2.000.000 ασφαλισμένοι μένουν χωρίς οδοντιατρική περίθαλψη!

Αποτέλεσμα, σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων, οι ασφαλισμένοι της χώρας θα πρέπει να βάλουν γενικότερα βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς χάνεται και η υποτυπώδης οδοντιατρική κάλυψη και σ’ αυτούς που την είχαν…

«Μετά τον εμπαιγμό της Πολιτείας όσον αφορά τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματός μας, που χρησιμοποιήθηκε ως δούρειος ίππος για την είσοδο ιδιωτών επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας -τονίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, Αθαν. Υφαντής- ο κλάδος μας δέχεται τη χαριστική βολή με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ».

«Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι η οδοντιατρική είναι μια επιστήμη που συνδέεται άμεσα με την υγεία του πληθυσμού, εκτός αν θεωρεί ότι από τα δόντια δεν πεθαίνει κανένας», συμπληρώνει ο πρώην πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ και ταμίας του ΟΣΑ, Κων. Χροναίος.

Το πρόβλημα της οδοντιατρικής παραμένει άλυτο εδώ και πολλά χρόνια. Από τα μέχρι σήμερα λειτουργούντα Ταμεία, μόνο το Δημόσιο και το ΙΚΑ κάλυπταν μερικώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων τους. Και εκεί όμως η κάλυψη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού οι τιμές ήταν σύμφωνα με συμβάσεις που είχαν να ανανεωθούν από το 1993.

Είναι απαράδεκτο, τονίζουν οι οδοντίατροι, να μην υπάρχει καμία συμμετοχή της οδοντιατρικής, της επιστήμης που κατ’ εξοχήν στηρίζεται στην πρόληψη, στους σχεδιασμούς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν εξοικονομούνται χρήματα, αλλά το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο λόγω της νοσηρότητας που έχει άμεση σχέση με την κακή στοματική υγεία. Παράλληλα, ένας κλάδος που πλήττεται ήδη από ανεργία, υποαπασχόληση και παράνομη άσκηση, θα απογυμνωθεί από το επιστημονικό δυναμικό που εκπαιδεύτηκε στη χώρα μας και μεταναστεύει στο εξωτερικό.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΑ, ο αριθμός των αιτήσεων οδοντιάτρων που προμηθεύονται πιστοποιητικά για να φύγουν στο εξωτερικό, είναι σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό. Το ποσοστό των αποχωρούντων επιστημόνων αυξάνει και από τη λεγόμενη εσωτερική μετανάστευση, δηλαδή από τη μετοίκηση οδοντιάτρων σε αστικά κέντρα της επαρχίας.
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312456

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *