Νέα από Αρκαδία. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

ARKADIA18-150x15017Τα αποτελέσματα των εκλογών στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, αλλά και σε εκείνον της Τρίπολης, ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια τάση που είχε ήδη διαφανεί και στις εκλογές άλλων μεγάλων επιστημονικών συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στην αναμέτρηση της Αθήνας εξελέγησαν πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αγωνιστούν και να προασπίσουν τα συμφέροντα αυτών των επαγγελματικών κλάδων, σε αντίθεση με πρόσωπα που επιλέγουν να προβάλλουν την κομματική τους ταυτότητα ή την αντίθεση τους στις πολιτικές διαχείρισης της κρίσης. Επίσης σε αυτήν της Τρίπολης όλοι από κοινού υπέδειξαν πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, σοβαρό και εργατικό και το εξέλεξαν παμψηφεί.

Το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο που πολλοί υποψήφιοι θεωρούν ως το υπ αριθμόν ένα καθοριστικό στοιχείο μιας αναμέτρησης, αποδεικνύεται ξεπερασμένο, δεν ελκύει τους ψηφοφόρους, όπως και δεν αρκεί για να προσδώσει την απαραίτητη δυναμική σε όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι με ένα γενικόλογο καταγγελτικό λόγο, μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Για μια φορά ακόμα οι πολίτες αποδεικνύονται πιο διαβασμένοι, πιο υπεύθυνοι από τις κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αποζητούν νέα πρόσωπα, νέες δυνάμεις, ικανά και άφθαρτα που μπορούν να τις εμπιστευθούν για την επίλυση των προβλημάτων τους, να τους εμπνεύσουν στην καθημερινή μάχη που δίνουν.

Η εποχή της κουρελαρίας των συνθημάτων και της εύκολης και δημαγωγικής αντιπαράθεσης, δείχνει ότι έχει τελειώσει για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πλέον την επιζητούν. Η πλειονότητα θέλει την αποβολή του φανατισμού και την επικράτηση της λογικής πάνω σε στέρεες βάσεις. Είναι καιρός τα μηνύματα αυτά να τα αντιληφθούν οι κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, που επιμένουν να ανακυκλώνουν τα ίδια φθαρμένα και αναξιόπιστα πρόσωπα και δεν συνειδητοποιούν ότι όσο επιμένουν στις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ η κοινωνία θα τους γυρίζει όλο και περισσότερο την πλάτη.

Πολλές υποψηφιότητες…

Στριμώχνονται για τα καλά οι υποψήφιοι για το δήμο Γορτυνίας. Δεν περνά μέρα που να μην ανακοινώνεται και μία υποψηφιότητα. Μετά τον νυν δήμαρχο κ. Γιαννόπουλο, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, με σημαντικά προβλήματα στην παράταξή του, το δήμο θα διεκδικήσει για άλλη μια φορά και η παράταξη «Γορτυνία Νέα Εποχή», με αρχηγό όχι τον Παρασκευά Παρασκευόπουλο, αλλά τον οδοντίατρο Ανδρέα Κολοβό, ο οποίος έχει κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός συνεργασίας με άλλες ιδεολογικά συγγενείς παρατάξεις και πρόσωπα, χωρίς μέχρι τώρα αποτέλεσμα.

…Στο δήμο Γορτυνίας

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Ηλίας Αποσκίτης (πρώην δήμαρχος Κοντοβάζαινας, παλιός πολιτευτής της Ν.Δ. και νυν δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας) έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι πάλι υποψήφιος, ενώ χθες ο κ. Στάθης Κούλης , ο οποίος υπήρξε δήμαρχος Λαγκαδίων και υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ανακοίνωσε κι αυτός την υποψηφιότητά του. Παράλληλα, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος έχει ανακοινώσει ο πρώην δήμαρχος Ηραίας, Σταύρος Χριστόπουλος, όπως και ο Μίλτος Λύτρας και ο Γιάννης Φράγκος, που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από τον πρώην δήμαρχο Βυτίνας Γιάννη Σακελλαρίου, ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ωστόσο, η έκπληξη ακούει στο όνομα «Γιάννης Μουρούτσος», που είναι ξάδελφος του χρυσού Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ο νεαρός επιχειρηματίας (διευθύνει μία βιοτεχνία σαπωνοποιίας στην Κρήτη), σύμφωνα με πληροφορίες από τα parapolitika.gr, εξελέγη προ ημερών επικεφαλής της «Ανατρεπτικής Κίνησης Γορτυνίας», που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές του Μαΐου…

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης

Μια σεμνή προσωπικότητα του νομικού κόσμου της Τρίπολης, ο δικηγόρος Τάκης Γατσόπουλος, έχει επιλεγεί ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας από τον Οδυσσέα Βουδούρη. Προσεχώς η επίσημη ανακοίνωση.

Υπερκομματικός;

Μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 65 % των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο ψηφίζουν Τατούλη άναψαν το «πράσινο» φως της Χαριλάου Τρικούπη και του Β. Βενιζέλου στον περιφερειάρχη, που το κόμμα είχε στηρίξει και το 2010. Πόσω μάλλον που δημοσκόπηση που έγινε από ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι στελέχη τα οποία αντιδρούν (Γιαννακοπούλου, Δεδες ) λαμβάνουν χαμηλά ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 5%. Έτσι, στα ψηφοδέλτια του Πέτρου Τατούλη θα συμμετέχουν τόσο στελέχη από το χώρο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Πηγή: aftodioikisi.gr

Μηνύματα οικολογίας

Πολλαπλά μηνύματα έστειλε ο Μητροπολίτης Αλέξανδρος όταν προ ημερών με κληρικούς και λαϊκούς της Μητρόπολής του μετέβησαν στο Μετόχι της μονής Προδρόμου Καστρίου, που βρίσκεται στο Στόλο και περιποιήθηκαν τα κτήματα, κλαδεύοντας τις ελιές και κόβοντας τα αγριλίδια. Κυρίως μηνύματα οικολογίας, σεβασμού και αγάπης για το περιβάλλον. Στην ορθόδοξη παράδοση, κατά τον μακαριστό Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο «ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η διαφύλαξη της ζωής συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση, την εγρήγορση και την αγιότητα», η φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον είναι σεβασμός «για τη δημιουργία και τον υλικό κόσμο». Ποιος δεν συμφωνεί πως σε μια εποχή πρωτοφανούς οικολογικής κρίσης εκείνο που χρειάζεται είναι ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό ήθος; Η Εκκλησία προτείνει αυτό το οποίο εκφράζεται με τον ασκητικό τρόπο ζωής των αγίων, που έχουν επιστρέψει στη σχέση και στην οικειότητα με τον φυσικό κόσμο που είχε ο άνθρωπος πριν χάσει τον Παράδεισο. Πρόταση ανοικτή στην αποδοχή ή στην αντίρρηση. Αλλά που την κεντρική ιδέα της, την παρότρυνση για λιτότητα και μέτρο, θα το προσυπέγραφαν χωρίς δεύτερη κουβέντα όσοι συμμερίζονται την πανθομολογούμενη πια βεβαιότητα ότι η αμετροέπεια των άπληστων έσυρε τελικά τον κόσμο μας ένα βήμα από τα τάρταρα.

Διαγραφή «αιωνίων»

Εφαρμογή του νόμου που επιβάλλει τη διαγραφή των φοιτητών εκείνων που δεν κάνουν εγγραφή σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα γίνεται στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο νόμος αυτός δεν επιτρέπει την ευδοκίμηση του φαινομένου της μακροχρόνιας φοίτησης που υπήρχε μέχρι τώρα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

Ημέρα ποίησης

Να με συγχωρέσουν οι πάσης φύσεως εραστές της λεγόμενης «Ημέρας της Ποίησης» για τη βαθύτατη αντίθεσή μου (τοποθετημένη στις παρυφές του σνομπισμού) για αυτό το εαρινό πανηγύρι.

Σε μια χώρα όπου τα γράμματα και οι τέχνες έχουν καιρό τώρα ευτελισθεί από την πολιτεία (=υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Πολιτισμού) αυτές οι εκδηλώσεις δεν έχουν κανένα νόημα.

Τουναντίον προσφέρουν άλλοθι σε πολλούς. Όσο για τους αναγκαστικά περιφερόμενους ποιητές μας στα μαζικά μέσα μεταφοράς (όπως είδαμε να γίνεται και με τον αυστηρά αυτοεγκλωβισμένο Κ. Π. Καβάφη) σημειολογικά (που λένε) θα λέγαμε πως δεν διαφέρουν από τα διαφημιζόμενα απορρυπαντικά. Αν η ποίηση συνιστά μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας, η «Ημέρα της Ποίησης» δείχνει πομπωδώς μια θλιβερή, συχνά χυδαία και βάναυση απομίμηση αυτής της ιερής πράξεως. Γιώργης Γιατρομανωλάκης tovima.gr

Χαμογελάτε

Στο λεωφορείο:

-Την προσοχή σας παρακαλώ, ληστεία…

-Αϊ στο καλό και τρόμαξα, νόμιζα πως μπήκε ελεγκτής…

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *