ΙΚΑ: Στον αέρα το επικουρικό

Στον αέρα βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις 630.000 συνταξιούχων του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, του ΕΤΕΑΜ. Οι συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου εξασφαλίστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει στο επικουρικό του ταμείο περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ και δεν του έχει καταβάλει εδώ και δύο χρόνια ούτε τη δόση των 167.000.000 ευρώ ετησίως, όπως οφείλει με βάση τη νομοθεσία. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΑ, πριν από 10 ημέρες, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ένα αποθεματικό 100.000.000 ευρώ που έχει το ΕΤΕΑΜ κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορέσει το ίδιο να καταβάλει κύριες συντάξεις για τον επόμενο μήνα. Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές σχεδόν όλων των επικουρικών συντάξεων έως και 50%. Με άλλα λόγια, θα την πληρώσουν τελικά οι συνταξιούχοι.
Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ είναι το γεγονός ότι φέτος, κάθε μήνα, υπολογίζεται ότι από τις συντάξεις «μπαίνει μέσα» περίπου 30.000.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι στο τέλος του έτους το ταμειακό του έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 360.000.000 ευρώ.
Και όλα αυτά για ένα ταμείο, στο οποίο, αν αποδίδονταν κανονικά οι εισφορές που λαμβάνει από τους περίπου 1.500.000 ασφαλισμένους του, όχι μόνο δεν θα αντιμετώπιζε ταμειακό πρόβλημα, αλλά θα είχε και πλεόνασμα αρκετών δισ. ευρώ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος προέτρεψε το ΕΤΕΑΜ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, να προχωρήσει στη λύση του δανεισμού με repos. Την ίδια στιγμή, όμως, κωφεύει μπροστά στις επανειλημμένες εκκλήσεις για να καταβάλει το ΙΚΑ τη δόση των 167.000.000 ευρώ, όπως οφείλει· μια δόση που προέκυψε ύστερα από ρύθμιση που έγινε το 2008 και τις δύο πρώτες χρονιές καταβλήθηκε κανονικά, όχι όμως το 2010 και το 2011.
Την τραγική κατάσταση του ΕΤΕΑΜ έρχεται να επιβαρύνει και η ένταξη μιας σειράς από ελλειμματικά επικουρικά ταμεία σε αυτό. Ετσι, μετά το ταμείο των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα, που ουσιαστικά είχε κηρύξει παύση πληρωμών και εντάχθηκε πέρσι στο ΕΤΕΑΜ, ήρθε η ώρα και για το επίσης ελλειμματικό ταμείο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ να πράξει το ίδιο, πριν από έναν μήνα. Εάν συνυπολογίσει κανείς τα μειωμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, λόγω αύξησης της ανεργίας και μείωσης των μισθών, εξηγείται απόλυτα γιατί οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι από το επόμενο έτος θα αδυνατεί το ταμείο να καλύψει τις ανάγκες του για την καταβολή συντάξεων και θα είναι ελλειμματικό.
Βασίλης Αγγελόπουλος

http://www.dimokratianews.gr/content/2510

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *