Νέα από Αρκαδία. Βάρβαρα έθιμα

ARKADIA18-150x15017Και αυτή τη Πασχαλιά θρηνήσαμε δυστυχώς θύματα από τροχούς και από κροτίδες. Ρίγη συγκίνησης μας διαπερνούν βλέποντας στην πόλη μας τα κηδειόσημα της τετραμελούς οικογένειας που ξεκληρίστηκε στο Καλλιάνι λίγο πριν την Ανάσταση, σε ένα άσχημο οδικό δίκτυο, την ίδια ώρα που εφιαλτική κατέστη η βραδιά της Ανάστασης για επτά ανθρώπους στην Οία της Σαντορίνης, που κι αυτοί χαροπαλεύουν, χτυπημένοι από «εορταστικές» φωτοβολίδες και κροτίδες. Η γιορτή της Ανάστασης, της νίκης της ζωής, μετατρέπεται κάθε χρόνο σε θανάσιμη τραγική κατάβαση στα σκοτεινά αλώνια, από την πολεμοχαρή, α-νόητη διάθεση κάποιων ανεγκέφαλων παλληκαράδων.

 

Η ανθρώπινη ζωή ση χώρα μας αποτιμάται πολύ φθηνά, ο φόρος αίματος που πληρώνουμε κάθε Πάσχα στις εθνικές οδούς και στη μάχη των βεγγαλικών είναι αδιανόητος για κάθε πολιτισμένη χώρα. Τσάμπα μάγκες, νέοι και μεσήλικοι, τρομοκρατούν και τραυματίζουν με κροτίδες και φωτοβολίδες εαυτούς και αλλήλους λίγες ώρες πριν να «γκαζώσουν» την εθνική οδό για να επιστρέψουν με τα «χίλια» στα αστικά κέντρα.

Τι να πει κανείς. Ο ηλίθιος που χαίρεται τόσο πολύ που αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος και παίζει με τα βεγγαλικά που σκάνε στα χέρια του – μιλώντας ακραία, σεβόμενοι ωστόσο την αξία της ανθρώπινης ζωής , όποιος κι αν είναι ο εκλιπών» – με “γεια” του με χαρά του… Οι υπόλοιποι όμως που χάνουν τη ζωή τους γιατί βρέθηκαν δίπλα στον ανεγκέφαλο που θέλει να κάνει τα εφέ του με επικίνδυνα μέσα, χάριν ενός παράλογου πανηγυριού, δεν φταίνε σε τίποτε – κι εκεί η Πολιτεία και λόγο έχει κι αποφάσεις πρέπει να πάρει…

 

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με τις γελοιότητες και τις δικαιολογίες ότι δήθεν η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί … Γιατί ούτε κάνει ούτε μπορεί. Τα μπαρούτια και οι κροτίδες κυκλοφορούν ελεύθερα και ο καθένας τα προμηθεύεται ελεύθερα και τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν, στο όνομα δήθεν ενός εθίμου.

 

Η μη χρήση φέτος βεγγαλικών και κροτίδων την ώρα της Ανάστασης από πλευράς δημοτικής αρχής της πόλης μας, έστω και αν έγινε για λόγους οικονομίας, είναι μια συμβολική πράξη, τα μηνύματα της οποίας καλόν είναι να ενστερνιστούν άπαντες. Το βάρβαρο έθιμο, αυτή η δήθεν εκδήλωση χαράς με πυροτεχνήματα και κροτίδες, όχι μόνο στην Ανάσταση αλλά και σε γάμους και σε πανηγύρια, με αμέτρητα θύματα, είναι εκδήλωση πρωτογονισμού. Και πρέπει να εκλείψει το συντομότερο. Μήπως και αρκεστούμε σαν πολιτισμένοι άνθρωποι στις εξαίσιες μουσικές των ημερών, την υψηλή ποίηση των αναστάσιμων ύμνων και στις κωδωνοκρουσίες, για να απογειώσουμε την ψυχή μας στην υπέρτατη πανδαισία. Αν βέβαια τα διαθέτουμε.

 

 

 

 

 

 

 

Πάσχα στην Τρίπολη

 

Μια ακόμη Πασχαλιά γιορτάστηκε στην Τρίπολη με τον γνωστό παραδοσιακό τρόπο, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό. Βοηθούντος και του καιρού, οι ψησταριές της πλατείας Αρεως είχαν τον πρώτο λόγο στον εορτασμό, σημείο κατατεθέν άλλωστε του Τριπολιτσιώτικου Πάσχα. Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη συναντήθηκαν το πρωινό της γιορτής ντόπιοι και ξένοι, ευχήθηκαν εις εαυτούς και αλλήλους το «Χριστός Ανέστη» και γεύτηκαν τους πλούσιους μεζέδες και το κρασί, προσφορά του Δήμου σε όλους. Είχε προηγηθεί μια κρύα και βροχερή Μεγάλη Εβδομάδα, με κατανυκτικές ωστόσο ακολουθίες στους ναούς της πόλης και στα μοναστήρια της περιοχής.

 

Life’sgood.

 

Εκατοντάδες νέοι 16 έως 18 ετών, από κάθε γωνιά της χώρας, πήραν μέρος στον πιο interactive διαγωνισμό. Μίλησαν με εικόνες, στίχους και μουσική για τις ομορφιές και τη γοητεία του τόπου τους και έγιναν οι πρεσβευτές του, χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές από το ταλέντο τους. Νικητές του διαγωνισμού Life’sgood.gr αναδείχτηκαν οι 3citizens από την Τρίπολη με το τραγούδι «Είναι η πόλη μαγική» και 7272 ψήφους. Δεύτεροι με 5860 οι 7 ΜaD με το βίντεο τους Salonica’s Life και τρίτοι με 5671 οι One234 από τη Λήμνο. Μπράβο στα παιδιά μας γι αυτή τους την πρωτιά, που ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Κορέα…

 

Αιμοδυναμικό Παναρκαδικού

 

Σχεδόν έτοιμο είναι το αιμοδυναμικό εργαστήριο του Παναρκαδικού νοσοκομείου, δωρεά της κυρίας Γκουντάνη, στη μνήμη του συζύγου της, κόστους 600 χιλ. ευρώ. Ο στεφανιογράφος έχει τοποθετηθεί και τα εγκαίνια αναμένονται να γίνουν αρχές Μαίου, με πάσα μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει σε προεκλογικές φιέστες. Το λέμε αυτό γιατί υπολείπονται κάποιες λεπτομέρειες, σημαντικές ωστόσο για να πούμε ότι μπορεί το εργαστήριο αυτό θα λειτουργήσει απρόσκοπτα. Και αυτές έχουν να κάνουν με ένα ακόμη γιατρό που απαιτείται για τη στελέχωσή του, με τρεις νοσηλεύτριες και έναν τεχνικό. Όχι σπουδαία πράγματα, τόσα απαιτεί άλλωστε και το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, για ένα τόσο σημαντικό εργαστήριο που θα σώζει ζωές.

 

Τιμητική θέση

Καθηγητής και Διευθυντής Διπλωματικών Σχέσεων και Σπουδών στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης στην Αθήνα ανέλαβε ο συμπολίτης μας κ. Παναγιώτης Καραφωτιάς, πρώην Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΟΗΕ στην Αθήνα. Από τη στήλη θερμά συγχαρητήρια και κάθε επιτυχία στο έργο του.

 

30χρονα Αρχιερατείας

 

Τα τριάντα χρόνια της αρχιερατείας του γιορτάζει ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος με σημαντικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων αρχιερατικά συλλείτουργα στον ενοριακό ναό του χωριού του Πάπαρι αλλά και στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χρυσοβίτσι, όπου θα τελεστεί και μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη εις ανάμνηση της αναγνώρισής του σαν αρχηγού του αγώνα της Πελοποννήσου. Το απόγευμα της Κυριακής 4 Μαίου 20124 θα γίνει μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο η υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας και την επομένη το πρωί όρθρος και πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον Αγιο Βασίλειο ενώ το απόγευμα στις 7 εκδήλωση τιμής στο Πνευματικό Κέντρο για την συμπλήρωση των 30 χρόνων της Αρχιερατείας του.

 

Επισκέψεις υποψηφίων

 

Πυκνώνουν οι επισκέψεις υποψηφίων ευρωβουλευτών και θα πληθύνουν ακόμη περισσότερο τις επόμενες μέρες και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, λόγω του σταυρού προτίμησης. Έτσι, στο πνεύμα αυτό, συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, προκειμένου να ενημερωθεί, όπως αναφέρει δελτίο τύπου, για τα ζητήματα που αφορούν την Πελοπόννησο, αλλά και τις πρωτοβουλίες που μπορούν από κοινού να αναπτυχθούν. Ο κ. Ζαφειρόπουλος είναι πρώην Δήμαρχος Χαλανδρίου, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και μέλος της Ένωσης Περιφερειών.

 

Σπουδαία διάκριση

 

Μια ακόμη διάκριση έλαβε το ελληνικό ελαιόλαδο με τους Αμερικάνους να δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στο «My Olive Tree» της οικογένειας Καρελά από τα ελαιόδεντρα της Μεσσηνίας αλλά και στο λάδι «Mani» της εταιρείας Μπλάουελ. Από τις δεκαέξι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μόνο δύο κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο βραβείο.

 

Το «My Olive Tree» είναι δημιούργημα της κρίσης. Η οικογένεια Καρελά είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη σχέση με τον τόπο καταγωγής της και χρησιμοποιούσε λάδι το οποίο παρήγαγε στα κτήματά της από την «Κορωνέϊκη» ποικιλία ελιάς. Αν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο του για τις αμερικάνικές αγορές το ελληνικό ελαιόλαδο, εξαιτίας της υψηλής τιμής του και της περιορισμένης ποσότητας διάθεσης, με ανταγωνιστές όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ιταλία και η Ισπανία να κερδίζουν μερίδιο αγοράς, εντούτοις μεμονωμένες προσπάθειες, όπως αυτή του My Olive Tree φαίνεται πως αντιστρέφουν το κλίμα. (Πηγή: Fortunegreece.com)

 

Χαμογελάτε

 

-Ο δάσκαλος βάζει έκθεση στην τάξη με θέμα: “Αν ήμουν πλούσιος…”

 

Όλοι αρχίζουν να γράφουν εκτός από τον Μπόμπο.

– Μπόμπο, εσύ γιατί δεν γράφεις έκθεση; ρωτάει ο δάσκαλος.

– Περιμένω τη γραμματέα μου, κύριε!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *