Νέα από Αρκαδία. Η αναβίωση της γειτονιάς

ARKADIA18-150x15017Αναμφισβήτητα, η κρίση που περνάμε τα τελευταία χρόνια δεν γεννά μόνο παραμορφώσεις, αλλά και ευκαιρίες. Και μπορεί η βία να είναι η άλλη όψη της κατεδάφισης θεσμών και εστιών, αναπτύσσονται όμως παράλληλα και γνωρίσματα που δεν συναντούσαμε σε περιόδους ευημερίας. Μικρές μετατοπίσεις προς την αλληλεγγύη, τη νομιμότητα, την αντίληψη του δημόσιου, την υιοθέτηση του μέτρου σε μια ξέφρενης κατανάλωσης καθημερινότητα. Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ελάχιστο σε εποχές σαρωτικών μεταβολών. Μπορούμε όμως να το αφουγκραστούμε, να μην το υποτιμήσουμε, να το αναδείξουμε και να το ενισχύσουμε.

Το καθιερωμένο γλέντι της γειτονιάς, στο δρόμο μπροστά από τα γραφεία του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, την εβδομάδα μετά την Ανάσταση, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Γλέντι, χορός, τραγούδι, συσπείρωση και συναδελφικότητα από μέλη και μη της περιοχής όλης, φέρνει μπροστά σε σχέσεις και δεσμούς που δεν υπαγορεύονται από ιδεολογικές ή άλλες συγγένειες αλλά από μικρές, ανεπαίσθητες κινήσεις, για να βελτιωθεί μια καθημερινότητα ούτως ή άλλως δύσκολη και στενεμένη.

Η γειτονιά ξαναζωντανεύει. Οικιστικά, θεσμικά, κοινωνικά. Θα πείτε: έπαψε ποτέ να υπάρχει; Έπαψαν ποτέ να επικοινωνούν οι γείτονες μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και μικρές αλληλοεξυπηρετήσεις; Ασφαλώς και όχι. Όμως οι γνωριμίες περιορίστηκαν στα απαολύτως απαραίτητα, η επαφή συρρικνώθηκε στα στοιχειώδη και συχνά ούτε σε αυτά. Αποξένωση, αδιαφορία, αγένεια, επιθετικότητα, όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, οι ένοικοι των οικοδομικών τετραγώνων έχουν πάρει τις αποστάσεις τους. Η επανασυγκόλληση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού, οφείλεται στα λίγα πια που απομένουν, για να υπερασπιστούμε και να διασώσουμε. Στην άτακτη υποχώρηση, στην οικονομική ανέχεια, στο ελάχιστο πράσινο που προσφέρεται για τον βραδινό περίπατο, την καλοκαιρινή έξοδο. Οι επιλογές στην εποχή της κρίσης είναι μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών μας. Οι άνθρωποι συχνά τις επινοούν, για να μπορούν να αντέξουν αυτό που έχουν ή αυτό που δεν έχουν.

 

Το γλέντι της γειτονιάς στο δρόμο μπροστά από το Χορευτικό Όμιλο, είναι σημείο και ευκαιρία συνάντησης, εξοικείωσης με τον «άλλο», τον ξένο, τον γείτονα και εν τέλει τον εαυτό μας. Καιρός να γκρεμίσουμε τα τείχη που μας χωρίζουν και να ξανασυνατηθούμε. Ανθρώπινα και ζεστά.

Γκάλοπ εκλογών

Ανατρεπτική η έρευνα της εταιρείας VPRC για το δήμο Τρίπολης, καθώς τα ευρήματα αυτής δίνουν μεν προβάδισμα στο Γιάννη Σμυρνιώτη όμως στη δεύτερη θέση φέρνουν την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Αντωνία Γιαννούλη για να ακολουθήσουν οι : Τζιούμης, Παυλής, Τσιαμούλος και Νικολάου. Αν μάλιστα επιβεβαιωθεί και στη κάλπη η εν λόγω δημοσκόπηση, στο δεύτερο γύρο περιπλέκονται τα πράγματα και όλα πλέον είναι ανοιχτά. Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για τη δημοτική ενότητα Τρίπολης και τις λοιπές δημοτικές ενότητες η έρευνα κατέγραψε τα εξής: Σμυρνιώτης 24% και 13% αντίστοιχα, Γιαννούλη 16% και 4%, Τζιούμης 10% και 7%, Παυλής 7% και 10%, Τσιαμούλος 8% και 2%, Νικολάου 2% και 3%. Αν επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή και βρεθούν στο δεύτερο γύρο αντιμέτωποι Σμυρνιώτης και Γιαννούλη, τότε σύμφωνα με τη δημοσκόπηση παίρνουν σε δημοτική ενότητα Τρίπολης και λοιπές δημοτικές ενότητας ο μεν Σμυρνιώτης 38% και 39 % αντίστοιχα, η δε Γιαννούλη 26% και 12% , με κανέναν από τους δύο να επιλέγει το 17% και 13% και το δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ να προτιμούν το 19% και 37% αντίστοιχα.

Νέα Πελοπόννησος

Με παλιούς αλλά και νέους υποψήφιους συμπληρώθηκε το ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη για τις Περιφερειακές εκλογές του Μαίου. Στα νέα πρόσωπα κατατάσσεται αυτό της παιδιάτρου Κλειούς Παπαντωνίου ενώ ο Γιάννης Κατσίρης, μέχρι τούδε Πρόεδρος του Μεθυδρίου και δημοτικός Σύμβουλος με τη παράταξη Σμυρνιώτη παίρνει μεταγραφή για το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας.

«Τρίπολη αύριο»

Το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Τρίπολη αύριο» του Κώστα Τζιούμη για το Δήμο Τρίπολης, που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Ανθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερο τόνο στην προσπάθεια αυτή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι :Παπασταματάκης Γεώργιος – χειρουργός Παναρκαδικού νοσοκομείου, Μυλωνάς Κωνσταντίνος – συνταξιούχος στρατιωτικός, Παναγοπούλου Γεωργία – παιδίατρος, Φαχούρι Ιμπραχήμ – Παιδοχειρουργός Παναρκαδικού νοσοκομείου, Χαλκιάς Ηλίας – φιλόλογος κλπ.

Το Γηροκομείο

Το νέο, σύγχρονο γηροκομείο Λεωνιδίου, « Ο Αγιος Λεωνίδας», εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Μητροπολίτη Μαντινείας κ. Αλεξάνδρου. Σκοπός της Μονάδας αυτής είναι να εξυπηρετεί ηλικιωμένα άτομα, καθώς και χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι θα φιλοξενούνται σε ένα κτίριο 6.093,27 τ.μ, το οποίο βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πόλεως του Λεωνιδίου και ειδικότερα στην θέση «Σίος». Η Μονάδα είναι δυναμικότητας 15 μονόκλινων και δίκλινων θαλάμων για τη διαμονή 22 αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων και 6 μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων, έχοντας ακόμα 2 κλίνες προσωρινής νοσηλείας. Περιλαμβάνει ισόγειο, δύο ορόφους και δώμα. Εντός του γηρτοκομείου υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου Λεωνίδου, όπως επίσης φυσικοθεραπευτήριο, πισίνα ιαματικού χαρακτήρα- ειδικά λουτρά, ιατρείο, μαγειρείο, τραπεζαρία, αίθουσα δεξιώσεων, γραφεία, υποδομές με βοηθητικούς χώρους κ.α.

Συζητούν διαδραστικά

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία διοργανώνον ανοιχτή διαδραστική συζήτηση με θέμα: “Περιφέρεια – Δήμοι – Ευρώπη – Οικολογία” που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 και ώρα 13:00 στην Τρίπολη, στο ξενοδοχείο Μαίναλον. Στην εκδήλωση προσκαλούνται οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της περιοχής. Στόχος, να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στις Περιφέρειες της χώρας για τα θέματα οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και να ακουστούν οι απόψεις των στελεχών της αυτοδιοίκησης για το μέλλον της Ευρώπης, που έχει άμεση σχέση με τους ελληνικούς Δήμους και τις ελληνικές Περιφέρειες. Στην εκδήλωση, εκ μέρους των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, θα συμμετάσχουν οι συνυποψήφιοι για τις ευρωεκλογές Όλγα Θεοδωρικάκου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος , Νίκος Λόης και Χριστίνα Καλαθά..

Εκπρόσωπος της «Ελιάς»

Λαμπερή, όπως πάντα, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά» Εύα Καϊλή , βρέθηκε στην πόλη μας το απόγευμα της περασμένης Κυριακής και μίλησε σε φίλους και ψηφοφόρους της για την προσπάθεια, που ξεκίνησε με την πολιτική αυτή κίνηση της κεντροαριστεράς, να δώσει δυναμικό «παρών» στο ευρωκοινοβούλιο, καθώς εκεί, όπως είπε: «μπορούμε να θέσουμε κόκκινες γραμμές σε πολιτικές που δεν μπόρεσαν να προστατέψουν την κοινωνική συνοχή αλλά και το νότο της Ευρώπης». Όχι πολλοί εκείνοι που έδωσαν το παρών, κυρίως παλιοί του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ, με τους νέους να απουσιάζουν και να θέτουν εύλογα ερωτήματα για το μέλλον της παράταξης αυτής.

Περίεργος

Είχε τη «περιέργεια» να μάθει ο πρώην δήμαρχος Τρικολώνων κ. Μπαρούτσας ποιον στηρίζει η «Ελιά» για υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, εξ ου και η ερώτηση προς την κ. Καϊλή. Η απάντησή της δεν φάνηκε να τον ικανοποίησε, προφανώς γιατί άλλα περίμενε να ακούσει. Και η απάντηση ήταν πως στήριξη δεν υπάρχει για κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Χαμογελάτε

Πραγματικά πλούσιος είναι ο άντρας που έχει παιδιά που τρέχουν να χωθούν στην αγκαλιά του, ακόμα κι όταν τα χέρια του είναι άδεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *