Συνελήφθη επιχειρηματίας που υπερκοστολογούσε ιατρικά είδη για τα δημόσια νοσοκομεία. Απάτη 10 εκατ. ευρώ

zougla Με υπερκοστολόγηση μέχρι και 241% προμηθεύονταν ιατρικά είδη πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, επί δύο ολόκληρα χρόνια, από γνωστό 55χρονο επιχειρηματία ο οποίος συνελήφθη, έχοντας προκαλέσει ζημία στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η απάτη που είχε στηθεί με πρωταγωνιστή τον 55χρονο φαίνεται, όμως, πως είχε και πολλούς … «αθέατους» -προς το παρόν τουλάχιστον- συνεργούς μέσα στα νοσοκομεία. Ήδη οι Αρχές ερευνούν όλα τα σχετικά στοιχεία από τα νοσηλευτικά ιδρύματα, βάζοντας στο μικροσκόπιο τις διοικήσεις αλλά και τους αρμόδιους υπαλλήλους που είχαν χειριστεί τις επίμαχες προμήθειες των ιατρικών ειδών.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα που διήρκεσε τουλάχιστον έναν μήνα και η οποία ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης ferrariΡάικου, ενώ ολοκληρώθηκε ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες των επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνου. Καθοριστική ήταν και η βοήθεια της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία προχώρησε στη σύλληψη του επιχειρηματία σε συγκρότημα μεζονέτων στη Γλυφάδα, ενώ στο γκαράζ υπήρχε ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο Ferrari αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο επιχειρηματίας και οι τυχόν συνεργοί του έχουν διαπράξει τέσσερα κακουργήματα, σε συνδυασμό μάλιστα με τις διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, τα οποία αφορούν σε:

– κατάρτιση πλαστών και εικονικών τιμολογίων

-απόκρυψη εισοδημάτων

– φοροδιαφυγή κΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ EPIRUSGATEαι ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

– απάτη.Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 ο επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας εμπορίας ιατρικών ειδών (S T Medisal εμπορία ιατρικών ειδών) δήλωσε ψευδώς σε διοικήσεις νοσοκομείων και υπαλλήλους αρμόδιους για τις προμήθειες (π.χ. Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Παίδων Πεντέλης, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο κ.λπ. σε όλη την Ελλάδα) πως τα είδη που τους προμήθευε είχαν αγοραστεί από κυπριακή εταιρεία (Praxis Company) στις τιμές που αναγράφονται στα τιμολόγια και πως έπρεπε να ενσωματωθεί στην τελική τιμή και το κέρδος του (!)…

Στην πραγματικότητα, όμως, η κυπριακή εταιρεία είχε συσταθεί μόνο και μόνο για να έχει ως αποκλειστικό πελάτη την εταιρεία του κατηγορουμένου! Και, βέβαια, τα ιατρικά είδη δεν είχαν αγοραστεί με τη μεσολάβηση της κυπριακής εταιρείας, αλλά απευθείας από τις προμηθεύτριες εταιρείες του εξωτερικού. Με αυτόν τον τρόπο ο κατηγορούμενος προμηθευόταν τα ιατρικά είδη σε τιμή 241% χαμηλότερη από αυτή που εμφάνιζε στα τιμολόγια – δήθεν-αγοράς από την κυπριακή εταιρεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγοράς ενός αιμοστατικού που είχε αγοραστεί από την Τσεχία, έναντι 2,5 μόλις ευρώ, το οποίο πουλήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο για το ποσό των 500 ευρώ.H Οικονομική Αστυνομία φέρεται να βρήκε στον υπολογιστή του έναν σκληρό δίσκο όπου υπάρχουν όλα τα τιμολόγια σε ψηφιακή μορφή και ειδικό λογισμικό που έκανε τις υπερ-τιμολογήσεις. Εντοπίστηκαν δε, σύμφωνα με πληροφορίες, 380 τιμολόγια που θεωρούνται πλαστά και εικονικά, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, για τις «αγορές των ιατρικών ειδών από την κυπριακή εταιρεία», τα οποία υπολογίζονται ότι κόστισαν στον ίδιο μόλις 8,5 εκατομμύρια (!).

Ιδιαίτερα κερδοφόρα ήταν και η εικόνα της εταιρείας του, η οποία μέσα σε τρία χρόνια τού είχε αποφέρει μέρισμα κερδών άνω των 17 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, χαρακτηριστικό κατά τις Αρχές είναι ότι τα κέρδη του εμφανίζονταν ως εταιρικά και ο ίδιος φαινόταν να μην έχει περιουσία, αν και ζούσε μέσα στην πολυτέλεια και κυκλοφορούσε μόνο με… Ferrari.

Πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως εισέπραττε μέρισμα κερδών από την εταιρεία του, τα οποία για παράδειγμα το 2008 ανήλθαν σε 3,5 εκατ., το 2009 σε 6,5 εκατ. και το 2010 σε 7,5 εκατ. ευρώ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Μυρτώ Τσάβαλου

http://www.zougla.gr/greece/article/apati-10-ekat-evro

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *