Στα αντικαρκινικά η Υγεία αναστενάζει

ΑΓΙΟς ΣΑΒΑςΚραυγή απελπισίας βγάζουν γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. «Το ΕΣΥ αργοπεθαίνει από ασφυξία λόγω έλλειψης στελεχών. Σε πέντε χρόνια θα έχει αποχωρήσει το 60% των διευθυντών. Δεν γίνεται να λειτουργήσουν οι κλινικές με επικουρικούς γιατρούς». Η δε πρόσφατη απώλεια 321 γιατρών του πρώην ΙΚΑ, που στελέχωναν ολόκληρες κλινικές σε αρκετά νοσοκομεία της Αθήνας, ήταν μεγάλο πλήγμα. «Η ενέργεια ήταν λίγο βιαστική και μας άφησε εκτεθειμένους» δηλώνει γιατρός του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της χώρας, του «Αγίου Σάββα», εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο ότι «πολλοί από τους χειρουργούς που έφυγαν δεν θα επιστρέψουν».

Η απώλεια των γιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ ήταν οδυνηρή για τα δύο μεγάλα αντικαρκινικά νοσοκομεία της Αθήνας: τον «Αγιο Σάββα» και τους «Αγίους Αναργύρους». Και τα δύο νοσοκομεία είχαν στελεχώσει βασικές κλινικές τους με γιατρούς που προέρχονταν από τις νοσοκομειακές μονάδες του ΙΚΑ. Με την ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, τον Ιούνιο του 2011, το 3ο Νοσοκομείο «πέρασε» στο συγκρότημα Ευαγγελισμού – Πολυκλινικής και το 1ο Νοσοκομείο στο Σισμανόγλειο και από εκεί στο «Αγίων Αναργύρων».

Οι γιατροί από το 6ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ μετέβησαν στον «Αγιο Σάββα» και οι συνάδελφοί τους του 7ου Νοσοκομείου στο «Αγία Ολγα». Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έγιναν διάφορες εσωτερικές μετακινήσεις του ιατρικού δυναμικού. Πολλοί γιατροί, όμως, λειτούργησαν ολόκληρες κλινικές των δύο αντικαρκινικών νοσοκομείων της Αθήνας. Στον «Αγιο Σάββα» μετέβησαν 62 γιατροί του πρώην ΙΚΑ και 72 στους «Αγίους Αναργύρους». Η παύση τους ήταν επόμενο να προκαλέσει παρενέργειες.

 

Ετσι, το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» βγήκε από τις εφημερίες και «έχασε», προσωρινά, τη Γαστρεντερολογική και τη Θωρακοχειρουργική Κλινική. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, κ. Ελευθέριος Μπούλιας, ευελπιστεί ότι θα τεθούν σύντομα σε λειτουργία οι δύο κλινικές με γιατρούς από άλλα νοσοκομεία. «Αυτές τις ημέρες μάς στέλνει η ΥΠΕ γιατρούς. Η Ορθοπαιδική Κλινική λειτουργεί. Πιστεύω ότι σύντομα θα επαναλειτουργήσουν και οι άλλες δύο. Μπορεί το νοσοκομείο να βγήκε από τη γενική εφημερία, συνεχίζει όμως να εφημερεύει ο ογκολογικός τομέας του».

Στο έτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της Αθήνας, τον «Αγιο Σάββα», δεν λειτουργεί η Β’ Χειρουργική Κλινική Μαστού, ενώ υπολειτουργούν το Ακτινολογικό, το Παθολογοανατομικό και το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής. Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Υγείας αισιοδοξούν και τονίζουν ότι θα ομαλοποιηθεί σύντομα η κατάσταση.

Στο «Αγία Ολγα», η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού λειτουργεί τις τελευταίες μέρες με ιατρικό προσωπικό άλλων νοσοκομείων. Ομοίως και ο χειρουργικός τομέας του «Αμαλία Φλέμινγκ».

Δύο φορές σε διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με τον κ. Ευριπίδη Μπιλιράκη, πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περισσότεροι από 200 γιατροί των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Οπως εξηγεί, τον Σεπτέμβριο του 2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 220 γιατροί οι οποίοι προέρχονταν από το 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ και στελέχωναν τα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός – Πολυκλινική – Οφθαλμιατρείο, από το 1ο Νοσοκομείο (οι γιατροί είχαν μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο) και από το 7ο Νοσοκομείο. Οι τελευταίοι είχαν μεταβεί στο «Αγία Ολγα». Οταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας, τοποθετήθηκαν σε συσταθείσες προσωποπαγείς θέσεις έπειτα από κρίση τριμελούς επιτροπής και έγκριση από το ΑΣΕΠ. Οι γιατροί αυτοί στελέχωσαν τα Νοσοκομεία «Λαϊκό», «Αττικόν», «Γ. Γεννηματάς», «Σωτηρία», «Ευαγγελισμό – Πολυκλινική», «Ελενα Βενιζέλου», ΚΑΤ, Ασκληπιείο και «Αγία Ολγα».

«Οι γιατροί αυτοί συνέχισαν να υπηρετούν με την ίδια σύμβαση των 1.200 ευρώ το μήνα, χωρίς δικαίωμα σύνταξης, εφάπαξ από το Δημόσιο και σε προσωποπαγείς θέσεις που καταργούνταν με την αποχώρησή τους. Ερχεται ο νομοθέτης και αιφνιδιαστικά, με μια τροπολογία στις 31 Μαρτίου 2014, θέτει όλους τους γιατρούς σε διαθεσιμότητα και απαιτεί εντός επταημέρου να διακόψουν τη λειτουργία του ιατρείου τους και να ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά με βαθμό ΠΕ γιατρών (δηλαδή ουσιαστικά χωρίς βαθμό), μέχρι να γίνει η κρίση έπειτα από οκτώ μήνες και με διαφορετικά κριτήρια».

Οι υπόλοιποι γιατροί που στελέχωσαν τις κλινικές του «Αγίου Σάββα» και των «Αγίων Αναργύρων» είχαν εξαιρεθεί την πρώτη φορά από τη διαθεσιμότητα διότι είχαν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία με αποφάσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ είχε μεταφερθεί και η οργανική τους θέση.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=586012&h1=true

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *