηση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, ώστε η κοινωνία της Τρίπολης να ξεπεράσει την κρίση την οποία βιώνει σήμερα η Ελλάδα, χωρίς απώλειες και χωρίς κανείς να μένει πίσω.

Βραδιά μνήμης

Στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης της Τρίπολης πραγματοποιείται την Παρασκευή 2 Μαΐου και ώρα 19.00 η δεύτερη βραδιά μνήμης στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Τρίπολης. Μετά την πρώτη επιτυχημένη συνάντηση, όπου οι κηδείες στην Τρίπολη μονοπώλησαν τη συζήτηση, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν το θέμα της δεύτερης συνάντησης να είναι οι ξεχωριστοί τύποι της πόλης που έχουν στιγματίσει τη μνήμη μας. Στις συναντήσεις μνήμης οι συμμετέχοντες σε χαλαρό κλίμα θυμούνται και συζητούν για τη ζωή στην Τρίπολη τα παλαιότερα χρόνια. Όποιος επιθυμεί μπορεί να φέρει μαζί του αντικείμενα, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο ξυπνά αναμνήσεις, ώστε τούτο να αποτελέσει αφορμή για να ξετυλιχτούν διάφορες ιστορίες. Συντονιστής της δράσης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός

Κρίση και ευρωπαϊκή διακυβέρνηση

Η Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet και τα ΠΜΣ στην «Οικονομική Ανάλυση» και στην «Οργάνωση και Διοίκηση Δημοσίων Υπηρεσιών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει την διάλεξη του κ. Πάνου Καζάκου, Ομ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου την Παρασκευή, 2/5/2014, ώρα 19.00, με θέμα: «Ελληνική Οικονομική κρίση και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση». Η διάλεξη είναι ανοικτή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην τοπική κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Α3 του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Χαμογελάτε

Παντρέψου οπωσδήποτε. Αν πάρεις καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος, αλλιώς θα γίνεις φιλόσοφος.

Γιάννης Παπαμήτρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *