Νέα από Αρκαδία. Δείγμα υψηλού φρονήματος

ARKADIA18-150x15017Ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων δεν διακρίνεται μόνο από θηριωδίες ή άλλες φρικαλεότητες, που χαρακτηρίζουν τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και από στιγμές, μοναδικές μπορεί να πει κανείς, όπου η αβρότητα και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των αντιπάλων, αποτελούν δείγμα υψηλού φρονήματος.

Παράδειγμα η επιστολή που παραθέτουμε του Κολοκοτρώνη προς τον Ιμπραήμ Πασά μετά την καταστροφή της Τριπολιτσάς το 1828 … Της επιστολής έχει προηγηθεί η άνευ όρων απελευθέρωση των Ελλήνων από τον Ιμπραήμ λέγοντας στους Έλληνες αιχμαλώτους να μεταφέρουν στο γενναίο Κολοκοτρώνη τα εξής φοβερά και τρομερά :

«Εγώ γκιαούρηδες σας αφήνω ελεύθερους και δεν σας κόβω τα κεφάλια σας χάριν της παλληκαριάς του Γενναίου Κολοκοτρώνη, εις τον οποίον να ειπήτε τα χαιρετίσματα και την εκτίμηση μου, κι αυτός ας κάμει ότι θέλει. Θέλει ελευθερώσει τους δικούς μου ας το κάνει ειδαμώς ας τους σκοτώσει. Ότι θέλει ας κάμει…».

…Σοκαρισμένος ο Γέρος του Μωριά από την αναπάντεχη ευσπλαχνία κι αναγνώριση της γενναιότητος των ελλήνων από τον Ιμπραήμ απαντά με τα εξής μοναδικά στην Ιστορία λόγια εχθρού προς εχθρό:

“Υψηλότατε!

Την αρετήν του ανθρώπου και οι ίδιοι του οι εχθροί την θαυμάζουν. Ο κατά το Λεοντάρι προχθεσινός ηρωϊσμός σου εις την απελευθέρωσιν των περί την Τριπολιτσάν αιχμαλώτων σου Ελλήνων, με εκίνησε εις έπαινον και εις θαυμασμόν. Τούτο το ωραίον παράδειγμα βιάζομαι να το μιμηθώ, και ιδού, παραιτώ κι εγώ ελευθέρους τους ευρεθέντας υπό την εξουσίαν μου αιχμαλώτους Τούρκους, και θέλω ελευθερώσω κι όλους ακολούθως τους ευρισκομένους εις τας χείρας μερικών ένδον της επαρχίας Καρυταίνης. Κι επειδή η τύχη του πολέμου είναι κοινή, ας απαλλάξωμεν τους δυστυχείς αιχμαλώτους εκ των δεσμών της δουλείας, κι ας ανοιχθή ανάμεσον μας νέον στάδιον δόξης, ποιος δηλαδή να ξεπεράση τον άλλον εις την προς τους αιχμαλώτους φιλανθρωπίαν.

Η ιστορία των εθνών ετράνωσε τα ονόματα περισσότερον, των όσοι ενίκησαν τα πάθη των κι εφάνησαν γενναιόφρονες, από τους όσοι εσκέπασαν την γην με πτώματα των εχθρών των.

Δείξον εις τον κόσμον όλον και η υψηλοτης σου, όστις με προσοχην εχει προσηλωμένα τα όμματά του εις τας πραξεις μας, οτι δεν εχεις καμμίαν ομοιότηταν με τους εξολοθρευτάς της γης, αλλ’ επιθυμείς την αληθινήν του πολέμου δόξαν.

Η στιγμή αύτη καθ’ ην σου γράφω μ ‘εφερεν εις την ενθύμησίν μου τους δυο υπο την εξουσιαν σου αιχμαλωτους φιλους μου, τον Χατζη Χρηστον και Μιχαλην Σισινην. Είναι δυνατά φίλοι μου και τους αγαπώ, διότι είναι φίλοι της τέχνης, την οποίαν αμφότεροι αγαπώμεν. Ως φιλοπόλεμος λοιπόν όπου είσαι, σε παρακαλώ θερμώς να ελευθερώσεις άνδρας φιλοπόλεμους, και να εισακουσθώ κι εγώ εις αυτήν την περίστασιν. Θέλω δε υποχρεωθή μεγάλως αν αξιωθώ να λάβω την απάντησιν της παρούσης μου με αυτούς τους ίδιους.

Έχω την τιμήν να είμαι της υψηλότητος σας δούλος ταπεινός.

Εν Καρυταίνει 18η Φεβρουαριου 1828

Θ. Κολοκοτρωνης. ”

(Από τα απομνημονεύματα του υπασπιστού του Θ. Κολοκοτρώνη, Φωτίου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου)

Το πνεύμα του ’21

Στο πνεύμα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου και παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου το Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο μια μουσικοχορευτική εκδήλωση υψηλής αισθητικής και συμβολισμού, με χορούς και τραγούδια από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ομιλία της φιλολόγου κ. Στέλλας Λάκα – Ζαχαριάδη με θέμα «Το εικοσιένα μέσα κι έξω από τον εθνικό θρύλο», η οποία διεξήλθε ανάγλυφα μερικά από τα κρίσιμα στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική υπόσταση μέσα στους αιώνες για την ελευθερία και την πατρίδα,, αποτελούν δε όχι μόνο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο κεκτημένο της συλλογικής κληρονομιάς και συνείδησης ταυτόχρονα και παράδειγμα και έμπνευση στους δύσκολους καιρούς που περνάμε σήμερα και που ίσως έχουμε μπροστά μας.

 

Περιέγραψε ακόμα την ευεργετική δύναμη του ‘21 που κατόρθωσε να μετουσιώσει τις αξίες του, όπως η ζωή και η ελευθερία, σε φιλελληνισμό, σε στίχους, σε λογοτεχνήματα και συνθέσεις ονομαστών ζωγράφων, κόντρα σε μια Ευρώπη κουρασμένη και αντίθετη σε επαναστατικά κινήματα. Ήταν, σε συνδυασμό με τα άρτια χορευτικά και μουσικά δρώμενα ό,τι καλύτερο για να βιώσει κανείς και να «μεθύσει» κατ ελάχιστο από «το αθάνατο κρασί του ’21».

 

Εκστρατεία ανάγνωσης

 

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Τρίπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύντριας κ. Τσουραπά, από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου, για 3η συνεχή χρονιά θα συμμετάσχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας του Future Library!

 

Το φετινό της θέμα, κατά τη σχεδιάστρια της Εκστρατείας κ. Βοκοτοπούλου, είναι οι αντιθέσεις, τα αντίθετα μέσα από τα οποία κυρίως ορίζουμε και κατανοούμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το θέμα προσφέρεται για αναφορές σε πολλές κατηγορίες βιβλίων, γνώσεων και μυθοπλασίας αλλά και σε διαφορετικές ηλικίες, από τα πολύ μικρά παιδιά (πάνω – κάτω, μέσα – έξω, μπροστά – πίσω) μέχρι τους έφηβους που τα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία και οι κινηματογραφικές ταινίες που προτιμούν, στηρίζουν την πλοκή τους στην ύπαρξη αντίθετων κόσμων (πλούσιοι – φτωχοί, μορφωμένοι – αμόρφωτοι, δυνατοί – αδύναμοι κλπ). Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη και στο τηλ. 2710-224238.

 

Συνύπαρξη, μόνο για σήμερα

 

Δίπλα – δίπλα θα βρεθούν σήμερα στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στη Τρίπολη Τατούλης και Βουδούρης. Θα χαιρετηθούν, θα ευχηθούν και θα πάρουν τη θέση τους. Τα υπόλοιπα, προεκλογικά μανιφέστα και καταγγελίες, θα τα αναλάβουν τα επιτελεία τους. Νάμαστε καλά και θα ακούσουμε πολλά.

 

Χωρίς σχέδιο

 

Φαρμακερά βέλη κατά του κ. Οδυσσέα Βουδούρη εκτόξευσε η αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου, στο πνεύμα της ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ Τατούλη και Βουδούρη. Η κ. Νικολάκου σε δηλώσεις της καταγγέλλει τον κ. Βουδούρη για απολιτικά απόντα από το πλευρό των Μεσσηνίων, ο οποίος στέλνει τις τελευταίες ημέρες συγκεχυμένα μηνύματα, προδίδοντας την τελεία σύγχυση στην οποία τελεί. Για να καταλήξει με το ερώτημα: «Υπάρχει έστω και ένα σημείο στην σύντομη, αλλά παράλληλα ατελείωτη περιπλάνηση του «Εγώ, ο Οδυσσέας», από τις κρατικοδίαιτες θέσεις στις περίεργες ΜΚΟ, από το ΠΑΣΟΚ, ως την ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που να υποδηλώνει ότι έχει σχέδιο για την Πελοπόννησο ή έστω ότι ο στόχος του είναι η Πελοπόννησος; Διότι η περιπλάνηση του φαίνεται να έχει μόνο ένα σταθμό, το νέο του λιμάνι, τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα, ο οποίος αναζητά κι εκείνος καινούριες συνιστώσες, αφού δεν υπηρετούν τους συμβιβασμένους σχεδιασμούς του οι υπάρχουσες».

 

Κατά «συστήματος Τατούλη»

 

Από την άλλη πλευρά Οδυσσέας Βουδούρης, υποψήφιος Περιφερειάρχης του περιφερειακού συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα» και Νίκος Πατσαρίνος, περιφερειακός σύμβουλος σε κοινή τους δήλωση θέτουν: κρίσιμα ερωτήματα που εγείρονται από καταιγισμό δημοσιευμάτων και δημοσίων παρεμβάσεων πρώην συνεργατών του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τα έργα και τις ημέρες του «συστήματος Τατούλη», ειδικότερα στον νευραλγικό τομέα των δημόσιων έργων. Έναν τομέα που ο Περιφερειάρχης επιμένει να διαχειρίζεται αυστηρά προσωπικά και παράτυπα να μην παραχωρεί την υπογραφή του στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, από τη στιγμή που στα έργα εμπλέκονται συγγενικά του πρόσωπα πρώτου βαθμού.

 

Χαμογελάτε

 

Ο μικρός δεν μπορούσε να κοιμηθεί μέχρι αργά την νύχτα. Η μαμά του προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

 

– Σώπα παιδάκι μου, όπου να ‘ναι θα ‘ρθει ο μπαμπάς και θα μας πει ένα παραμύθι.

 

– Τι παραμύθι, μαμά;

 

– Πού ήταν μέχρι αυτή την ώρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *