Σουσάμι άνοιξε….

imagesΤο ταχίνι είναι φυσικό προϊόν που αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι (σησάμι) που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και αλέθεται. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα. Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Στη Μέση Ανατολή αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών φαγητών.

Περιέχει 20% πρωτεΐνες πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα που συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης.

Το σησάμι περιέχει σε μεγάλες ποσότητες (μεγαλύτερες απ’ το ελαιόλαδο) την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε που βοηθά στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου και χρόνιων ασθενειών. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη που είναι πολύτιμες για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων και του εγκεφάλου.

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική, πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους-ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σησαμίνη, σησαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό.

Το ταχίνι αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα είναι χαμηλή.

Μπορεί να καταναλωθεί αναμειγμένο με λίγο μέλι πάνω σε ψωμί, φρυγανιά, γιαούρτι ή και φρούτα, σε αραβικές πίτες, σε σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες, σούπες. Να το αναμείξετε με χούμους και άλλα όσπρια καθώς και να το ταιριάξετε με κακάο ή ρευστή σοκολάτα για πίτες, κέικ και μπάρες δημητριακών, ακόμα και στο καφέ. Ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή και μέτρο στην κατανάλωσή του καθώς αποδίδει γύρω στις 100 θερμίδες ανά κουταλιά. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σύμμαχο στην διατήρηση της καλής υγείας και συμβάλλει στη μακροζωία.


 

Διατροφική αξία Ταχινιού ανά κουταλιά

Ενέργεια

89 θερμίδες

Πρωτεΐνη

2,55 γρ.

Ολικά λιπαρά

8,06 γρ.

Υδατάνθρακες

3,18 γρ.

Φυτικές ίνες

1,4 γρ.

Απλά σάκχαρα

0,07 γρ.

Ασβέστιο

64 mg

Σίδηρος

1,34 mg

Μαγνήσιο

14 mg

Φώσφορος

110 mg

Κάλιο

62 mg

Νάτριο

17 mg

Ψευδάργυρος

0,69 mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

MSc στην Κλινική Διατροφή

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος

Κύπρου 1, 22100 Τρίπολη

Τηλ. 2710 232841, Κιν. 6948 583421

Email: vasodede@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *