Θέλουν να παίρνουν απευθείας από την Ε.Ε. τα κονδύλια

Σημειώνεται ότι ο πρώτος τομέας στον οποίον κράτος τέθηκε -προ της κρίσης- υπό επιτήρηση, με το «σύμφωνο του ειδικού επιτρόπου Σπιντλα», είναι αυτός της ψυχικής υγείας, και σε περίπτωση διάλυσης των 212 δομών αποασυλοποίησης που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε., η χώρα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να επιστρέψει 1,43 δισ. ευρώ στην Ε.Ε.

Σε 48ωρη απεργία

Σήμερα, το Συντονιστικό, το οποίο με 11 φορείς βρίσκεται σε 48ωρη απεργία, πραγματοποιεί συγκέντρωση στο υπ. Οικονομικών (10 π.μ.), πορεία στη Βουλή, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης στις 30 Σεπτεμβρίου, με πανελλαδική απεργία των νοσηλευτών των ψυχιατρικών νοσοκομείων αλλά και διεύρυνση του Συντονιστικού με τη δημιουργία ενός μετώπου δράσης των εργαζομένων στην υγεία.

Απαιτούν την ανάκληση της απόφασης του υπ. Οικονομικών (26/8/11) που προβλέπει «βάρβαρες» περικοπές 50% στη χρηματοδότηση των φορεών ψυχικής υγείας και κατά των εξαρτήσεων και δηλώνουν ότι δεν θα δεχτούν την εργασιακή εφεδρεία που ισούται με απόλυση. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει στην υγεία, τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Διεκδικούν, ειδικά σε εποχή κρίσης, όπου τα φαινόμενα διαταραχών της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων ανθούν, τη διεύρυνση και όχι την παράλυση των σχετικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών. Αλλιώς με μαθηματική ακρίβεια οι πάσχοντες οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που είναι αναξιοπαθούντες να καταλήγουν «στο δρόμο ή κάτω από γέφυρες».

Ηδη η κυβέρνηση προβλέπει την καταβολή του μισού από το επίδομα των 342,60 ευρώ από τους ψυχικά πάσχοντες για τη διαβίωσησε ξενώνες.

Ηδη 10 άτομα από ξενώνα της ΕΚΕΨΥΕ στο Αιγάλεω επιστρέφουν στο Δαφνί και 4 δομές του φορέα στη Λιβαδειά κλείνουν.

Εγγραφα προς διοικητές νοσοκομείων ζητούν να καταγραφούν οι δόκιμοι υπάλληλοι. Στη Θεσσαλονίκη (ΨΝΘ) καταγράφονται και οι εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν κατέχουν οργανικές θέσεις, κατήγγειλαν.

«Ενα έγκλημα συντελείται στο όνομα της δημοσιονομικής κρίσης. Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οδηγούμαστε σε προπολεμικές εποχές στην υγεία. Πρόκειται για πόλεμο και θα απαντήσουμε ανάλογα», επισήμαναν οι εργαζόμενοι, που δήλωσαν ότι ως πολίτες και επιστήμονες θα γίνουν η φωνή γι’ αυτό το πρώτο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας που βάλλεται βάναυσα γιατί ακριβώς «δεν έχει φωνή».

Ενδεικτικό των αντιφατικών κινήσεων της κυβέρνησης είναι ότι, ενώ περιστέλλει δραματικά τους φορείς της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης (χωρίς να έχει δημιουργήσει Κέντρα Ψυχικής Υγείας και ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, ως όφειλε), ταυτόχρονα μειώνει τις κλίνες στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: στο Δαφνί από 2.400 γίνονται 750. Στο Δρομοκαΐτειο από 580 γίνονται 450. Στο ΨΝΘ από 750 πέφτουν στα 400 κρεβάτια. Το Αιγηνίτειο, που ανήκει στο υπ. Παιδείας, φημολογείται ότι κλείνει.

Οι φορείς του Συντονιστικού είναι: Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ), Σωματείο Εργαζομένων ΠΕΨΑΕΕ, Σωματείο Εργαζομένων στο «Περιβολάκι», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και Τ.Α. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ), Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Ψυχαργώς» Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων ΣΙΚΦ Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Δράμας, «18 ΑΝΩ».

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΡΗ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=312092

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *