Δεκάδες νεκροί από Έμπολα στη Γουινέα, κίνδυνος εξάπλωσης

εμπολαΚόνακρι

Στον άκρως μολυσματικό ιό Έμπολα, ο οποίος προκαλεί θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία, οφείλεται τελικά η επιδημία που σκότωσε τουλάχιστον 59 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί τώρα ότι η επιδημία μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί στη γειτονική Σιέρα Λεόνε.

«Είναι πράγματι αιμορραγικός πυρετός Έμπολα. Το επιβεβαίωσε εργαστήριο της Λιόν [της Γαλλίας]», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταμαντάνγκ Αλμπέρ Καμαρά στο Reuters.

 

Η επιδημία «έχει στοιχίσει τη ζωή σε 59 ανθρώπους μεταξύ των 80 κρουσμάτων που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής ο Δρ Σακομπά Κεϊτά της διεύθυνσης πρόληψης του υπουργείου Υγείας.

 

Μέχρι το Σάββατο παρέμενε ασαφές αν τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού οφείλονται στον Έμπολα ή στον συγγενικό και εξίσου επικίνδυνου ιού του Μάρμπουργκ.

 

Ο ιός Έμπολα, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία, είναι ιδιαίτερα μολυσματικός και σκοτώνει έως και το 90% των θυμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ υψηλό πυρετό, εμετούς, διάρροια, εξωτερική και εσωτερική αιμορραγία.

 

Είχε εντοπιστεί το 1976 στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κοντά στον ποταμό Έμπολα.

 

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από επαφή με ζώα και θεωρείται σημαντική απειλή και για τους πληθυσμούς γορίλα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

 

Η φυσική δεξαμενή του ιού πιστεύεται ότι είναι οι νυχτερίδες.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=579781

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *