Επιστολές-σοκ από διευθύντρια του Αρεταίειου και 13 ασθενείς του Αττικού

μτνΜόλις… μισό ευρώ φαίνεται ότι αξίζει σήμερα η ζωή ενός νεφροπαθούς. Με αυτό το ποσό έχει εκτιμήσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) του υπουργείου τον καθένα από τους 10.000 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, παίζοντας ρώσικη ρουλέτα, αφού κινδυνεύουν από αλλεργικό σοκ, κολπική μαρμαρυγή και άλλες σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της «μη καλής κάθαρσης» από τα ακατάλληλα αιγυπτιακά φίλτρα νεφρού που έχουν προμηθευτεί τα νοσοκομεία.Το σοβαρό αυτό θέμα αποκάλυψε η «δημοκρατία» σε δημοσίευμα (Σάββατο 15 Μαρτίου) με πρωτοσέλιδο τίτλο «Νεφροπαθείς σε κίνδυνο από φθηνά υλικά αιμοκάθαρσης», ενώ ακολούθησε εισαγγελική παρέμβαση.
Σήμερα η «δημοκρατία» αποκαλύπτει δύο έγγραφα που ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι όχι μόνο κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων, αλλά και ότι το Δημόσιο δεν κάνει καμία εξοικονόμηση από την προμήθεια φθηνών φίλτρων νεφρού. Αντίθετα, ξοδεύει τελικά πολύ περισσότερα για την αντιμετώπιση των επιπλοκών!
Καταγγελίες
Ειδικότερα, η διευθύντρια της Νεφρολογικής Κλινικής του Αρεταίειου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Τζανάκου-Εξαρχου, με επείγον έγγραφό της στις 12 Μαρτίου προς τη Διεύθυνση Οικονομικού του θεραπευτηρίου ζητάει προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης συγκεκριμένων προδιαγραφών, γιατί «τα είδη φίλτρων της εταιρίας, της οποίας η προσφορά ήταν χαμηλότερη κατά 0,5 ευρώ ανά φίλτρο (20,50 έναντι 21 ευρώ των άλλων οκτώ εταιριών που απερρίφθησαν) δεν καλύπτουν τις ανάγκες για ασφαλή θεραπευτική αιμοκάθαρση».
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «η επαρκής αιμοκάθαρση σχετίζεται άμεσα με τον χρόνο επιβίωσης των ουραιμικών. Οι ασθενείς θα αντιδράσουν δικαίως εάν για 0,5 ευρώ ανά φίλτρο υποχρεωθούν να υποβάλλονται σε ανεπαρκή αιμοκάθαρση»!
Επιπλέον, 13 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο Αττικό Νοσοκομείο με επιστολή τους προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών στις 14 Μαρτίου ενημερώνουν ότι τα υψηλής ποιότητας φίλτρα κοστίζουν 28 ευρώ, ενώ τα αιγυπτιακά 27,80. Για 0,20 ευρώ οι ασθενείς έχουν μεγάλη απώλεια αίματος, γιατί «οι αντιδράσεις από τα ακατάλληλα φίλτρα δημιουργούν πήγματα στο αίμα μας, το οποίο καταλήγει στον σκουπιδοντενεκέ. Ο αιματοκρίτης πέφτει δραματικά και για να επανέλθει χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ερυθροποιητίνης, που κοστίζει στο Δημόσιο εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες ευρώ».
Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές που θέτει η ΕΠΥ για την προμήθεια των φίλτρων νεφρού είναι η χαμηλότερη τιμή και να έχουν το σήμα CE. Τα αιγυπτιακά φίλτρα νεφρού υπάρχουν σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, τα τουρκικά υπάρχουν κυρίως σε ιδιωτικές κλινικές στη βόρεια Ελλάδα και κινεζικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία.Ρίτα Μελά 

κλικ στηνεικονα http://www.dimokratianeαρετws.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *