Νέα από Αρκαδία. Η έξοδος

ARKADIA18-150x15017 Καλώς ή κακώς τα έργα είναι έργα και επ ουδενί μπορούν να αμφισβητηθούν.

Στην περίπτωση του δήμου Τρίπολης, και πιο συγκεκριμένα στη δημοτική κοινότητα Τρίπολης, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια συνεχών εργασιών, το ιστορικό κέντρο της πόλης άλλαξε μορφή με τις αναπλάσεις της πλατείας Πετρινού και τις πεζοδρομήσεις βασικών κεντρικών οδικών αξόνων, όπως των Εθνικής Αντίστασης και Τάσου Σεχιώτη. Η εξέλιξη αυτή είναι πλέον πιστοποιημένη, είναι γεγονός πραγματικό, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Συνεπώς μπορούμε να πούμε πως η πόλη δεν παράγει ελλείμματα στη δημόσια εμφάνισή της, και εναπόκειται στη διαχειριστική ικανότητα των κρατούντων, του παρόντος και του μέλλοντος χρόνου, με την κατάλληλη διαφήμιση και προσέγγιση των τουριστικών πρακτορείων να την εντάξουν στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καθώς μέχρι τώρα την είχαν διαγράψει και από τις σχολικές ακόμα εκδρομές.

Επιπλέον, τα οικονομικά του δήμου είναι χειραγωγήσιμα, τα τελευταία μάλιστα χρόνια, τύχη αγαθή, τα διαχειρίστηκαν άξια χέρια, όπως του Γιάννη Καραχάλιου παλαιότερα και του Σάββα Σαββάκη, σήμερα. Συνεπώς υπάρχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για οποιεσδήποτε ανάγκες παρουσιαστούν στο μέλλον, ενώ μπορούν να προγραμματιστούν με βεβαιότητα και πολλά άλλα έργα. Γι αυτό και είμαστε σε θέση να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα αξιοπιστίας, ικανό να αλλάξει την μελλοντική εικόνα της πόλης. Γεγονός κι αυτό μη αμφισβητήσιμο.

Το ερωτηματικό, ωστόσο, που υπάρχει και πρέπει να απαντηθεί είναι αν υφίσταται παρακαταθήκη μελετών και σχεδίων, ενταγμένων σε συγκεκριμένα προγράμματα, με απτή χρηματοδότηση, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο που ξεκίνησε επί εποχής Κοτσιάνη και συνεχίστηκε από την παρούσα δημοτική αρχή. Γιατί τα έργα και οι οραματισμοί του μέλλοντος δεν σταματούν και δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Η συνέχεια της πόλης είναι εξελικτική και διαμορφώνεται μέσα από προτάσεις, σχεδιασμούς και μελέτες εγκεκριμένες και χρηματοδοτημένες από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.

Και το παραπάνω ερωτηματικό είναι υπαρκτό και χρήζει απαντήσεως από πλευράς δημοτικής αρχής.

Κατά τα άλλα, κακά τα ψέματα, η Τρίπολη που δεινοπάθησε στο παρελθόν από ανίκανες ηγεσίες, αποδεσμεύεται βαθμηδόν από το κακό παρελθόν της και διαμορφώνει σιγά- σιγά τις προϋποθέσεις εξόδου από τη μεγάλη απομόνωση.

«Ισχυρή αυτοδιοίκηση…»

Βαθύς γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία με σεβασμό και ανιδιοτέλεια υπηρετεί για πολλά χρόνια, ο Σάββας; Σαββάκης, έχει κατά καιρούς προβεί από τις στήλες της ανά χείρας εφημερίδας σε πλείστα όσα σχόλια και τοποθετήσεις πάνω σε καίρια προβλήματα του χώρου αυτού.

Η πεποίθησή του πως η αποτελεσματικότητα του Κράτους εξαρτάται άμεσα από την ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς εκείνη βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, είναι γνωστή και διακηρυγμένη εδώ και χρόνια. Το αυτό επίσης ισχύει και για την πίστη του ότι η πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βασίζεται στη γνώση και στην επιστήμη προκειμένου να μπορεί να προσεγγίσει περισσότερο την πρωτοπαθή αιτία του ελλείμματος παραγωγής πολιτικής και να διορθωθεί. Τα παραπάνω και πολλά άλλα περιλαμβάνονται στο νέο του βιβλίο με τίτλο: «Ισχυρή αυτοδιοίκηση: Ο δικός μας χώρος», που θα παρουσιαστεί επίσημα στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο την ερχόμενη Τετάρτη 9 Απριλίου 2014 στις 6.30 το απόγευμα από τους: Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην υφυπουργό Παιδείας και νυν υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Μαντουβάλου, αν. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Σπυράκη, δημοσιογράφο, υποψήφια ευρωβουλευτή ΝΔ, και Γιάννη Σμυρνιώτη, δήμαρχο Τρίπολης. Η παρουσίαση θα αποτελέσει κατά τα φαινόμενα μια γιορτή για τη τοπική αυτοδιοίκηση.

Μουσείο πόλης

Ο Δήμος Τρίπολης στο πλαίσιο των δράσεων για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης της Τρίπολης, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους αύριο Παρασκευή 4 Απριλίου και ώρα 20.30, στη πρώτη βραδιά μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Τρίπολης.

Στόχος αυτού του κύκλου συναντήσεων είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα πολιτών, όπου οι συμμετέχοντες σε χαλαρό κλίμα θα θυμούνται και θα συζητούν για τη ζωή στην Τρίπολη τα παλαιότερα χρόνια. Στη συνάντηση μπορεί ο καθένας να φέρει αντικείμενα, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο ξυπνά αναμνήσεις, ώστε να είναι μια αφορμή για συζήτηση. Το θέμα της πρώτης συνάντησης είναι οι εορτές, οι δημόσιες τελετές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παράλληλος στόχος αυτής της δράσης είναι η δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας προφορικής ιστορίας, η οποία μετά από εκπαίδευση θα ξεκινήσει να συγκεντρώνει προφορικές μαρτυρίες για το παρελθόν και το παρόν της πόλης μας. Συντονιστής της συνάντησης θα είναι ο κ. Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός

«Γορτυνιακή Συμπαράταξη».

Επισημοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ο εκλογικός συνδυασμός στο δήμο Γορτυνίας που φέρει τον τίτλο: «Γορτυνιακή Συμπαράταξη». Σύμφωνα με ανακοίνωση: «η δημοκρατική, προοδευτική και ριζοσπαστική Γορτυνία, παραβρέθηκε στην επισημοποίηση της συγκρότησης της νέας ενιαίας δημοτικής παράταξης, η οποία με υποψήφιο Δήμαρχο τον Ανδρέα Κολοβό, διεκδικεί τη δημοτική αρχή στις εκλογές της 17ης Μαΐου». Τη Συμπαράταξη συγκροτούν οι δημοτικές κινήσεις «Γορτυνία – Νέα Εποχή» (Γ-ΝΕ) «Ριζοσπαστική Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Γορτυνίας» (ΡΑΔΚΓ) «Δημοτική Κίνηση Πολιτών Γορτυνίας – Νέα Πορεία» (ΔΚΠΓ-ΝΠ) και μεγάλος αριθμός στελεχών της αυτοδιοίκησης, πρώην δήμαρχοι καποδιστριακών δήμων και ενεργοί πολίτες της περιοχής.

Σε πνεύμα ενότητας τοποθετήθηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων ΡΑΔΚΓ Γιάννης Μουρούτσος και ΔΚΠΓ-ΝΠ Κώστας Σταθάς, καθώς και ο π. Δήμαρχος Βυτίνας Γιάννης Σακελλαρίου.

Εργάζεσθαι καί φυλάσσειν

Ομάδα κληρικών και λαϊκών, υπό τη καθοδήγηση του Μητροπολίτη κ. Αλεξάνδρου, βρέθηκε την Τρίτη 1η Απριλίου 2014 το πρωί στο χωριό της Περδικόβρυσης, απέναντι από την Μονή του Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας. Σκοπός της εξόρμησης ήταν η εργασία στο κτήμα της Μονής και η φύτευση νέου αμπελιού πλησίον του παλαιού. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του δεσπότη για τα αγροκτήματα της μονής, των οποίων οι ελιές έχουν περιποιηθεί και κλαδευτεί, ενώ εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το φύτεμα αμυγδαλιών και άλλων καρποφόρων δέντρων στο κτήμα στην θέση «Λάκκα» καθώς και κηπευτικών στο κτήμα στην θέση «Αβορος».

Απολογισμός Περιφερειάρχη

Στο Πυθαγόρειο “‘Πη παρέβην; Τι δ’ έρεξα; Τι μοι δέον ουκ ετελέσθη;” προχωρά την ερχόμενη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου. Πρόκειται για ένα συνολικό απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του στη Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και για τον προγραμματισμό της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου. Τίτλος του: «Το έργο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 2011-2014 Απολογισμός και Προοπτική».

Αγώνας για τις φυλακές

Ο πλήρης φάκελος σχετικά με την ανέγερση των φυλακών στην περιοχή μας είναι ήδη κατατεθειμένος αρμοδίως και έχει αξιολογηθεί ως ο καλύτερος από όλους τους άλλους φακέλους. Η θέση που προτείνεται είναι το χωριό Πάπαρι, ενώ υπάρχει και σχετική ερώτηση στη Βουλή του κ. Λυκουρέντζου. Ο «αγώνας» γίνεται μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας και απαιτείται συνέργεια όλων για την επίτευξη του στόχου. Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κατσαφάνας, με την προσθήκη ότι δεν μπορεί να ανατραπεί η δυναμική ενός φακέλου επειδή ο κ. Σαμαράς κατάγεται από τη Μεσσηνία.

Στηρίζει Σμυρνιώτη

Το σημερινό δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη στηρίζει με επιστολή του, μετά την παρουσία του στο απολογισμό του δημάρχου την περασμένη Δευτέρα, ο δικηγόρος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με το ΠΑΣΟΚ και Τεχνικός Νομικός Σύμβουλος της Αιρετής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Βασίλης Μπρακουμάτσος.

Χαμογελάτε

Με σταμάτησε η Τροχαία και μου ζήτησε τη άδειά μου. Τους είπα ότι την έχω φάει όλη… Από Δεκέμβριο πάλι… Δεν γέλασαν… 80 ευρώ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *