Νέα από Αρκαδία. Μέριμνα για τη τρίτη ηλικία

ARKADIA18-150x15017Κοινή πεποίθηση και δείγμα πολιτισμού αποτελεί η στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους. Σε μια κοινωνία που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνά την «Αλληλεγγύη των Γενεών», οι ηλικιωμένοι αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο, πηγή εμπειρίας και γνώσης, η οποία δεν πρέπει να μένει αναξιοποίητη. Τα παραπάνω έρχονται αυτόματα στο νου μας μετά τα πρόσφατα εγκαίνια του Γηροκομείου Λεωνιδίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο. Και μας οδηγούν σε σκέψεις καθόλου ευχάριστες για την κοινωνία που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

Κατ’ αρχάς, γιατί άραγε να αυξάνει ο αριθμός των ατόμων που καταφεύγουν σε τέτοιους «οίκους» αναζητώντας ανθρώπινη ζεστασιά και φροντίδα, σε μια χώρα, σαν τη δική μας, όπου υποτίθεται ότι παραμένουν ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί και τα ήθη. Πάψαμε ως κοινωνία να θεωρούμε ιερή υποχρέωσή μας τη φροντίδα των υπερήλικων συγγενών μας; Γιατί παραβλέπουμε και εξορίσαμε το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας, το οποίο χωράει αδιαμαρτύρητα εκπροσώπους όλων των γενεών για να διαιωνίζεται; Γιατί αποκαρδιωθήκαμε από τους δικούς μας ρυθμούς και δεν διαθέτουμε πια αποθέματα ψυχής και δύναμης για να τους στηρίξουμε;

Είναι γεγονός πως οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες παλεύουν για να διατηρήσουν τους συνεκτικούς τους ιστούς. Και παλεύουν μέσα από αντίξοες οικονομικές και επαγγελματικές συνθήκες, που πολλές φορές καθιστούν έως και απαγορευτική την κατ’ οίκον φροντίδα ενός ή περισσότερων ηλικιωμένων, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα υγείας… Και λέμε: τόσο δύσκολο είναι άραγε για την πολιτεία να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη χρηματική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων; Τόσο δύσκολο είναι , για την κοινωνία και το κράτος εν γένει να προάγει μια άλλη κουλτούρα, ένα ευρύτερο σύστημα δομών που, εκτός από τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία και τα πάσης φύσεως θεραπευτήρια, θα περικλείει τις παραδοσιακές αξίες και θα ενισχύει τη διατήρησή τους από τις οικογένειες, που δεν είναι άκαρδες, αλλά ανήμπορες να τα βγάλουν πέρα με τα ηλικιωμένα μέλη τους;

Διότι, ή συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε ότι περισσότερο από κάθε άλλον, η τρίτη ηλικία δικαιούται να λαμβάνει αγάπη και αποδοχή και να απολαμβάνει την ωριμότητά της, εφησυχασμένη στις όποιες κατακτήσεις της νιότης της… Και από την άποψη αυτή το νέο γηροκομείο Λεωνιδίου, που το πείσμα και η εργατικότητα του Μητροπολίτη έφεραν σε πέρας, αξίζει της προσοχής και ενίσχυσής του από όλους μας.

Υποψηφιότητες

Ο Μεσσήνιος Παγκόσμιος πρωταθλητής του μήκους Λούης Τσάτουμας , και η μεγαλύτερη προσωπικότητα στο άθλημα μετά τον Κώστα Κουκοδήμο συμμετέχει ως υποψήφιος Περιφερειακόε Σύμβουλος στον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος» . Ο 34χρονος παγκόσμιας εμβέλειας αθλητής έχει γεννηθεί στην Μεσσήνη και ανήκει στον Μεσσηνιακό .

Ευρώπη: απειλή ή ευκαιρία

Η «Πελοπόννησος Πρώτα» και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Τάκης Γατσόπουλος προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο στη αποψινή συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο, στις 8 το βράδυ, με θέμα: Ευρώπη: απειλή ή ευκαιρία για την περιφέρεια; Το θέμα θα παρουσιάσουν οι: Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος περιφερειάρχης και Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στις ευρωεκλογές.

Μουσικοθεολογική βραδιά

Στις 30-4-2014 (08:00 μ.μ.) το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ οργανώνει στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» μουσικοθεολογική βραδιά με τίτλο «ΤΡΙΑΔΙΚΟΝ». Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιερεμίας θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Η Αγία Τριάδα στην Παλαιά Διαθήκη και στην Λατρεία»

Η χορωδία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ υπό τη διεύθυνση του Αθανασίου Παϊβανά θα ψάλλει Τριαδικούς ύμνους. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ενδιάμεσες εκπτώσεις

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης ΕΡΜΗΣ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων των καταστημάτων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, δηλαδή από 2 έως 10 Μαΐου, σύμφωνα με τον νόμο 4177/2013 . Και προτείνει στα μέλη του να κρατήσουν τα καταστήματα της Τρίπολης κλειστά την Κυριακή 4 Μαΐου. Ο λόγος της πρότασης αυτής είναι πως τα καταστήματα στην πλειονότητά τους είναι αντίθετα με το άνοιγμα τη συγκεκριμένη Κυριακή, απόφαση την οποία ενστερνίζονται και οι περισσότεροι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Προβολή ντοκιμαντέρ

Απόψε το βράδυ στις 8, στα εντευκτήρια του ΣΑΟΟ (Β. Δεκάζου 9-11) θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο : ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. της ομάδας των δημιουργών των επιτυχημένων ταινιών τεκμηρίωσης : Debtocracy και Catastroika. Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Άρης Τριανταφύλλου. Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Θάνος Τσάντας και στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχαν ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αποστόλης Φωτιάδης. Τη μουσική του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε έγραψαν ο Ερμής Γεωργιάδης και το συγκρότημα Last Drive ενώ οι δημιουργοί υπόσχονται και αρκετές ακόμη μουσικές και καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Πράσινοι – Αλληλεγγύη…»

Την Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα επισκεφθεί σήμερα Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, καθώς και οι συνυποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”, Όλγα Θεοδωρικάκου και Νίκος Λόης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Τρίπολη, θα συναντηθούν στις 12:00 με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, συνοδευόμενοι από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πελοποννήσου, Λάμπρο Μπούκλη. Στη συνέχεια, στη 13:00, ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: “Περιφέρεια – Δήμοι – Ευρώπη – Οικολογία”, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο ΜΑΙΝΑΛΟΝ της Αρκαδικής πρωτεύουσας και στην οποία θα λάβουν μέρος στελέχη και υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης της Πελοποννήσου.

Αγώνας για βρογχοσκόπιο

Σε αγώνα διαρκείας έχει αποδυθεί ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Τρίπολη Αύριο» κ. Γιώργος Παπασταματάκης, μαζί με τους γιατρούς του Πνευμονολογικού Τμήματος, μέχρις ότου πειστούν οι αρμόδιοι του Παναρκαδικού νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας για την εξασφάλιση ενός βρογχοσκοπίου, απαραίτητου εργαλείου για την πρόληψη , διάγνωση και θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων. Για το θέμα σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προ ημερών ο βουλευτής κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τολμά με τους νέους

Με τον αριθμό των 181 υποψηφίων, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, από όλες τις πολιτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες του τόπου, έκλεισε το ψηφοδέλτιο Τσιαμούλου. Καταξιωμένοι πολίτες στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, εμπλουτίζουν το συνδυασμό, σε ένα μείγμα φρεσκάδας, ταλέντου, εμπειρίας και γνώσης.

Χαμογελάτε

-Γιατί το σινικό τείχος αποτελεί ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου ;

– Γιατί είναι το μόνο κινέζικο προϊόν που κράτησε πάνω από ένα χρόνο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *