Οι Γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για τους ανασφάλιστους – ο Υπουργός Υγείας τι κάνει;

ιατρειο κοινωνικής αλληλ.3πλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι επισκέψεις στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Ερμητικά κλείνουν πλέον οι πόρτες των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία, αφου «παγωνει» ακόμη και η νοσηλεία των βαρέως πασχόντων. Η συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με 16 νοσοκομεία της Αττικής, ξεκίνησε το 2012, με στόχο να δώσει τη «χείρα βοηθείας της νοσηλείας» στους ανασφάλιστους εκείνους αρρώστους που έπρεπε να νοσηλευτούν για να ζήσουν, δεν είχαν όμως τα χρήματα για τη νοσηλεία τους. Από τα περιστατικά καρκινοπαθών που έχρηζαν χειρουργικής επέμβασης, μέσα στον πρώτο ενάμιση χρόνο, χειρουργήθηκε το 4%, ενώ τον τελευταίο καιρό «αναβάλλονται επ αόριστο» τα χειρουργεία των ασθενών που παραπέμπονται. Κλείνουν οι πόρτες ακόμη στους ανασφάλιστους νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση ν, στους στεφανιαίους που χρειάζονται μπαλονάκι, στους ασθενείς με που δε βλέπουν, ακόμη και στους ανασφάλιστους που χρειάζονται στεφανιογραφίες, ακτινοθεραπείες, αξονικές, αλλά και σε κάθε έγκυο που φτάνει να γεννήσει στα Επείγοντα, με κίνδυνο της ζωή της γιατί δεν έχει τα 800 ευρω.

Την ώρα που οι γιατροί αγωνίζονται ως εθελοντές σε ολες τις δομές της περίθαλψης, από την ΠΦΥ ως τα χειρουργεία, για να σωθούν ανασφάλιστοι άρρωστοι, οι διοικήσεις των νοσοκομείων «κόβουν» τους κωδικούς νοσηλείας για τους ανασφάλιστους και το Υπουργείο Υγείας λαικίζει, μιλώντας για εξεύρεση πόρων για τους ανασφάλιστους μέσα από φαιδρά μέτρα χωρίς ερείσματα.

Πουθενά στην πολιτισμένη Ευρώπη του 2014 δεν υπάρχει αυτή η ανθρωποφαγία στην υγειονομική περίθαλψη, αφού στοιχειώδη πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχουν όλοι για να μην πεθάνουν. Όμως πουθενά στην Ευρώπη, δεν υπάρχει και η ελληνική αλληλεγγύη της προσφοράς και της ανθρωπιάς χιλιαδων γιατρών και εκατομμυρίων πολιτών στα Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέσα σε μία μέρα προσήλθαν 610 ανασφάλιστοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 190 για να κλείσουν ραντεβού, 335 ασθενείς για να λάβουν δωρεάν φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ 86 ασθενείς εξετάστηκαν από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου και έλαβαν στη συνέχεια φαρμακευτική αγωγή..

Τον τελευταίο καιρό, τα νούμερα των ιατρικών επισκέψεων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής των ανασφάλιστων σπάνε ρεκόρ, ενώ η ημερήσια προσέλευση τους για χορήγηση φαρμάκων από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου κυμαίνεται από 100-300 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο οι ιατρικές επισκέψεις των ανασφάλιστων αρρώστων στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής τριπλασιάστηκαν, από το Φεβρουάριο 2013 που το ιατρείο αριθμούσε 16.800 επισκέψεις, έως σήμερα που το νούμερο τους έφτασε στις 47.200.

episkepseis

Αν αναλογιστεί δε κανείς, πως το 48% των ασθενών είναι έλληνες πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και τις επιχειρήσεις τους ή πετάχτηκαν εκτός ασφάλισης λόγω χρεών στην εφορία, και άλλο ένα 37% είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που έχασαν τις δουλειές τους, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που στιγματίζει την υγεία του ελληνικού λαού λόγω έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Αξιοσημείωτα είναι τα λόγια του Προέδρου του ΙΣΑ Γιώργου Πατούλη που μιλά για ανθρωποκτονική κρίση τονίζοντας ότι μόνο στην «ευρωπαϊκή» Ελλάδα του 2014, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι δεν έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Άμεση προτεραιότητα στην Υγεία είναι η κοινωνική μέριμνα και η εξασφάλιση πόρων για να έχουν οι ανασφάλιστοι άρρωστοι τη στοιχειώδη πρόσβαση στη νοσηλεία, στη θεραπεία, στο φάρμακο. Οι εθελοντές γιατροί μας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να μη χαθεί καμιά ανθρώπινη ζωή. Όμως σήμερα, καλούμε το Υπουργείο υγείας να αναλάβει, εδώ και τώρα τις ευθύνες του, και να δώσει λύση πριν θρηνήσουμε άλλα θύματα. Πρέπει, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, να υπάρξει και στην Ελλάδα ένα σύστημα υγείας ισότιμο δικαίωμα πρόσβασης στην περίθαλψη για όλους τους πολίτες είτε είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Κωστής Δήμτσας σημείωσε: «Οι ανασφάλιστοι εγγίζουν πλέον τα 3,5 εκατομμύρια. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, που ξεκίνησε με την ευλογία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου Β το Φεβρουάριο 2012, αποτελεί, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το παράθυρο της ελπίδας στο συνάνθρωπο που υποφέρει και είναι αποκλεισμένος από την περίθαλψη. Άμεσο χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας, με ειλικρινή σεβασμό στην αξία του κάθε προσώπου. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

300 εθελοντές γιατροί και δεκάδες εθελοντές πολίτες στηρίζουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής που αποτελεί την πρώτη πρότυπη μονάδα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας ανασφάλιστων ασθενών και μέσα από την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη του κόσμου.

Τριπλάσια ήταν μέσα στους τελευταίους 13 μήνες και η αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών που προστρέχουν για φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

farmaka

Μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Ιατρείου, χορηγήθηκαν δωρεάν 67.000 φάρμακα σε ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ το αντίστοιχο ποσό των φαρμάκων που δόθηκαν το δεύτερο χρόνο ήταν 193.000 σκευάσματα.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ προσέφεραν, μέσα στη διετία, 560.000 δωρεάν φάρμακα στην Αττική και στις παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές, στηρίζοντας τα 11 παραρτήματα του Ιατρείου ανά την Ελλάδα, καθώς και 35 δήμους της Αττικής, 42 δήμους της Περιφέρειας, 26 Μητροπόλεις και 30 ενορίες της Ιερας Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς επίσης και 18 ιδρύματα, άσυλα και φορείς. Με τη βοήθεια χιλιάδων ανώνυμων πολιτών συγκεντρώσαμε 770.000 φάρμακα από τη δράση του ΣΚΑΙ «Όλοι μαζί μπορούμε» και 160.000 φάρμακα από την Κοινωνική τράπεζα του ΣΦΕΕ και των 62 Εταιρειών που στηρίζουν τους χρόνιους ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί 9-5 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών – 3ο όροφος) και παρέχει Πρωτοβάθμια Περίθαλψη σε ανασφάλιστους ασθενείς. Τηλέφωνο επικοινωνίας και ραντεβου: 213 011 7390 και 210 3847374. Παράλληλα, το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου χορηγεί φάρμακα καθημερινές εκτός Τρίτης. Τηλέφωνο επικοινωνίας Κοινωνικού Φαρμακείου 213 011 7371

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *