Νέα από Αρκαδία. «Εκουράστημεν» και ημείς σήμερον

ARKADIA18-150x15017«Εκουράστημεν πλέον να ερωτώμεν τμηματικώς και λεπτομερειακώς, κάθε τόσον, αν καθένας είνε ελεύθερος να κάμνει ό,τι θέλει, εις την ευλογημένην αυτήν πόλιν. Είνε ελεύθερος κανείς να καταστρέφει έναν δρόμον και να τον αφήνη κατόπιν στα χάλι του; Είνε ελεύθερος κανείς να ανοίγει μίαν καταπακτήν εις το πεζοδρόμιον δια να μεταβάλη εις μαγαζί το υπόγειόν του και να στήνει τοιουτοτρόπως παγίδας εις τους διαβάτας; Είναι ελεύθερος κανείς, αφού τσακίσει τα ς πλάκας του πεζοδρομίου με την εκφόρτωσιν των εμπορευμάτων του, ν’ αφήνη κατόπιν το πεζοδρόμιον εις τα χάλια του; Είνε ελεύθερος κανείς να κτίζη όπου θέλει, ό,τι θέλει και όπως θέλει; Διότι όλα αυτά γίνονται συνεχώς και εις ευρυτάτην κλίμακα εις Αθήνας.

Μας διηγήθησαν άνθρωποι ότι είδαν κατ’ επανάληψιν τον Αγγλον διοργανωτήν της Αστυνομίας αντικρύζοντα με αγανάκτησιν παρομοίους βασιβουζουκισμούς, εισερχόμενον εις καταστήματα και σπίτια και λαμβάνοντα σημείωσιν ονομάτων. Και επερίμεναν φυσικά διόρθωσιν, αλλά δεν είδον καμμίαν. Συμπέραναν δε, πολύ φυσικό, ότι ο ξένος αστυνομικός μη εισακουόμενος και αυτός από κανέναν, εβαρυέστησεν επί τέλους».

 

Το παραπάνω κείμενο παρμένο από την εφημερίδα «Εστία» της 2 Ιουνίου 1920, περιγράφει εύγλωττα την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Αθήνα. Τηρουμένων των αναλογιών, πάντα, η κατάσταση στη σημερινή Τρίπολη δεν έχει αλλάξει και πολύ. Το αποδεικνύει η, για άλλη μια φορά, προειδοποίηση του αρμόδιου αντιδημάρχου προς τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την πιστή τήρηση της κανονιστικής διάταξης που διέπει την πλατεία Πετρινού και τους πεζόδρομους. Πράγμα που σημαίνει πως κάποιες άλλες διατάξεις στο παρελθόν πέρασαν στο βρόντο και με ελάχιστες «απώλειες» για τους καταστηματάρχες.

 

Μακάρι αυτή τη φορά η δημοτική αρχή να προχωρήσει από τα λόγια στα έργα. Και να επιβάλλει τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπονται για τους παραβάτες. Μακάρι ο φόβος των εκλογών και του πολιτικού κόστους να μην σταθούν εμπόδιο στην κατακύρωση αυτών των κυρώσεων. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, το πρόσημο από την εφαρμογή της κανονιστικής διάταξης θα είναι θετικό για τους κρατούντες τα ηνία του δήμου, μιας και είναι καθολική απαίτηση των δημοτών για μια πόλη με κανόνες και τάξη. Ας τολμήσουν, λοιπόν.

 

 

 

 

 

 

 

Απολογισμός

 

Τον απολογισμό του έργου του κατά την διάρκεια των 3,5 ετών της δημαρχιακής του θητείας έκανε ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης στην κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Πνευματικού Κέντρου. Παρόντες ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος, ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ο βουλευτής κ. Λυκουρέντζος, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας κλπ.

 

Ο κ. Σμυρνιώτης αναφέρθηκε εκτενώς σε κάθε τομέα της δημοτικής του δραστηριότητας, από τις πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις του ιστορικού κέντρου, το ξαναζωντάνεμα του Μαλλιαροπουλείου, τις κοινωνικές δομές του δήμου ( κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο κλπ), την καθαριότητα με το μάζεμα των σκουπιδιών και τη μεταφορά τους στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής, αλλά και το συμμάζεμα των οικονομικών του δήμου. Δήλωσε δε απόλυτα ικανοποιημένος από το έργο αυτό και διαβεβαίωσε πως υπάρχει και για το μέλλον σχέδιο και πρόγραμμα ικανό να αλλάξει την εικόνα της πόλης.

 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Το ενδιαφέρον του κοινού τράβηξε η εκδήλωση της Μαντινειακής Συμπολιτείας, την περασμένη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο, για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τίτλο: “Το Παρόν και Μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων”. Βασικός ομιλητής ο κ. Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής Χανίων, υπεύθυνος τομέα Ανάπτυξης ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο οποίος και αναφέρθηκε στην παρούσα κρίση και στο σχέδιο εξόδου απ’ αυτήν, το οποίο πόρω απέχει από εκείνο που επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει με τις μνημονιακές της πολιτικές και συνίσταται στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ουσιαστική συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Στο αυτό μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Νίκος Σκορίνης, μέλος του προεδρείου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., πρώην Γενικός Γραμματέας Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. ο οποίος στάθηκε στο μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο κατά πόσο αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν από τη δεινή οικονομική κρίση.

 

Οδοντιατρικός Σύλλογος

 

Εκλογές για νέο διοικητικό συμβούλιο είχε την περασμένη Κυριακή ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας. Από την ψηφοφορία εξελέγησαν και θα απαρτίσουν το νέο ΔΣ οι: Δέδες Νικόλαος, Γιαλαμάς Παναγιώτης, Λαγούδη Αργυρώ, Γκιόκα Χριστιάνα, Καλαποδά Ελένη, Καραγιάννης Ηλίας και Τσίτουρας Σταύρος. Την προεδρία του συλλόγου θα αναλάβει πιθανότατα ο κ. Γιαλαμάς Παναγιώτης, μέχρι τούδε πρόεδρος.

 

Στερεοελλαδίτες Τρίπολης

 

Σύλλογος Στερεοελλαδιτών

 

Την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 στις 7 μ.μ. στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Τρίπολης πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

 

Ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Μαρκέας, Χειρουργός Ορθοπεδικός Διευθυντής Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με θέμα: «Τα συνήθη Ορθοπεδικά προβλήματα στα παιδιά. Μύθοι και

 

πραγματικότητα». Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Διάλογοι φωτογραφίας

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει στο Δίκτυο των Μουσείων του σειρά σεμιναρίων με τίτλο «Διάλογοι Φωτογραφίας και Κινηματογράφου». Υπεύθυνος ο Πλάτων Ριβέλλης, ο οποίος παρουσιάζει το έργο σημαντικών φωτογράφων και σκηνοθετών εστιάζοντας στον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης της τέχνης τους. Ένα συγκεκριμένο θέμα – ξεχωριστό ανά σεμινάριο και μουσείο – λειτουργεί κάθε φορά ως αφορμή. Στη διάρκεια κάθε σεμιναρίου προβάλλεται μεγάλος αριθμός φωτογραφιών και κινηματογραφικών πλάνων.

 

Το τέταρτο σεμινάριο, το οποίο διαρκεί συνολικά δώδεκα (12) ώρες, έχει ως θέμα το «Συναίσθημα θα διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπαίθριου Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, στις 5–6 Απριλίου 2014 και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Με αφορμή το θέμα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, το Σάββατο 5 Απριλίου στις 20:30, την ταινία «Αποχαιρετισμός στα Όπλα» (1932 – 89’) του Φρανκ Μπόρζατζ που βασίζεται στο ομότιτλο, εν πολλοίς αυτοβιογραφικό, μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Η ταινία περιγράφει το ειδύλλιο ανάμεσα σε έναν Αμερικανό οδηγό ασθενοφόρου και μια Αγγλίδα νοσοκόμα με φόντο την Ιταλία στα ταραγμένα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Θα τιμηθούν

 

Τιμή στην πρεσβυτέρα, την παπαδιά, της οποίας ο ρόλος είναι πολύτιμος δίπλα στον ιερέα, θα αποδώσει ο Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος. Γι αυτό και προσκαλεί όλες τις πρεσβυτέρες της Περιφέρειας Μαντινείας την Ε’ Κυριακήν των Νηστειών, 6 Απριλίου 2014 στις 6 το απόγευμα, να βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, τις δε της Περιφερείας Κυνουρίας την Τετάρτη προ των Βαΐων, επίσης στις 6 το απόγευμα, στο Ναό της Ευαγγελιστρίας Λεωνιδίου, όπου θα λάβουν χώραν οι εν λόγω εκδηλώσεις και θα απονεμηθεί το Μετάλλιο τιμής με ανάλογο δίπλωμα.

 

Χαμογελάτε

 

Δυο τρελοί αποφασίζουν να παίξουν ποδόσφαιρο. Λέει λοιπόν ο ένας:

– Εγώ θα κάνω τους 22 ποδοσφαιριστές και εσύ, θα κάνεις τους 30.000 φιλάθλους.

Πράγματι ανεβαίνει ο ένας στην κερκίδα και ο άλλος αρχίζει τις μπαλιές. Κάνει ένα καταπληκτικό κατέβασμα και βάζει μόνος του γκολ. Τρέχει τότε πανηγυρίζοντας προς την κερκίδα και αρχίζει να κάνει τις γνωστές ανήθικες κινήσεις. Ο άλλος τρελός, που ήταν στην κερκίδα, πιάνει ένα μπουκάλι Coca Cola του το πετάει και του ανοίγει το κεφάλι.

 

– Καλά ρε, του λέει, 22 ποδοσφαιριστές έμενα πέτυχες;

– Καλά ρε, του απαντάει από την εξέδρα, 30.000 κόσμος, έμενα βρήκες να πεις ότι στο έριξα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *