Επισκόπηση Ημερησίου Τύπου Θεσσαλονίκης 23-9-11

Θεσσαλονίκη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011
Αριθμός Δελτίου: 1309

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Στους χιλιάδες Έλληνες καταναλωτές από τη Β. Ελλάδα που επισκέπτονται τις βαλκανικές χώρες για τα ψώνια της εβδομάδας, αλλά και στις επιχειρήσεις που μεταναστεύουν σε αυτές και στις έντονες αντιδράσεις προς την κυβέρνηση και τα συνθήματα κατά του Γ. Παπανδρέου κατά τη χθεσινή πορεία φοιτητών και μαθητών στη Θεσσαλονίκη, αναφέρονται τα σημερινά κεντρικά πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.   Συγκεκριμένα:  «Επιχειρήσεις, καταναλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα ‘‘δραπετεύουν’’ στα Βαλκάνια», είναι ο κεντρικός τίτλος του «Αγγελιοφόρου», που τονίζει την οδυνηρή πραγματικότητα… καθώς 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες και 600.000 Έλληνες περνούν τα σύνορα κάθε μήνα για φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες  αφήνοντας  500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα μαγαζιά των χωρών αυτών.  Δραματική συνέπεια: Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχει βάλει λουκέτο!     «600.000  Έλληνες ψωνίζουν εκτός συνόρων σε Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για τα ψώνια της εβδομάδας», τιτλοφορεί το κεντρικό της θέμα η «Μακεδονία», τονίζοντας και αυτή ότι “500 εκατ. ευρώ είναι η ετήσια διαρροή ρευστού»   Με τον τίτλο «Πήρε διαζύγιo  από τo λαό η κυβέρνηση», η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» τονίζει: «Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά οι βουλευτές είναι εγκλωβισμένοι» και παραθέτει τη δήλωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας που τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τους κερδοσκόπους»   Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» ως τίτλο προβάλλει το σύνθημα που επικρατούσε χθες στην πορεία μαθητών και φοιτητών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης «Παπανδρέου, έχεις βάλει σκοπό να με κάνεις εργάτη φτηνό»

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Επιχειρήσεις, καταναλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα»
«‘‘Δραπετεύουν’’ στα Βαλκάνια»’
Η οδυνηρή πραγματικότητα…
■ 1.500 επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει σε γειτονικές χώρες
■ 600.000 Έλληνες περνούν τα σύνορα κάθε μήνα για φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες
■ 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο αφήνουν στα μαγαζιά των χωρών αυτών οι Έλληνες καταναλωτές
… και η δραματική συνέπεια
Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχει βάλει λουκέτο! (σελ. 32 – 33), ΑΠΟΨΗ σελ. 4

«Κοινοβουλευτικός πυρετός για τα μέτρα»
• Κυβερνητικοί βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά στον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο
• Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
• Τι είπαν για τα μέτρα βουλευτές σε Βενιζέλο και Ρέππα στον ΚΤΕ Οικονομίας
• Δραματική έκκληση Γ. Παπανδρέου στους βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ιονίων και Κρήτης
• Ευ. Βενιζέλος: Να μην φτάσουμε στην αληθινή κρίση, την Αργεντινή του 2000
• Με γάλα και ψωμί στο βήμα της Βουλής η Λιάνα Κανέλλη (σελ. 3, 5)

«Βροχή διώξεων στο ποδόσφαιρο, λουκέτο στο βόλεϊ» (σελ. 20, 24)

«Κεντρική Μακεδονία / Εγκληματικές ευθύνες για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά Έργα»
Ένορκη διοικητική εξέταση για την κατάρρευση της γέφυρας στο Μελισσουργό, μόλις πέντε χρόνια μετά την κατασκευή της, αποφάσισε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η γέφυρα πάντως κατασκευάστηκε με ευθύνη της πρώην νομαρχίας (μετά τις τότε πλημμύρες στην περιοχή), δηλαδή της νυν περιφέρειας (σελ. 12 – 13)

«OHE: στήριξη στην Ελλάδα από Ευρωπαίους και Αμερικανούς»
Και πτώση των χρηματιστηρίων με ευθύνη των ΗΠΑ (σελ. 29, 35)

«Ο δορυφόρος σήμερα 7-9 μ.μ. ‘‘πάνω από τα κεφάλια μας’’» (σελ. 14)

«Ποινική δίωξη σε 11 για την κομπίνα στην Εθνική Ασφαλιστική» (σελ. 9)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«20 χρόνια πριν» (‘Η άποψη’  της εφημερίδας ως προς το κύριο πρωτοσέλιδο θέμα, σελ. 4)
Όταν πριν από 20 ακριβώς χρόνια διαλυόταν η Σοβιετική Ενωση και ο κόσμος γινόταν μονοπολικός, η παγκοσμιοποίηση έμπαινε στην τελευταία και -όπως αποδείχτηκε- ισοπεδωτική φάση της. Σε γενικές γραμμές ο πλανήτης χωρίστηκε στα δυο: από τη μια οι χώρες χαμηλού εργατικού κόστους -ανάμεσά τους τα Βαλκάνια πλην της Ελλάδας. Από την άλλη οι ισχυρές καταναλωτικά και τεχνολογικά χώρες της Δύσης -κυρίως τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αμερική. Η Ελλάδα θεωρητικά εντάχθηκε αυτομάτως στη δεύτερη κατηγορία, ενώ ήταν πιο κοντά στην πρώτη. Το κακό είναι ότι το πίστεψε και η ίδια. Βάλθηκε, μάλιστα, να το εφαρμόσει παίρνοντας δανεικά και καταναλώνοντας, μέχρι που φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Στο μεσοδιάστημα ο όποιος παραγωγικός ιστός είχε στηθεί στη χώρα από το 1950 και μετά, σιγά σιγά αποδιαρθρώθηκε.
Μόλις τα δανεικά που χρησιμοποιούσε ως καύσιμο η μηχανή της ελληνικής αγοράς στέρεψαν, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στράφηκαν σε άλλες λύσεις. Πιο προσιτή η «μετακόμιση» στις γειτονικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Όταν, μάλιστα, η Βουλγαρία εντάχθηκε πλήρως στην ΕΕ και οι έλεγχοι στα σύνορα έπαψαν, ενώ στο έδαφος των Σκοπίων οι Έλληνες μπαίνουν με απλή επίδειξη ταυτότητας, όλα έγιναν απλούστερα. Κάποιες επιχειρήσεις -υπολογίζονται σε 1.500- βρίσκουν καταφύγιο στο φορολογικό συντελεστή 10%, ενώ όσοι καταναλωτές μπορούν φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους με αμόλυβδη 0,50 ευρώ φτηνότερα. Θέσεις εργασίας και ζεστό χρήμα «μεταναστεύουν» και ολόκληρες εγχώριες μεθοριακές περιοχές μαραζώνουν.
Η έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου για την «ξενιτεμένη κατανάλωση» απλώς επιβεβαιώνει αυτό που όσοι βρίσκονται στα παραμεθόρια ξέρουν. Γι’ αυτό ζητούν εδώ και χρόνια μέτρα σε δύο κατευθύνσεις: ανάσχεσης του ρεύματος προς τα έξω και τόνωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Φυσικά «φωνή βοώντος…». Σε αυτήν τη φάση η ένταση των δημοσιονομικών προβλημάτων είναι τόσο μεγάλη, που η κυβέρνηση μόνο για το θεαθήναι ασχολείται με την πραγματική οικονομία. Μέχρι να περάσουν όλα αυτά… Κι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι τόσο ακριβότερη από τους γείτονες, η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ελληνική κατανάλωση θα εξακολουθούν να μεταναστεύουν.

«Βάστα με να σε βαστώ…» (από τη στήλη ‘μποξέρ’, σελ. 7)
« Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται», λέει μία λαϊκή παροιμία και φαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, προσπαθούν, στη ζοφερή οικονομική συγκυρία, να δώσουν ο ένας στον άλλον χέρι αλληλοβοήθειας. Ενώ τα μέτρα σε βάρος των  πολιτών πέφτουν σαν χαλάζι επί δικαίων και αδίκων, ο κόσμος αναστενάζει, ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ απειλούν με συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συλλέγουν υπογραφες για να καταθέσουν κι αυτοί πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, συμπεριλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ από το 2004 έως το 2009. Όλες οι Εξεταστικές που έφτιαξαν μέχρι τώρα, όμως, δεν οδηγήθηκαν σε φιάσκο; Νομίζουν άραγε και οι δύο πως θα γλιτώσουν από την μήνιν του λαού με τερτίπια;

«‘Η ΔΕΘ δεν είναι πολιτική αρένα’ / Παρέμβαση Μπουτάρη για ‘έξωση’ της πολιτικής από τα εγκαίνια της ΔΕΘ» (σελ. 10)
Την ‘έξωση’ της πολιτικής από τα εγκαίνια της ΔΕΘ ζητά με  παρέμβασή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της πόλης αλλά και με τοποθέτησή του χτες το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος φαίνεται να μπαίνει μπροστά σε ένα γενικότερο κλίμα αντίδρασης για το… πολεμικό κλίμα που δημιουργείται στην πόλη στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
«Προτείνω από τον επόμενο χρόνο και στα επόμενα χρόνια η πολιτική ηγεσία της χώρας να αποφύγει τις προγραμματικές οικονομικές εξαγγελίες καθώς και τις προγραμματικές συνεντεύξεις Τύπου στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός και οι προσωπικότητες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι στη Θεσσαλονίκη, όλες τις  ημέρες του χρόνου, ακόμη περισσότερο στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά να συμμετάσχουν εξυπηρετώντας το ρόλο της ΔΕΘ ως ενός εμπορικού γεγονότος συνδεδεμένου με τη διεθνή οικονομική δράση και την επιχειρηματικότητα της χώρας μας» τονίζει χαρακτηριστικά στο κείμενό του ο κ. Μπουτάρης. Ο τελευταίος πρότεινε μάλιστα και στο δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της ΔΕΘ έχει δεχθεί πλήγμα επειδή η έναρξη και  τελετή εγκαινίων της έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και συγκρούσεων με επίκεντρο την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Με τον τρόπο αυτό παραλύει η πόλη, η γιορτή και τα εγκαίνια της ΔΕΘ χάνουν το νόημά τους και το όφελος της πόλης μετατρέπεται σε ζημία».
«Το πρόβλημα που γεννά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τα επεισόδια είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται. Το φαινόμενο θα εξορκιστεί αν οι πρωθυπουργοί δεν εξαγγέλλουν τέτοιου είδους μέτρα, όχι αν σταματήσουν να τα εξαγγέλλουν από τη Θεσσαλονίκη», σχολίασε ο Κώστας Γκιουλέκας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Απαντώντας ο δήμαρχος πρόσθεσε: «Η ΔΕΘ δεν είναι πολιτική αρένα, αυτό πρέπει να σταματήσει. Κάποιοι χαϊδεύουν τα αφτιά της Θεσσαλονίκης θέλοντας να δείξουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ. Αυτό είναι λάθος».

«Ψήφισμα για τα οικονομικά μέτρα πρότεινε ο δήμαρχος» (σελ. 10)
Τα ειρωνικά σχόλια των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης προκάλεσε χτες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, να υιοθετήσει το Σώμα ψήφισμα για τα νέα οικονομικά μέτρα, τα οποία χαρακτηρίζει ειδεχθή.
«Δηλώνουμε στους έχοντες και μη καταβάλλοντες ότι ήρθε η ώρα της συμβολής στο κοινό καλό και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης , οι οποίες η καθεμιά – μα καθεμιά – με τον τρόπο της συνέβαλε στο να έρθει η χώρα στο χείλος της καταστροφής να συμπεριφερθούν με σύνεση και αποφασιστικότητα ούτως ώστε η χώρα να αποφύγει τις οδυνηρές συνέπειες της άναρχης χρεοκοπίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

« Όχι σε εφεδρεία, περικοπές, νέα μέτρα» (σελ. 11)
Δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες χτες στη Θεσσαλονίκη από εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές. Οι εργαζόμενοι σε 11 ΔΕΚΟ πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη κάνοντας στάση έξω από το πολιτικό γραφείο το υπουργού Οικονομικών, όπου φώναξαν συνθήματα εναντίον του κ. Βενιζέλου και των κυβερνητικών μέτρων. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης και ο γ.γ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος κάλεσαν τους εργαζομένους να αντισταθούν στα μέτρα, παίρνοντας μέρος και στη νέα στάση εργασίας που θα γίνει τη Δευτέρα και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.

«Γκρεμίστε τα κάγκελα, ανοίξτε τα σχολεία / Να γίνουν πάρκα και χώροι αναψυχής οι αυλές τους, προτείνουν ειδικοί» (σελ. 15)
Την ανάγκη ένταξης των σχολικών αυλών στην καθημερινή ζωή της πόλης και τη μετατροπή τους σε χώρους αθλοπαιδιών κι αναψυχής για παιδιά και περιοίκους όλες τις ώρες της ημέρας τονίζουν αρχιτέκτονες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δημόσιος χώρος… αναζητείται» του ΤΕΕ/ΤΚΜ, που οργανώνονται για μετά τα μέσα Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Βγάζουν άκυρα χιλιάδες συμβόλαια ιδιοκτησίας» (σελ. 16)

«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες συμβόλαια ιδιοκτησίας ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Πρόκειται για τις νομικά χαρακτηριζόμενες ως κάθετες ιδιοκτησίες, δηλαδή για κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο αγροτεμάχιο (εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες), αλλά δεν εφάπτονται μεταξύ τους και ανήκουν σε διαφορετικά άτομα.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και στη Θεσσαλονίκη, ιδίως στις περιοχές που βρίσκονται στους δήμους ανατολικότερα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου υπάρχουν πολλά κτίσματα σε εκτός σχεδίου περιοχές και αρκετά από αυτά κατασκευάστηκαν σε εξ αδιαιρέτου εκτάσεις με κάθετη ιδιοκτησία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον «Α» η διευθύντρια του Υποθηκοφυλακείου – Κτηματολογικού Γραφείου Βασιλικών, Μυρτώ Καρυπίδου, μόνο στο χώρο ευθύνης τους υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται «στον αέρα». «Το παράδοξο είναι ότι οι πολεοδομίες εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να εκδίδουν άδειες. Εδώ και μήνες η Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος υπόσχεται ότι θα πιέσει για μία ρύθμιση με αναδρομική θεραπεία», είπε η κ. Καρυπίδου.
Στο μέγεθος του προβλήματος αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση – Χρουσαλά, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι πολύ σύντομα θα δοθεί μία αποτελεσματική λύση με ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης

«Ψηφιοποιείται το αρχείο της Πολεοδομίας από το 1917!» (σελ. 16)
Ένα πολύτιμο αρχείο, που απεικονίζει με ένα διαφορετικό τρόπο την ιστορία της πόλης, επιχειρείται να διασωθεί μέσω της ψηφιοποίησής του. Πρόκειται για το Αρχείο Οικοδομικών Αδειών της Πυρικαύστου Ζώνης Θεσσαλονίκης, ένα αρχείο μοναδικής αξίας για την ιστορία της πόλης και κυρίως την ανοικοδόμησή της μετά την πυρκαγιά του 1917. Όλα αυτά τα χρόνια, το αρχείο, που αριθμεί περί τους 3.000 φακέλους με αυθεντικά έγγραφα και σχέδια, φυλασσόταν στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και σήμερα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το πρόβλημα είναι ότι το αρχείο παραμένει σε ενεργή χρήση για την αναζήτηση στοιχείων για υφιστάμενα κτίρια.

«Πράσινο φως» σε 239 επενδύσεις σε Κεντρική και Δ. Μακεδονία» (σελ. 34)
Τα επενδυτικά αυτά σχέδια εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» του ΕΠΑΝ ΙΙ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Σε Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για τα ψώνια της εβδομάδας»
«600.000  Έλληνες ψωνίζουν εκτός συνόρων»
500 εκατ. ευρώ η ετήσια διαρροή ρευστού.
Περισσότεροι από 600.000 Έλληνες περνούν σε μηνιαία βάση στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους, ενώ πάνω από 1.500 επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί στα γειτονικά κράτη, όπως εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπορικών συλλόγων ακριτικών περιοχών της χώρας, περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ελληνικού ρευστού χρήματος διαρρέουν κάθε χρόνο προς Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία για την αγορά καταναλωτικών προϊόντων. Στην κορυφή των προτιμήσεων των “ξενιτεμένων” καταναλωτών είναι τα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης, τα ποτά, τα τσιγάρα, η βενζίνη, οι οδοντιατρικές υπηρεσίες και οι επισκευές αυτοκινήτων, ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν όλα τα τρόφιμα της εβδομάδας  (σελ. 4-5)

«Το καρβέλι, ο μπουμπούκος και τα γομάρια».  Σκηνές απείρου κάλλους στη Βουλή την επομένη της ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Γιατί εξοργίστηκε με τη Λιάνα Κανέλλη ο Άδωνις Γεωργιάδης, τι είπε ο Αστέριος Ροντούλης (σελ. 7)

«Νεολαία σε κίνηση». Παιδιά που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία “Νεολαία σε κίνηση” πήραν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πλατεία Αριστοτέλους με στόχο την ενημέρωση των νέων για τις δυνατότητες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης μέσω της κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σελ. 14)

ΑΠΟΨΗ / Χώρα κλεφτών και αργόμισθων
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος παραμένει σε επικίνδυνη σύγχυση για το ποιους εκπροσωπεί. Αλλιώς δεν εξηγείται η στεντόρεια “φωνή” με την οποία κατακεραυνώνει την εκάστοτε ομάδα πολιτών που τον ενοχλεί. Τα κοσμητικά επίθετα κλέφτες, συνδικαλισταράδες, κομπιναδόροι, αργόμισθοι κ.ά. ισοπεδωτικά συνοδεύονται από τον γνωστό κυνισμό, που ξεπερνά πολλές φορές κάθε όριο. Το ερώτημα είναι αν ο κ Πάγκαλος λειτουργεί στρατηγικά και αμύνεται αντεπιτιθέμενος ή επιτίθεται εν βρασμώ, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί την πίεση. Σε κάθε περίπτωση, ας μην απορούμε με τα “ανθελληνικά” δημοσιεύματα και τον συλλογικό διασυρμό μας από τα ξένα ΜΜΕ. Τις μνησίκακες δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών μας αναπαράγουν.

«Μόνιμο γίνεται το τέλος ακινήτων».Το ειδικό τέλος επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων δεν θα ισχύσει μόνο για δύο έτη, όπως αναφέρει η αρχική τροπολογία, αλλά θα επιβάλλεται κάθε χρόνο και μετά το 2012 (σελ. 6)

«“Θα θρηνήσουμε θύματα”». Με τον φόβο μιας νέας δυνατής νεροποντής, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες ζημίες στις περιουσίες τους, ζουν πλέον οι κάτοικοι της Απολλωνίας, του Μελισσουργού και της Ρεντίνας στον δήμο Βόλβης (σελ. 11)

«Hρωίδα του παραμυθιού η 6χρονη Νίνα». Πώς το όνειρο ενός μικρού κοριτσιού έγινε πραγματικότητα χάρη στον φιλανθρωπικό οργανισμό “Make a wish Ελλάδας” (σελ. 12)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Μετανάστευση» («Γνώμη», σελ. 2)
Μια Θεσσαλονίκη μεταναστεύει κάθε μήνα εκτός Ελλάδας! Τα νούμερα είναι ασύλληπτα. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες περνούν τα σύνορα κάθε μήνα για να κάνουν τα ψώνια τους, να βάλουν βενζίνη, να κάνουν ένα σφράγισμα στον οδοντίατρο… […] Η πρακτική της καταναλωτικής μετανάστευσης τελικά γυρίζει μπούμεραγκ. Όσο λιγότερο χρήμα κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, τόσο θα επιτείνεται η ύφεση, θα αυξάνονται τα λουκέτα, η ανεργία και η ανέχεια. Από αυτή την κατάσταση πλήττονται κατά κύριο λόγο οι νομοί της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στην παραμεθόριο.
Για αυτές τις περιοχές χρειάζεται ειδική μέριμνα, είτε αυτό μεταφράζεται σε φορολογικά κίνητρα είτε σε  αυστηρότερο έλεγχο του παραεμπορίου. Γιατί πλέον η ελληνική αγορά έχει ανάγκη το κάθε ευρώ.

«600.000 Έλληνες τον μήνα πάνε για ψώνια σε Βουλγαρία, Σκόπια και Τουρκία ενώ… στην Κομοτηνή ‘κόβουν’ άυλο νόμισμα!» (σελ. 4-5)
Την ενίσχυση του εισοδήματος καταναλωτών και επιχειρήσεων, την τόνωση της τοπικής αγοράς, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εν γένει φιλοδοξεί να πετύχει η ομάδα των αγανακτισμένων Κομοτηνής, μέσω της θεσμοθέτησης της Εναλλακτικής Μονάδας Ροδόπης (ΕΜΡΟ), ως απάντηση στην οικονομική κρίση.
Πρόκειται για άυλο νόμισμα, ένα μέσο συναλλαγής που θα λειτουργήσει εντός ενός γεωγραφικά καθορισμένου δικτύου φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και επιχειρήσεων, διατηρώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων-λογαριασμών. Θα λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ, με στόχο να το υποκαταστήσει είτε εν μέρει είτε εξολοκλήρου. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του εγχειρήματος βρίσκεται σε τελικό στάδιο και σε λίγες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η ιδέα στα ΜΜΕ, σε εκπροσώπους του τοπικού επιμελητηρίου και του τοπικού εμπορικού συλλόγου, καθώς και στους κατοίκους του νομού.

«Αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος, να βγει στην εφεδρεία και ο Βενιζέλος» / Δυναμική πορεία εργαζομένων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» (σελ. 10)
Να τεθούν σε πολιτική εφεδρεία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ζήτησαν χθες, με δύο «επικαιροποιημένα» στη συγκυρία συνθήματα, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της πορείας που πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης.

«Φόβοι να θρηνήσουν θύματα σε νέα καταιγίδα» (σελ. 11)
Ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την κατάρρευση της γέφυρας στον Μελισσουργό.
Με τον φόβο μιας νέας δυνατής νεροποντής που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στις περιουσίες τους, ζουν πλέον οι κάτοικοι της Απολλωνίας, του Μελισσουργού και της Ρεντίνας στον δήμο Βόλβης. Τους φόβους τους επιβεβαιώνει η ανυπαρξία σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας, που καθιστά ανοχύρωτη την ευρύτερη περιοχή, με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη τα αποχετευτικά έργα στο τμήμα της Εγνατίας οδού από την εταιρία, ορατός είναι ο κίνδυνος να θρηνήσουν θύματα σε περίπτωση που σημειωθεί ανάλογη των προηγούμενων ημερών καταιγίδα.

«Καταλήψεις και διαδηλώσεις για τις ελλείψεις βιβλίων / Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα» (σελ. 13)
«Κάτω τα χέρια από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία» φώναζαν χθες εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατάληψη. Μαζί τους και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην πανεκπαιδευτική πορεία στο κέντρο της πόλης.
Σημειώνεται ότι αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατάληψη. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε κατάληψη 34 γυμνάσια και λύκεια, ενώ στη Δυτική Θεσσαλονίκη 27 και οι μαθητές ενός ακόμη σχολείου κάνουν αποχή.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι βουλευτές είναι εγκλωβισμένοι»
«Πήρε διαζύγιo  από τo λαό η κυβέρνηση»
Αριστερή πρωτοβουλία: Οι εργαζόμενοι θυσιάζονται για τους κερδοσκόπους (σελ. 2)

«Η οικονομική κρίση απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης /
Σ. Ζαριανόπουλος: Να μην πληρώσει κανένας το χαράτσι. Μπουτάρης: Πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;» (σελ. 2)

«Ευ. Βενιζέλος: ‘‘Μόνο με δουλειά δεν θα γίνουμε Αργεντινή’’» (σελ. 5)

«Θλιβερή πρωτιά / Πρώτοι στις αυτοκτονίες οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης|» (σελ. 4)

«Διαμαρτυρία για το κόστος ζωής / Με γάλα και φραντζόλα ψωμί στο βήμα της Βουλής η Λ. Κανέλλη» (σελ. 8)

Θέματα εσωτερικών σελίδων

«Θεσσαλονίκη / Σύσκεψη φορέων για τη ΔΕΘ» (σελ. 3)
Προτάσεις προς την ΔΕΘ και την πολιτική ηγεσία της χώρας για τον χαρακτήρα της ΔΕΘ πρόκειται να αποστείλουν το επόμενο χρονικό διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα επιμελητήρια της πόλης, μετά τις φετινές διαδηλώσεις διαφόρων ομάδων και την πολυπληθή αστυνόμευση στα εγκαίνια της έκθεσης.
Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσαλονίκης (ΕΕΘ) Μιχάλης Ζορπίδης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικού Μακεδονίας, Αναστάσιος Κονακλίδης και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

«Δέκα οι ‘μνηστήρες’ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (σελ. 3)
Τη λίστα των 10 εταιριών που επελέγησαν μεταξύ των 12 υποψηφίων για να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εκχώρησης του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους η πιο απρόσμενη συμμετοχή φαίνεται ότι ήταν αυτή της «Cevital SPA» της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας της Αλγερίας, με τζίρο άνω των 2,5 δις. δολ.
Στο μεταξύ για μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης της ΕΒΖ, με στόχο το ξεπούλημά της και τη πλήρη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, που ετοιμάζονται να καταθέσουν σχετική αγωγή την επόμενη εβδομάδα

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρωτοσέλιδοι τίτλοι

«Παπανδρέου, έχεις βάλει σκοπό να με κάνεις εργάτη φτηνό»
«Κι αν δεν έχω καθόλου λεφτά, Παπανδρέου, τα πήρες κι αυτά, το χεις βάλεις σε λέω σκοπό, να με κάνεις εργάτη φτηνό», φώναζαν χθες φοιτητές και μαθητές που ξεχύθηκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας πορεία και αντιδρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, στο νόμο πλαίσιο, αλλά και στην παιδεία των περικοπών και του μνημονίου. Οι νέοι πλέον, με όσα συμβαίνουν, βιώνουν μια οδυνηρή πραγματικότητα, δίχως, όνειρα, δίχως προοπτική για το μέλλον! Ποιο μέλλον; Τα έχουν ρημάξει όλα, τα μέτρα, η κυβερνητική πολιτική, το σύστημα που καταπλακώνει! Στο ίδιο μοτίβο και οι εργαζόμενοι σε φορείς που εντάσσονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, οι οποίοι χθες, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (σελ. 6)

«Γυρίζουν τον κόσμο ανάποδα» οι νεολαίοι του Συνασπισμού / Αρχίζει σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ της Νεολαίας Συνασπισμού στο Στρατόπεδο Κόδρα, στην Καλαμαριά – Δηλώσεις στον «Τ.Θ.», από τον  γραμματέα του Συνασπισμού Α΄ Θεσσαλονίκης, Νίκο Σαμανίδη  (σελ. 7)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ / «Επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα να ανακηρύξει την ΑΟΖ του Καστελόριζου μετά τις τελευταίες εξελίξεις». Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει μία επιθετική πολιτική ως προς την Κύπρο και το Ισραήλ με βασικό άξονα τις υποθαλάσσιες έρευνες της Λευκωσίας στο λεγόμενο ‘οικόπεδο12’ και τις ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες) που η Άγκυρα αμφισβητεί (σελ. 16)

«Υπάρχει τρόπος κι ας μην υπάρχουν λεφτά». Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
(Ανταπόκριση από τη Δράμα: Λεμονιά Βασβάνη)
Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Και η έλλειψη χρημάτων δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάποιον που θέλει να κάνει μια ταινία. Αυτό συνοψίζει σε γενικές γραμμές το τι πιστεύουν μερικοί από τους νέους σκηνοθέτες που συμμετέχουν με έργα τους στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (σελ. 3)

«Εξαρθρώθηκε παράνομο κύκλωμα στις τάξεις της Εθνικής Ασφαλιστική».  Ασφαλιστές, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικούς πράκτορες καθώς και έναν ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων, περιελάβανε μεγάλο κύκλωμα που με εικονικές ή ανύπαρκτες υπερκοστολογημένες ζημιές)

«Διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την κατάρρευση γέφυρας στο δήμο Βόλβης». Τρεμόπουλος: «Για τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Βόλβης έχει ευθύνες η διοίκηση Ψωμιάδη» (σελ. 6)

«Κυκλοφοριακό κομφούζιο και γκρίνια, χθες, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο!». Μια πόλη χωρίς ταξί και ΙΧ, με δωρεάν μετακινήσεις ΟΑΣΘ! Αυτό ήταν το σκηνικό στους δρόμους της πόλης, χθες, μετά τις 4 το απόγευμα. Πριν τις 4 το απόγευμα, επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο και γκρίνια, γιατί θα έκλειναν οι δρόμοι, λόγω των προγραμματισμένων εκδηλώσεων. Αλήθεια, αυτή τη Θεσσαλονίκη θέλουμε; (σελ. 4)

«‘‘Επίθεση’’ κυβερνητικών βουλευτών στον Ηλ. Μόσιαλο». Ανεπιθύμητο πρόσωπο χαρακτήρισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο δείχνοντάς του μάλιστα την έξοδο από το εντευκτήριο της Βουλής. Αιτία για το απίστευτο αυτό περιστατικό στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας σε δελτίο ειδήσεων ότι «εγώ είμαι νέος βουλευτής και έχω αποποιηθεί τα βουλευτικά μου προνόμια» (σελ. 7)

«‘‘Σας φτύνω… επώνυμα’’: Επιστολή ενός απόστρατου κάτω των 55». Είμαι κάτω από 55 ετών Ανώτερος Αξιωματικός ε.α. και φτύνω στα μούτρα σας. Στα 39 μου έπαθα έμφραγμα και υποβλήθηκα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς… (σελ. 4)

«Εκτελέστηκε ο Τρόι Ντέιβις, για λιντσάρισμα μιλούν οι υποστηρικτές του». Ο Τρόι Ντέιβις για πάνω από δυο δεκαετίες ήταν στα χέρια της δικαιοσύνης

Χ.Α. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 830,07 –3,03%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *