ΠΙΣ. Αρχαιρεσίες Ιατρικών Συλλόγων. Σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα η τέλεση αρχαιρεσιών πριν την 12/10/14

ΠΙΣ6-150x120ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

Κυρία/ ε Πρόεδρε,

Με την απόφαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ της 56ης Συνεδρίασης της 5.3.2014 κατ’εφαρμογή της Νομοθετικής ρύθμισης (Ν.4249, άρθρο 127), ορίστηκαν εκλογές σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους την 12η Οκτωβρίου 2014.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Διοικητικών Συμβουλίων είναι υποχρεωτικές για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων, Νόμος 727/77, άρθρο 1 παράγραφος 3.

Επειδή ενημερωθήκαμε, μέσα από ανακοινώσεις ορισμένων Συλλόγων, ότι οι εκλογές τους θα διενεργηθούν το μήνα Μάϊο 2014, παρακαλούμε όλους για τη τήρηση των συλλογικών αποφάσεων.

Η επιλογή συγκεκριμένης ημερομηνίας, η οποία ήταν και ομόφωνη, (πλην μια λευκής φήφου) από το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ., θέλει να αναδείξει και τη βαρύτητα των εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους, σε μία ημερομηνία και όχι σε διαφορετικές, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη συνολική προς τα έξω ενότητα του ιατρικού κόσμου.

Οι διάφορες δικαιολογίες που προβάλλονται για τις επιλογές αυτές, δεν νομίζουμε ότι στοχεύουν τόσο στην ενότητα, όσο και στις πραγματικές σκοπιμότητες.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται η στιβαρότητα και η ενότητα του ιατρικού κόσμου, για να μην αντιμετωπίσουμε σαν κλάδος, περιπέτειες και διχαστικές παρενέργειες.

Αθήνα,8.4.2014 Προς

Κύριο Μιχάλη Βλασταράκο Πρόεδρο Π.Ι.Σ. Πλουτάρχου 3 10675 Αθήνα

Μέλη Δ.Σ. Π.Ι.Σ.

Σχετικά με προφορικό ερώτημα του ΠΙΣ, επάγομαι τα εξής.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σύμφωνα με άρθρο 1 παρ. Ν. 727/1977 ΦΕΚ Α’ 308/13.10.1977 «Περί τροποποιήσεως ενίων διατάξεων της “περί Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων κειμένης Νομοθεσίας”. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων οφείλουν να συμμορφώνται προς τας αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».

Σύμφωνα με άρθρο 59 παρ. 2 ΒΔ της 11 Οκτ./7 Νοεμ. 1957 «Περί τροποποιήσεως, συμπληρώσεως και κωδικοποιήσεως των περί Ιατρικών Συλλόγων και των Πειθαρχικών Συμβουλίων διατάξεων του Α.Ν. 1565/1939»«Παρ’ οις Συλλόγοις δεν υφίσταται ή δεν λειτουργεί Πειθαρχικόν Συμβούλιον ή προκειμένου περί πειθαρχικών παραπτωμάτων μελών του Δ.Σ. ή Πειθαρχικού Συμβουλίου Συλλόγου τινός, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. ορίζει Πειθαρχικόν Συμβούλιον άλλου Ιατρικού Συλλόγου».

Σύμφωνα με άρθρο 68 παρ. 2 ιδίου ΒΔ «Τουτ’ αυτό πράττει και το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. διά τας εις αυτό διαβιβαζομένας μηνύσεις κατά μελών των Διοικητικών ή Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιατρικών Συλλόγων ως ορίζεται εν παρ. 2 του άρθρ. 59 του παρόντος, και τας κατά το άρθρ. 70 υποβαλλομένας εφέσεις κατ’ αποφάσεως Π.Σ. ας διαβιβάζει εις το Α.Π.Σ.Ι».

Το να ενεργούν οι Σύλλογοι ατομικά και κατά βούλησιν αρχαιρεσίες σε διάφορους χρόνους παρά την ρητή απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ να λάβουν χώρα στις 12 Οκτωβρίου 2014 φθάνει στα όρια στοιχειοθέτησης σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος το οποίο μπορεί να εκδικαστεί με την διαδικασία που προβλέπει ως άνω η νομοθεσία.

Μετά το αίτημα του ΠΙΣ προς το Υπουργείου Υγείας για παράταση για ένα εξάμηνο των αρχαιρεσιών και την σχετική απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ για ενιαία ημερομηνία εκλογών, οι ιατρικοί σύλλογοι θα έπρεπε βάση και του άρθρου 1 Ν.727/1977 να εναρμονιστούν και αυτό γιατί η απόφαση του ΠΙΣ είχε αιτιολογία η οποία έγκειται α) στο ότι θα διενεργηθούν εκλογές για δήμους και περιφέρειες καθώς και ευρωεκλογές (18 και 25 Μα’ϊου 2014) και ως εκ τούτο υπήρχε αντικειμενική δυσκολία προετοιμασίας για τις αρχαιρεσίες, ιδίως όταν αρκετοί υποψήφιοι όπως είχαν και δικαίωμα μπορεί και να μετείχαν και σε υποψηφιότητες για δήμαρχοι, περιφερειάρχες ή ευρωβουλευτές, οπότε θα υπήρχε αντικειμενική δυσκολία στα καθήκοντα τους. Μετά και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου (Ας σημειωθεί ότι οι δικαστικές διακοπές όπου δεν τρέχουν οι προθεσμίες είναι από 1 Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου) πρόκειται για ένα νεκρό διάστημα λόγου του θερινών διακοπών και της γενικής χαλάρωσης σε αυτές τις περιόδους. 12 Οκτωβρίου ήταν ιδανική μέρα προκήρυξης των αρχαιρεσιών δεδομένου και του χρόνου που προηγείται της ανακήρυξης τους. Επίσης σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός κανενός υποψηφίου ή κανενός ψηφοφόρου. Ενώ κατά τεκμήριο ο καιρός είναι σχετικά καλός. Από την άλλη πλευρά η ενιαία ημερομηνία δεν προδικάζει και δεν νοθεύει εν μέρει το αποτέλεσμα των εκλογών και το ένα εκλογικό αποτέλεσμα δε επηρεάζει τους άλλους ιατρικούς συλλόγους.

Στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση.

Με τιμή,

Χάρης Πολίτης

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *